Proiectul „Masa Bucuriei” a fost inițiat în primăvara anului 2021, în plină perioadă de pandemie, când lumea circula puțin și nevoile erau mari. Inițial, proiectul a fost gândit pentru a dărui o masă caldă, săptămânal, persoanelor nevoiașe doar pe perioada postului Paștelui, în perioada pandemiei, dar s-a extins, astfel că el continuă şi în prezent, şi nu doar în perioada postului.
Vasile Postolachi, doctor în Teologie obținut la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, este în prezent profesor de religie la Școala Gimnazială din localitatea Rădăuți-Prut și la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” din Dorohoi.
Săptămânal, iarna, 60 de familii primesc o masă caldă. Pe timpul verii, 90 de familii din opt sate din nordul județului Botoșani au parte de ”Masa Bucuriei”. În acest proiect, teologului Vasile Postolachi i s-a alăturat Andrei Nenișcă, un tânăr antreprenor din Darabani, dar și profesorul de sport Vlad Pamfil.
(Prof. Vasile Postolachi și antreprenorul Andrei Nenișcă)
Ajutor „de la Bunul Dumnezeu”!
”În primul rând, primim ajutor de la Bunul Dumnezeu, care ne-a scos în cale oamenii de care aveam nevoie. Vă spun cu toată sinceritatea, ori de câte ori am avut un impas financiar, exact atunci apărea un donator. În general, vizităm bătrâni și familii cu copii. Persoanele în vârstă se bucură atât de alimente, cât și de faptul că cineva le pășește pragul o dată pe săptămână. Am văzut, adesea, pe chipurile lor o mare bucurie. Parcă prind aripi și încep să ne povestească despre ei și problemele lor. Îmi amintesc de-o bătrânică ce mi-a luat mâna pentru a-i mângâia fața, ceea ce m-a cutremurat. Iar după câteva zile am aflat că a trecut la Domnul. Cea mai mare răsplată pe care o avem noi când facem aceste activități este starea de bucurie, chiar dacă sunt zile grele, pentru că în sate nu toate drumurile sunt asfaltate, uităm de oboseală, suntem motivaţi să revenim în fiecare săptămână”, a povestit profesorul Vasile Postolachi.
În fiecare săptămână, zeci de porții de mâncare ajung la persoanele aflate în nevoie. Așa s-a întâmplat și săptămâna trecută, pentru a 145-a oară!
”Cu mila Bunului Dumnezeu, și în această săptămână, împreună cu bunul meu frate Andrei Nenișcă, am reușit să pregătim și să ducem 50 meniuri și 11 pizza pentru 60 persoane (bătrâni și copii) fără posibilități din satele: Păltiniș, Cuza Vodă, Viișoara, Cuzlău, Rediu, Rădăuți-Prut. Bucuria cu care am fost așteptați ne-au umplut și nouă sufletele de bucurie. Vă mulțumim pentru încrederea, susținerea și ajutorul pe care ni le acordați (ne onorează). Bunul Dumnezeu să vă răsplătească înmiit!”, este mesajul transmis de prof. Vasile Postolachi, după cea de-a 145-a săptămână de ”Masa Bucuriei”.
”Și cele mai zâmbitoare chipuri pot ascunde drame!”
A absolvit Teologia. Ar fi putut deveni preot, dar a ales să fie profesor acasă, pe malul Prutului. Dacă îl întrebi cine este, răspunde blând, cu o bucurie ce îmbracă haina smereniei: ”Un simplu profesor de religie”.
”Momentele triste ne sunt buni învățători: după nefericita întâmplare cu fratele meu, acum zece ani în urmă, am încercat să mă aplec mai mult spre oameni, am încercat să învăț să pun oamenii mai presus de reguli. Și am văzut o nesfârșită mare de suferință, am văzut chiar că și cele mai zâmbitoare chipuri pot ascunde drame, am văzut câtă nevoie este în lumea asta de o mângâiere sinceră, de o clipă dedicată ascultării ofului celuilalt”, spune profesorul Vasile Postolachi.
De-a lungul anilor, profesorul teolog a văzut multe. Oameni buni și mai puțin buni, copii chinuiți de foame și de sărăcie. Dar a întâlnit și îngeri, chipuri ale creștinismului adevărat, pentru care mila și bunătatea înseamnă mai mult decât orice.
(Prof. Vasile Postolachi)
”De ce spun toate acestea? Pentru a atrage un semnal de alarmă: prea ne grăbim să judecăm oamenii, prea ne grăbim să dăm sentințe și să aruncăm vorbe dureroase (pe care zadarnic mai apoi le regretăm), prea nu avem timp să îi ascultăm, prea ne gândim doar la noi, prea uităm să fim un umăr de sprijin pentru ceilalți. Mereu m-am rugat și am să mă rog: ”Doamne, decât să fiu o gură care să vestească dreptatea, ce să faci și cum să faci, mai bine ajută-mă să fiu un umăr pe care oamenii să își lase oful!” Să ascultăm oamenii și ofurile lor, căci un minut de ascultare poate salva chiar o viață!”, spune profesorul Vasile Postolachi.
Cercetare teologică la cel mai înalt nivel!
Profesorul Vasile Postolachi nu și-a uitat nicidată menirea: aceea de teolog, de scotocitor și de cercetător. Vreme de cinci ani, el a elaborat o carte închinată Maicii Domnului, care în curând va vedea lumina tiparului.
”Cu sufletul plin de emoții și inima plină de bucurie, dar mai ales plină de recunoștință față de toți cei ce mi-au fost alături în toată această cercetare (din 2015 până în 2020 și nu numai), plină de bucurie și ocrotire a Maicii Domnului, astăzi mă bucur să văd că ușor, ușor cărticica mea închinată Preaiubitei Fecioare va lua drumul tiparului! Slavă Preabunului Dumnezeu și Preaiubitei Sale Maici pentru aceasta!”, a transmis prof. Vasile Postolachi, anunțând astfel apropiata apariție, la prestigioasa Editură Doxologia, a cărții ”…iar numele Fecioarei era Maria. Maica Domnului din perspectivă interreligioasă”.