Cifrele oficiale ale pelerinajului de anul acesta la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Paisie de la Neamţ sunt cu 15 – 20% mai mari decât în anii anteriori, scrie Ziaruldeiași.ro.
Oficial, la pelerinajul la cele două racle aşezate în baldachinul ornat cu flori din curtea interioară a Mitropoliei au trecut peste 260.000 de pelerini, iar la slujba de pe pietonal, din data de 14 octombrie, au fost 32.000 de oameni, alți 3.000 fiind în curtea interioară a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Deşi este greu de apreciat şi verificat astfel de cifre în momentele oficiale, din experienţa reporterilor „Ziarului de Iaşi” de la pelerinajele din ultimii 15 ani, niciodată nu au fost mai mulţi oameni prezenţi la momentul slujbei de pe pietonal.
Curtea Mitropoliei, pentru prima dată plină până la refuz
De regulă, rândul cu oameni se întindea în parcul dintre bulevard şi Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, din care a fost disponibil doar o treime din spaţiul obişnuit, fiindcă au loc lucrări de reabilitare. Astfel, oamenii s-au aglomerat, pe alocuri până la refuz, pe pietonal între cele două scene unde a fost ţinută slujba şi unde au fost oficialităţile. Manevrarea prin mulţimea respectivă se făcea în fiecare an încet, în şir indian, dar respirabil: anul acesta însă oamenii reuşeau cu greu să îşi facă loc de-a lungul bulevardului, iar jandarmii au fost solicitaţi de câteva ori să intervină pentru a opri oamenii să se certe în urma îngrămădelilor.
Spre deosebire de anii anteriori, curtea Mitropoliei a fost plină până la refuz: cum rândul cu garduri nu a mai fost făcut şi în zona din faţă, dinspre bulevard, oamenii au ocupat aproape integral pietonalul dinspre poarta Ansamblului Mitropolitan, pe lângă biserica veche, reşedinţa mitropolitană şi spre piaţa din faţa intrării în catedrală. Au fost momente în care estimarea de 3.000 de persoane ce au fost în spaţiul respectiv, făcută de oficialităţi, pare una subdimensionată. Oamenii au fost aşezaţi cu sutele inclusiv pe spaţiul verde, aducându-şi pături, bagaje, odihnindu-se după ce au ieşit de la rând şi pregătindu-se pentru a se aşeza din nou.
Dacă ar fi fost deschisă şi zona din dreapta catedralei, pe partea cu clădirile administrative şi spre locul unde este aşezat baldachinul, cu siguranţă s-ar fi umplut şi acolo cu credincioşii care căutau un loc în aşteptarea finalului slujbei.
De ce nu a fost rândul şi mai mare?
Rândul a fost cel mai lung în punctul în care aproape 20.000 de oameni aşteptau să se închine, dar aceştia nu au stat mai mult de 12 ore. Deşi acest lucru pare contra-intuitiv după exemplul anilor anteriori, când rândul de pelerini care pornea de pe malul Bahluiului ajungea după 20-24 de ore în curtea interioară a Mitropoliei, anul acesta timpii reduşi se datorează organizării mai bune atât din partea Jandarmeriei, cât şi a Mitropoliei.
În primul rând gardurile au fost aşezate de aşa manieră încât să nu poată încăpea mai mult de două persoane una lângă cealaltă pe străzi: în trecut, la fluxul mare de pelerini, gardurile erau împinse către stradă şi pe zona pietonală stăteau şi 3-4 persoane una lângă cealaltă, cu excepţia străzii din spatele catedralei, unde rândul se subţia.
În al doilea rând, se remarcă atitudinea jandarmilor şi a voluntarilor din zona baldachinului. În mulţi ani oamenii tergiversau momentul închinării, stând câte jumătate de minut în zona raclei, atât la închinare, cât şi la ieşire, în ciuda îndemnului de a se închina şi de a merge mai departe. Anul acesta au fost în permanenţă un preot şi un reprezentant al forţelor de ordine, îmbrăcat în civil, în zona baldachinului, care s-au asigurat că nu rămânea nimeni să blocheze punctele de acces. Mai mult decât atât, doi jandarmi şi doi voluntari stăteau în permanenţă în zona unde oamenii se opreau să-şi facă selfie-uri sau să se pozeze, să bea apă, să se odihnească, aglomerând zona şi îndemnându-i şi pe ceilalţi să facă la fel. Anul acesta oamenii erau rugaţi să aştepte în partea de jos, lângă butoaiele cu agheasmă, după ce făceau 1-2 fotografii din momentul trecerii pe la racle.
Astfel, deşi fluxul de pelerini era foarte mare încă din noaptea de 13 spre 14 octombrie, în ciuda temperaturilor scăzute, timpii de aşteptare nu au fost cu mult peste 12 ore în cel mai aglomerat punct.
Cei 10.000 de pelerini care nu apar în statistici
O surpriză anul acesta a fost înregistrată după momentul închiderii oficiale a pelerinajului. În dimineaţa zilei de 16 octombrie a fost înregistrat un flux suficient de mic de pelerini încât jandarmii au oprit procesiunea ca să rearanjeze gardurile în curtea interioară, formând un rând de câteva sute de metri prin curtea Mitropoliei. Racla a fost reintrodusă în Catedrala Mitropolitană, pelerinajul a fost declarat închis, însă oamenii au continuat să vină.
Atât de mulţi încât duminică la prânz erau măcar 3.000 de oameni care aşteptau în curtea interioară şi, ulterior, pe străzile oraşului: pe poarta dinspre Primărie şi coborând, apoi, pe strada care separă Ansamblul Mitropolitan de catedrala catolică. Pe tot parcursul zilei de duminică, deşi nu mai era forţa principală a jandarmeriei ca să dirijeze credincioşii şi nici garduri pentru a delimita concret traseul, s-au închinat aproape 10.000 de persoane fără să se fi înregistrat incidente majore.