Personalități ale culturii botoșănene au participat, sâmbătă, la un eveniment cu suflet organizat de membrii redacției Buzz, una formată din copii și adolescenți la Botoșani.
Copiii și tinerii care fac jurnalism încă de pe băncile școlii au pus la cale o acțiune culturală care a deschis noi perspective. Ei au dorit să marcheze ziua aviației celebrată în fiecare an la data de 20 iulie prin amplasarea unei plăcuțe comemorative pe un imobil din oraș. Totul a plecat de la documentarea unui reportaj realizat de una dintre echipele înscrise anul trecut în concursul de jurnalism „Botoșani, Orașul Meu Drag”, o poveste despre pilotul român, erou în al doilea război mondial, Dan Vizanty.
Discuțiile cu fiica aviatorului român premergătoare realizării materialului jurnalistic au condus, ulterior, la ideea de a amplasa o placă în oraș. Reportajul a fost realizat cu sprijinul jurnalistului TVR, Doru Ionescu, absolvent al Facultății de Aeronave.
Sâmbătă, în prezența unor personalități culturale de seamă: Ana Maria Vizanty - fiica pilotului omagiat, Cornelia Viziteu - profesor și fost director al Bibliotecii „Mihai Eminescu”, Traian Apetrei - jurnalist și fost director al teatrului „Mihai Eminescu”, Gheorghe Median - istoric și fost muzeograf, Paul Mircea Iordache - scriitor și autor al revistei „Vatra românească”, Mihai Cornaci - colecționar și fost bibliotecar, Radu Căjvăneanu - jurnalist, reprezentanți ai Asociației Naționale a Cultului Eroilor - fil. Botoșani, Dorel Gaftoneanu - poet și publicist, Doru Ionescu - jurnalist senior TVR, Ionuț Gurzu - consilier Centrul Național de Promovare și Informare Turistică Botoșani, Relu Oneaga - Memorialul Ipotești - copiii și tinerii-reporteri au dezvelit placa omagială amplasată pe zidul cladirii din strada 1 Decembrie nr.35. Totodată, ei au depus o jerbă de flori în cinstea eroului Dan Vizanty, fiu al orașului.
Reprezentanții Asociației Naționale a Cultului Eroiilor - fil. Botoșani au anunțat cu această ocazie că vor continua demersul copiilor prin realizarea, ulterior, a unui bust dedicat marelui aviator.
Ana Maria Vizanty a spus despre tatăl său printre altele: „Marea surpriză a fost interviul pe care l-am dat redacției Buzz, a fost o mare bucurie. Faptul că redacția Buzz a reușit să descopere un personaj care poate era cunoscut în medii mai restrânse e un lucru minunat. Tata a crezut inițial că va face o carieră de actor, el a făcut doi ani la Conservatorul de Artă dramatică de la Iași, dar, după asta, a renunțat, înscriindu-se la Școala de Ofițeri de Aviație de la Cotroceni, spre marea dezamăgire a profesoarei lui care îl vedea un mare actor (Agata Bârsescu - actriță română - n.r). S-a evidențiat și se pare că e de necontestat, în apărarea teritoriului împotriva bombardamentelor anglo-americane, atunci a avut cele mai mari victorii”.
Gheroghe Median a punctat asupra unor realizări avute de tătăl aviatorului botoșănean, Demostene Vizanty, prefect și primar al județului și orașului Botoșani.
„Dan Vizanty face parte dintr-o familie ilustră de botoșăneni. Tatăl său, Demostene Vizanty, membru de bază al Partidului Național Liberal, a fost prefect și primar al Botoșanilor. Un lucru care i se datorează lui Demostene Vizanty este acela că a făcut parte din comitetul de inițiativă care și-a propus ridicarea unui monument în cinstea eroilor din timpul primului război mondial. Este vorba despre grupul statuar Maior Grigore Ignat care este aici în piață, pentru care între 1925-1927 s-au colectat banii necesari și în 1929 a fost inagurat”, a declarat Gheorghe Median, istoric.
Un reportaj de la evenimentul de dezvelire a plăcii comemorative va fi realizat și difuzat pe Televiziunea adolescenților - Youtube. Materialul va cuprinde declarațiile tuturor invitaților - oameni de importanță deosebită, prezența lor fiind o adevărată onoare pentru copiii tinerii redacției Buzz.