Parintele Iustin, o pagina scrisa de Dumnezeu

Parintele Iustin, o pagina scrisa de Dumnezeu

Parintele Iustin Parvu, iubire si sfintenie

Sute de botosaneni strabat de ani buni, pe soare, vreme buna sau viscol si inghet, drumul pana la Petru Voda, pentru a cauta povata Parintelui Iustin Parvu, batranul alb de inger pe chip, o blandete supraomeneasca, ochi arzatori si nespus de vii. Primeste pe fiecare cu aceeasi rabdare, dragoste crestina si intelegere deopotriva. Pentru ca, mai presus de toate, Parintele iubeste oamenii.

Parintele Iustin a trecut de 90 de ani si isi duce anii cu darnicia intru Hristos si linistea pe care doar Dumnezeu le poate cuprinde.

Parintele Iustin Parvu a copilarit in satul Petru Voda, loc ce i-a mijlocit, de altfel, si legatura cu viata manastirilor din imprejurimi, inca de timpuriu. La numai 17 ani, firesc, intra ca frate monah la Manastirea Durau, iar doi ani mai tarziu incepe cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Cernica.

In anii razboiului, 1942-1944, este preot misionar pe front, ajungand pana la Odessa, cu trupele romane. Dupa rusificarea fortata a Romaniei, in 1948, este condamnat la 12 ani de inchisoare, dupa care mai primeste inca patru ani, pentru afirmatia plina de curaj intru Hristos, precum ca dupa eliberare va lua lucrarea duhovniceasca de unde a lasat-o.

Eliberat dupa 16 ani, se angajeaza ca muncitor forestier, iar in 1966, la 47 de ani, se retrage definitiv la manastire. Vietuieste ca monah la Manastirea Secu si Bistrita.

Dupa eliberarea de comunisti, in anul 1991, pune piatra de temelie Manastirii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Petru Voda, in preajma satului copilariei sale, manastire inchinata eroilor neamului, victimelor comunismului.

De atunci, vreme de 16 ani, slujeste ca staret si duhovnic al Manastirii, intre timp, prin staruinta sa, inflorind aici o obste, un schit de maici, un adapost de batrani si o casa de educatie pentru copiii sarmani.

 

Manastirea uimeste prin frumusete, culoare si curatenie spirituala. I se spune, pe buna dreptate, Micul Voronet, datorita asemanarii arhitecturale, dar si datorita asemanarii picturii dintre cele doua lacasuri de cult.

In curte misuna multime de oameni si imi atrage atentia seninatatea de pe chipurile tuturor, dar mai ales diversitatea de varsta, conditie sociala, dar si multitudinea de judete pe care le vad pe masinile parcate peste tot, locuri din toate partile tarii.

Copii de doi ani, jucandu-se liberi peste tot, de opt-zece ani sau adolescenti pe care recunosc cu oarece rusine ca, judecandu-i dupa atitudinea aparent rebela, haine sau masinile scumpe, nu as fi crezut sa ii gasesc aici. Dar, amestecati printre ei, oameni simpli, saraci, tigani avuti sau modesti, toti dau probe de rabdare crestina in asteptarea aceasta de a intra la Parintele.

 Cred cu tarie ca cel mai mare duhovnic in viata este Parintele Iustin Parvu de la Petru Voda. Este si cel mai puternic om duhovnicesc. Chiar daca nu are nici un rang ierarhic, are rangul Duhului care i s-a dat si care nu se va putea lua de la el. As vrea ca Sfintii Arhangheli si Maica Domnului sa-i pazeasca pe ucenicii sai de ispita mandriei de a-i fi ucenici, spunea Parintele Gheorghe Calciu.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Week-end cu zeci de permise suspendate și sute de botoșăneni sancționați!

Monday, 4 November 2024

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel l...

Liviu Ciobotariu, după ce Botoșani a ajuns la 3 înfrângeri consecutive: ”Eu sunt responsabil de rezultat!”

Monday, 4 November 2024

Singurul gol al partidei a fost marcat de către Jordan Gele, în minutul 59, din pasa lui Florin Purece. ”Eu sunt responsabil de rezultat” Botoșani a ajuns la trei înfr&...

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani!

Monday, 4 November 2024

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără arti...