Reabilitată cu peste un milion de lei, bijuteria arhitectonică de pe Unirii are nevoie de alte ”reparații”! (Foto, Video)

O casă boierească, demnă de un destin cultural care să îi sporească valoarea, se zbate de ani mulți într-o neputință greu de înțeles în mileniul trei.

Reabilitată cu peste un milion de lei, bijuteria arhitectonică de pe Unirii are nevoie de alte ”reparații”! (Foto, Video)

Arhitectura este istorie, ea înmagazinează repere ale timpului trecut. Peste tot în lume, iar noi nu facem excepție, s-a instalat un adevărat cult al urâțeniei în arhitectură și în arte, un cult al așa-zisei utilități cotidiene.

Pentru a conștientiza importanța arhitecturii, trebuie să distingem construcția de arhitectură. Ne ajută în acest sens arhitectul Dorin Ștefan: construcția este acea edificare spațială care nu este un gest cultural. Ca să fie arhitectură trebuie să trecem de pragul strict al utilității și acel spațiu artificial să devină un gest cultural.

Coborând pe străzile Botoșanilor, nu putem să nu observăm că ne lipsește perspectiva culturală, cea care definește, în ultimă instanță, o comunitate și îi conferă prestigiu, o identifică în spațiul național.”Finalizată” la sfârșitul lunii decembrie 2023

Casa Zamfirescu, de pe Pietonalul Unirii, are o istorie de peste 130 de ani. Construită în anul 1890, clădirea impresionează prin stilul arhitectonic, prin finețea detaliilor, prin decorațiile realizate de meșteri pricepuți ai vremii.

Reabilitarea Casei Zamfirescu a însemnat un lung șir de încâlceli administrative. Imobilul, care aparține Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, a făcut subiectul unui proces de retrocedare, pe care însă avea să îl câștige – după mulți ani – Ministerul Muncii. Ani care și-au pus apăsat amprenta pe ziduri: imobilul s-a degradat tot mai mult în perioada în care nu a fost folosit, fiind necesară urgentarea procedurilor pentru consolidare. În acest timp, încă o încercare de preluare a casei a fost sortită eșecului: Ministerul Muncii s-a opus ca imobilul să fie transferat către Consiliul Județean Botoșani.

Licitația pentru Reparațiile capitale ale Casei Constantin Zamfirescu au fost deschise, astfel, de AJOFM Botoșani în 2020, lucrările fiind adjudecate de SC Law Consulting M&A SRL, valoarea contractului ajungând la 1,59 milioane lei, presupunând acțiuni de consolidare. Întrucât câștigătorul licitației avea să intre în faliment, a fost organizată o nouă procedură, câștigătoare fiind de data aceasta Asocierea Gafco Construct Lozna și Cornell’s Floor Roma, cu o valoare de 1,3 milioane lei, plus TVA.

Așa se face că în iulie 2023 a fost redeschis șantierul, Casa Zamfirescu intrând din nou în reabilitare. Cu termen de finalizare de șase luni de la începerea lucrărilor. La acel moment, Anca Apăvăloaie, director executiv al AJOFM Botoșani, amintea și de ”obligativitatea antreprenorului de a constitui garanția de bună execuție, în termenul legal”.

Potrivit autorizației de construire eliberată de Primăria Municipiului Botoșani, data finalizării construcției era 31 decembrie 2023.

Bijuterie arhitectonică renovată anapoda

Suntem la sfârșitul lunii februarie și putem observa cu ochiul liber ”finalizarea construcției”. Numai că, tot cu ochiul liber, ies în evidență câteva probleme grave în urma ”reabilitării”, după cum se poate observa din imaginile de mai jos.
”Este o renovare nefericită...”, ne-a precizat un arhitect consultat cu privire la lucrările de reabilitare executate la Casa Zamfirescu, după imaginile surprinse săptămâna trecută. Arhitectul a remarcat, și ”copertina superbă” a clădirii care, în mod firesc, ar fi trebuit demontată și restaurată separat în atelier, apoi remontată după finisarea fațadei.

”Aici se vede clar că ea a fost lăsată acolo și finisajul fațadei s-a făcut cum a dat Dumnezeu. De aici au rezultat acele străpungeri nefericite”, mai spune arhitectul.…și tot anapoda folosită!

Interesant că, după reabilitare, imobilul va găzdui un centru de formare profesională a adulților. Asta chiar dacă multe voci, care se fac auzite tot mai des în spațiul public, indică imobilul de pe Pietonalul Unirii drept loc ideal pentru o Secție de Artă a orașului Botoșani. Unul dintre cei care pledează de ani buni pentru o astfel de destinație este istoricul Gheorghe Median.  

”De ani de zile, Muzeul Județean nu are o clădire pentru secția de Artă. Ea este găzduită în Galeriile Luchian, galerii care au alt rol decât acela de depozit. Sunt în oraș clădiri frumoase și nefolosite. Două dintre ele au fost solicitate, vorbim despre Casa Zamfirescu, aflată vizavi de blocul Turn de pe Unirii, și Casa Garabet Ciolac, aflată lângă Casa de Cultură a Sindicatelor. Casa Zamfirescu aparține de Ministerul Muncii, cealaltă de Ministerul Sănătății. Ambele sunt ale statului. Nu se poate transfera o clădire care aparține statului unei instituții care aparține tot statului? Aceste clădiri sunt nefolosite… Știți ce patrimoniu are secția de Artă? Uluitor!”, ne mărturisea în urmă cu câțiva ani istoricul Gheorghe Median.

Se pare, însă, că o Secție de Artă într-un monument istoric pare la Botoșani un ideal niciodată de atins.

Și asta pentru că, după ce clădirea de pe Pietonalul Unirii va fi redată proprietarului (AJOFM Botoșani), aici se vor organiza cursuri de formare profesională și se va amenaja un centru de evaluare și certificare a competențelor. 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Vlad Ivanov și filmul pentru care a învățat limba maghiară, dar în care nu i se aude vocea!

Joi, 11 Aprilie 2024
263

Vlad Ivanov este actorul botoşănean pe care publicul românesc îl identifică încă şi, poate dintr-o stranie complicitate cu vremurile dinainte de 1989, îi atribuie şi ast...

Începi să trăiești cu adevărat atunci când afli că vei muri! (Foto, Video)

Joi, 4 Aprilie 2024
770

”Căutătorul de vânt” este filmul care te pregătește pentru marea confruntare. Dar nu e o confruntare cu lumea, ci cu tine însuți. Este filmul care îți dezvăluie un...

Între credința care salvează și curajul mărturisirii prin iubire. Cum decizi să donezi un rinichi pentru salvarea aproapelui tău!

Marţi, 2 Aprilie 2024
2059

Este un creștin practicant, însă spune că împlinirea credinței se simte cel mai bine atunci când schimbi cu adevărat viața aproapelui tău.”Sunt credincios de mic cop...