Primarul municipiului Botoșani: „Să dovedim că bunătatea, toleranța și solidaritatea sunt la baza unui stat puternic” (video)

Primarul municipiului Botoșani: „Să dovedim că bunătatea, toleranța și solidaritatea sunt la baza unui stat puternic” (video)

În cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Naționale, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a făcut apel la solidaritate și toleranță, arătând că lupta pe care societatea contemporană trebuie să o poarte este „împotriva dezbinării generalizate”.

„Ziua de 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care Marea Adunare de la Alba Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, cerându-se astfel formarea unui singur stat național. Era momentul așteptat de generații, momentul pentru care a curs mult sânge pe câmpurile de luptă. „Istoria cheamă la fapte”, așa începea convocarea Adunării Naționale. Îndemnul se referă la dorința afirmării identității naționale, astăzi acesta rămâne viu, cu o însemnătate la fel de puternică, ce îndeamnă atât la meditație, cât și la fapte.

Istoria ne-a oferit ocazia să ne reîntregim ca popor și să dovedim că bunătatea, toleranța și solidaritatea sunt la baza unui stat puternic, ce a dovedit de multe ori că nu poate fi învins atât de ușor. Sărbătorim această dată în fiecare an pentru că ea reprezintă idealul nostru ca națiune. Statul național unitar se poate păstra doar prin respect și dialog, prin păstrarea legăturilor spirituale de la cei care au înfăptuit istoria. Un asemenea moment aniversar, dincolo de rememorarea clipelor istorice, obligă la asumarea răspunderii și transmiterea mai departe spre tânăra generație a celor dobândite cu greu de strămoșii noștri.

A venit momentul să ne întoarcem la ceea ce ne leagă: limbă, familie, cultură, Biserică, tradiție, istorie, și să luptăm împotriva dezbinării generalizate, care astăzi afectează lumea politică, economică și socială. Să nu uităm că trecutul este sigur, deci să învățăm din el, pentru că prezentul este interpretabil, iar viitorul incert. Cu prilejul zilei de 1 decembrie, în calitate de reprezentant al administrației publice locale, doresc românilor de pretutindeni un sincer și călduros „la mulți ani!”.

 

 

Spune-ne opinia ta