Moastele a 32 de sfinti la Biserica Vovidenia din Botosani!

Moastele a 32 de sfinti la Biserica Vovidenia din Botosani!

 Biserica Vovidenia din Botosani  

Astazi este hramul Bisericii Vovidenia din Botosani, ocazie cu care au fost aduse, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de la biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“ - vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, racla cu particelele din moastele a 32 de sfinti, precum si un vesmant al Sfintei Cuvioase Parascheva care a acoperit cinstitele ei moaste timp de cateva luni.

Aducerea sfintelor moaste se datoreaza parintelui arhimandrit Dosoftei Scheul, marele eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor.

Parintele paroh Partenie Apostoaie a declarat, pentru Revista Lumina, care va fi programul liturgic din preajma sarbatorii Bisericii Vovidenia.

Pe 21 noiembrie vor fi oficiate slujba Acatistului, slujba Utreniei si Sfanta Liturghie si pomenirea celor adormiti, iar seara se va oficia slujba Privegherii in cinstea Sfantului Ioan Botezatorul, care este al doilea hram al bisericii noastre si Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, dupa care va incepe Taina Sfantului Maslu, care va fi oficiata de sapte preoti. Sambata dimineata, credinciosii nostri sunt asteptati la slujba Acatistului si la Sfanta Liturghie, iar sambata seara se va savarsi slujba Privegherii pentru Duminica a XXVI-a dupa Rusalii. Duminica, 23 noiembrie, dupa Sfanta Liturghie, racla cu particele sfintilor din calendarul ortodox vor pleca catre Catedrala mitropolitana din Iasi“, a explicat parintele paroh.

Parohia Vovidenia din Botosani este cunoscuta in special datorita numeroaselor activitati cu elevii, fiind una dintre putinele parohii care au aplicat deja proiectul Hristos impartasit copiilor“. Predica Parintelui Cleopa - Intrarea in Biserica a Maicii Domnului
 

Mergand de la Teatrul Mihai Eminescu spre Colegiul National A.T.Laurian, la intersectia strazii Cuza Voda cu strada M. Kogalniceanu, se afla Biserica Vovidenia, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului".

Una dintre bisericile mari ale Botosanilor, construita din piatra si caramida, intre anii 1834-1838, ctitorie a familiilor de boieri Carstea si Varlaam (Baronul Ioan Carstea, Spatarul Gheorghe Varlaam, Grigore Varlaam si fratii sai), asa cum reiese din pisania din pisania de deasupra usii de la intrarea in biserica.

Este ctitorita in timpul domniei voievodului Mihai Grigore Sturza, pe locul unei bisericute din lemn, ridicata de Manole Varlaam. Biserica este monument istoric, din care cauza a fost si este socotita tot timpul ca importanta, imediat dupa bisericile: Sf. Nicolae Popauti (1496), Sf. Gheorghe (1541) si Uspenia (1552), remarcandu-se prin masivitatea ei, frumusetea arhitectonica si locul central ce-l ocupa in oras.

Intre anii 1951-1971, biserica a fost inchisa de autoritatile locale, timp in care a suferit mari distrugeri. In anul 1974 se monteaza geamuri metalice la biserica in exterior si la clopotnita.

Biserica a rezistat pe parcursul ei, la peste 32 de cutremure de pamant, din care 16 cu magnitudinea de peste 6 grade, culminand cu cel din 10 noiembrie 1940 de 7,3 grade si cel din 7 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter si care au lasat urme deosebite, necesitand lucrari de consolidare si reparatii capitale. In anul 1889, biserica avea cor bisericesc, dirijat de sublocotenentul Constantinescu, iar casele din jurul ei au asigurat functionarea unei scoli de cantareti bisericesti in primele trei decenii ale acestui secol.

 

21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului in Biserica

Cand Maica Domnului a implinit 3 ani, parintii ei, sfintii Ioachim si Ana, s-au hotarat sa o duca la Templu, pentru a-si implini promisiunea ce au facut cand Dumnezeu le-a dat un copil la baranete. Maria a fost primita la templu de marele preot Zaharia, care o astepta impruna cu ceilalti batrani ai poporului.

Aici ea a crescut in curatie si meditarea Sfintelor Scripturi, pregatindu-se spre a deveni Maica Domnului nostru Iisus Hristos, Nascatoare de Dumnezeu (Theotokos). Sarbatoarea aceasta este marcata cu cruce rosie in calendar (praznic imparatesc). In aceasta zi din Postul Craciunului este dezlegare la peste. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești bune pentru șoferii botoșăneni!

astăzi, 14:24
107

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit sâmbătă, 9 decembrie 2023, carburanții, pe lângă reducerea promoțională de câte 7 bani pe litru pe care o a...

O ”vizită” la oraș l-a costat scump, a rămas cu bani mai puțini în buzunar

astăzi, 12:57
220

La data de 8 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control pe strada Victoriei, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 39 de ani, din com...

Cât de important este să nu uităm să ne hidratăm. Câtă apă trebuie să bem într-o zi?

astăzi, 12:30
148

Sănătatea organismului uman nu poate fi susținută pe termen lung fără un nivel de hidratare optim. Cu toate acestea, a te asigura de faptul că bei cel puțin 2 litri de apă zilnic nu este &ici...