Povestea botoșăneanului care creează povești prin fotografii: „Mătușa mea a plantat sămânța acestei pasiuni în sufletul meu!”

Născut și crescut în Botoșani, Cosmin este fotograf, călător și visător de meserie. Aparatul foto îi este unul dintre cei mai fideli aliați, dar nu mai devotat decât Kenny, câinele său.

Povestea botoșăneanului care creează povești prin fotografii: „Mătușa mea a plantat sămânța acestei pasiuni în sufletul meu!”

 Cosmin Sovan  Foto: Facebook / Cosmin Sovan

Despre cum vede lumea prin aparatul foto, unde își plănuiește prima vacanță cu Kenny, Cosmin Sovan a vorbit într-un amplu interviu pentru publicația Life.ro.

„Perioada prezentă din viața mea are nuanțe de gri”

-Hai să facem un exercițiu de cunoaștere! Cum e Cosmin-omul?

-Salutare! Punctual, Cosmin omul este în primul rând fericit și recunoscător pentru ocazia de a scrie aceste rânduri. În rest, general vorbind, mă consider o persoană căreia îi place să învețe cât mai multe lucruri noi, din cât mai multe domenii. Dinamic, perfecționist, muncitor, iubitor și dornic de a realiza cât mai multe, dacă nu chiar pe toate, aș putea spune că sunt.

-Dar Cosmin-fotograful?

-Cosmin fotograful este fix la fel. Încerc întotdeauna să fac oamenii să se simtă bine în compania mea, să îmi scap mirii de stres, de emoții și să scot 110% din evenimentele lor, în tot ce ține de serviciile mele.



-La ce diferențe să mă aștept între ceea ce e Cosmin în realitate și ceea ce este el în poze?

-În fotografiile mele de travel pozez pentru a da o notă mai dramatică ambientului fotografiat, de regulă. Însă, de obicei apar fix cum sunt. Nu încerc să creez o altă imagine, diferită și falsă comparative cu cine și ce sunt eu de fel. Să fie cea mai bună abordare? Nu știu, însă ce știu cu certitudine este faptul că așa mi-aș dori să fie și oamenii din jurul meu, așadar încerc să conving prin puterea exemplului.

-Dacă ar fi să dai o culoare prezentului, ce pigment ai alege să-i oferi acestei perioade din viața ta?

-Momentan, aș merge pe nuanțe de gri. În viață nu e totul alb sau negru, trecem prin perioade albe, fericite, faine, însă vin și acele perioade nefaste, negre, care ne pun la încercare, însă între ele întotdeauna este o zonă gri. Acum pun bazele unui nou început, încerc să mă adun și să mă concentrez puțin mai mult pe propria-mi persoană deoarece simt că am cam uitat de mine încercând să îi ajut pe ceilalți.

„Mătușa mea a plantat sămânța acestei pasiuni în sufletul meu”

-De fel, ne facem bilanțul la final de an și nu mereu cel „contabilicesc”. Cum a fost 2023 pentru tine?

-2023 a fost, într-un cuvânt, PLIN! Am început anul cu două job-uri, unul full-time, de birou și celălalt de tip freelancer, însă am decis că e momentul să fac marele pas și să îmi amintesc cum este să activezi pe un singur domeniu. Am avut câteva trip-uri drăguțe, mi-am îndeplinit visul de a mă muta în propria-mi locuință, am activat ca fotograf într-o sumedenie de domenii noi, am cunoscut oameni extraordinari de la care am învățat foarte multe lucruri noi, etc.

-Cum l-ai îmbrățișat pe 2024? Cu optimismul din glas pe care l-am simțit în audio-urile pe care ni le-am oferit atunci când te-am contactat?

-Nu are voie să fie altfel decât EXTRAORDINAR anul 2024! Primele zile nu mi-au fost neapărat pe plac, însă cum ziceam, există alb și negru în orice, așadar să fi fost ele negrul anului 2024 și de acum să vină numai alb și puțin gri, de contur.

-Este fericit Cosmin cu ceea ce întreprinde?

-Având în vedere că sunt perfecționist de fel, uneori exagerat chiar, întotdeauna simt că puteam mai mult, însă am învățat să transform asta în drive-ul de lucru de la a fi mai bun în ocaziile următoare.

-Apropo de activitatea ta, de când faci fotografie și de unde provine pasiunea pentru imagine?

-Primul meu aparat foto DSLR l-am cumpărat din SUA, unde am plecat cu programul Work & Travel, în 2015, tot atunci începând timid să mă joc cu fotografia la un nivel mai “serios”. Pasionat de creație și de artă, în toate formele ei, am fost dintotdeauna. Când eram copii, pentru a ne da ocupație, una dintre mătușile noastre ne punea la dispoziție foi albe și creioane / carioci, noi petrecând astfel destul de mult timp desenând. Tot ea era pasionată și de fotografie, având aparate foto pe film, foarte vechi, cu care ne fotografia ocazional, creând astfel singurele fotografii de când eram mic copil. Se pare că a fost o influență pozitivă, plantând astfel sămânța acestei pasiuni în sufletul meu.

-Pe ce ai făcut primele încercări fotografice și cu ce aparat?

-După ceva ani mi-am cumpărat primul aparat foto, din banii de colinde, cu care fotografiam orice îmi ieșea în cale. Apoi, fratele meu mai mic pare că a căpătat și el aceeași pasiune, călcându-mi pe urme și achiziționând primul aparat foto digital, cu obiectiv cu zoom încorporate, care îmi părea a fi la acea vreme “state of the art”! Bineînțeles că tot eu i-l acaparam și îmi fotografiam prietenii, animalele, orice simțeam la acel moment. Continuare pe Life.ro...


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragedie, noaptea trecută, la Suceava: Accident cumplit, doi tineri au murit pe loc! (Foto)

astăzi, 08:44
516

Tragedia s-a produs noaptea trecută. Doi bărbați au murit după ce au intrat cu un motoscuter într-un podeț într-un sat din județul Suceava.Potrivit ISU Suceava, echipajele au int...

Lovitură grea pentru FC Botoșani: Ce pedeapsă a primit Andone după meciul cu Dinamo!

astăzi, 08:34
240

Antrenorul FC Botoșani a primit două etape de suspendare după scandalul din meciul cu Dinamo.Antrenorul Bogdan Andone a fost nemulțumit de arbitrajul lui George Găman și a cedat nervos &icir...

A trecut la cele veșnice maica cea ”rugătoare și foarte râvnitoare” (Foto)

astăzi, 08:11
198

S-a stins Maica Epraxia, originară din Dorohoi, ”cea tare în credință și cu multă nădejde în Hristos Domnul”.Avea 83 de ani. A avut o viață frumoasă și înc...