După perioada sărbătorilor, mesele îmbelșugate ne pot supăra stomacul sau chiar ne pot da anumite stări de insomnie. Roinița, cunoscută și ca iarba stuparului, este o plantă cunoscută în primul rând pentru efectele ei benefice asupra afecțiunilor stomacului, calmând spasmele stomacale, elimină gazele din stomac, înlătură diareea și colicile gastro-intestinale și echilibrează digestia, scrie antena3.ro.
În plus, roinița calmează stările nervoase, crește pofta de mâncare, reduce stările de greață și ajută în tratarea hipertiroidiei.
Fitoterapeuții spun că ceaiul preparat din frunze de roiniță, la fel cel făcut din florile acestei plante, este de ajutor și la calmarea durerilor de cap, tratarea amețelilor, pierderea temporară a cunoștinței.
De asemenea, această băutură este recomandată pentru îmbunătățirea stării psiho-emoţionale, protejează sistemul nervos de stres și ajută la îmbunătățirea memoriei.
Totodată, planta are și rol cicatrizant.
Alte studii arată că această plantă are efecte antivirale împotriva gripei aviare și virusurilor herpetice.
Potrivit sursei citate, roinița, denumită și melissa, mai este numită „elixir de viață lungă", iar elenii o utilizează și pentru ajutor în tratarea anxietății, depresiei sau insomniei.
Pentru o eficiență maximă, ceaiul de roiniță este indicat să fie băut zilnic, după mesele principale, adică trei căni cu infuzie pe zi.
Un alt mod de administrare al roiniței este sub formă de pulbere sublinguală. În acest caz, planta se macină bine cu o râșniță electrică și se ia o linguriță de 3 - 4 ori pe zi, înainte de mese.
Pulberea rezultată din planta de roiniță se ține sub limbă 10 - 15 minute, după care se înghite cu apă.
Studiile arată că, în cazul unei administrări îndelungate, la fiecare șase săptămâni se fac 10 zile de pauză.