Olimpicul internațional care a refuzat universitățile din străinătate pentru a face performanță în România

Ștefan Bălăucă, unul dintre cei mai importanți olimpici români, în domeniul științelor, din ultimul deceniu, a refuzat să plece la studii în străinătate și visează să dezvolte știința românească. Acesta face două facultăți în același timp, la Iași, scrie ziarul Adevărul.

Botoșăneanul Ștefan Bălăucă are 22 de ani și a fost unul dintre cei mai importanți olimpici români ai ultimului deceniu. Merge la concursuri școlare și olimpiade din clasa a IV-a, iar în anii de liceu a reușit să obțină nu mai puțin de șase medalii la Olimpiadele Internaționale de Științe.

Deși a luat „Bacalaureatul Olimpicilor” cu nota 10 și a fost admis la o prestigioasă universitate din Marea Britanie, Ștefan a făcut un pariu cu România, renunțând în ultima clipă la oferta britanicilor în favoarea Universității de la Iași. Aici visează să pună umărul, la fel ca înaintașii săi, la dezvoltarea științei în România. 

Ștefan Bălăucă și-a dedicat anii de școală performanței, mai ales în domeniul științelor. Așa cum spune și mama acestuia, Cristina Bălăucă, o cunoscută profesoară de fizică din municipiul Botoșani, Ștefan a fost atras de la o vârstă fragedă de știință, fiind pur și simplu lăsat să-și urmeze pasiunea. 

Încă din clasa a IV-a mers la concursuri școlare și le câștiga pe bandă rulantă. La 14 ani avea deja o colecție impresionantă de medalii.

Consacrarea lui Ștefan ca olimpic internațional a venit însă odată cu anii de liceu, petrecuți la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, un liceu de elită în România. S-a axat, în paralel, pe olimpiadele de matematică, fizică, lingvistică. În anul 2014, chiar în primul an de liceu, Ștefan Bălăucă obținea medalia de argint la Olimpiada de Științe pentru Juniori din Argentina. 

Anul următor, a reușit să obțină medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică, dar și încă o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Coreea de Sud. Anul 2017 a venit cu noi medalii pentru olimpicul botoșănean. Mai precis este vorba despre o medalie de aur la  Olimpiada Internațională de Științele Pământului din Franța și una de bronz la Olimpiada Internațională de Lingvistică din Irlanda. 

În ultimul an de liceu, Ștefan a încheiat seria trofeelor cu o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Fizică. Toate aceste rezultate i-au adus un 10 perfect la „Bacalaureatul Olimpicilor”.  

Ștefan Bălăucă a aplicat și a fost admis la mai multe Universități de prestigiu din Marea Britanie și Statele Unite. Inclusiv la Trinity College din Cambridge, una dintre cele mai bune universități din lume. Ștefan era, la un moment dat, aproape convins că va pleca la Cambridge.

„Era exact ce mă interesa pe mine, la momentul acela. Îmi plăcea că erau deschiși la tot felul de idei, își doreau studenți care să contribuie, cu adevărat, la dezvoltarea științei. O mentalitate care-mi plăcea și chiar îmi doream să fac asta. Erau condiții foarte atrăgătoare acolo”, mărturisește Ștefan. 

Cu toate acestea, pe ultima sută de metri, a uimit pe aproape toată lumea, și a renunțat la Cambridge. În loc să meargă în Marea Britanie sau Statele Unite s-a dus la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. 

Ștefan spune că a luat această decizie din trei motive principale.

„În Marea Britanie viața era mult mai scumpă, erau cheltuieli mari, cu tot ceea ce însemna întreținerea mea acolo. Apoi a fost vorba și de faptul că eu îmi doream să fiu mai aproape de familie, mai aproape de casă. Nu în ultimul rând, mi-am dorit să rămân în România și din dorința de a pune umărul, așa cum pot, la dezvoltarea științei în țara mea. Să-mi aduc contribuția. Nu mă lăsa sufletul să plec”, a precizat Ștefan Bălăucă pentru Adevărul.ro

La Iași, Ștefan face două facultăți în același timp. Mai precis, informatica și fizică. Deja a terminat Facultatea de Informatică și este înscris la un master de cercetare, pe informatică. Facultatea de Fizică urmează să o termine anul acesta.

Fostul olimpic botoșănean dorește să se implice în cercetare și să contribuie la dezvoltarea științelor în România. Spune însă că acest lucru este foarte greu, mai ales cu baza materială, pe care țara noastră o oferă acestor cercetători, în raport, în special, cu ce se găsește în Occident. 

„Este greu să se facă cercetare în România. Mai ales din punct de vedere al dotărilor. Este greu fără laboratoare performante, fără aparatură, fără o finanțare adecvată, să faci cercetare de nivel înalt”, spune Ștefan Bălăucă. 

Și asta în condițiile în care dorește să se specializeze într-un domeniu relativ nou.

„Vreau să mă specializez și să lucrez, pe cercetare, în domeniul quantum computing. Este în vogă acum și, în plus, se pliază foarte bine pe ceea ce-mi doresc eu și ce-mi place să fac, aflându-se la confluența dintre fizică și matematică, informatică”, precizează Ștefan.

Evident, în România, lui i-ar fi, deocamdată, imposibil să se specializeze în quantum computing. Tocmai de aceea și-ar dori să urmeze un doctorat în străinătate, pentru ca mai apoi să se întoarcă în România și să folosească tot ceea ce a învățat pentru a dezvolta această ramură și la noi în țară.

„Mi-aș dori să merg la un doctorat în străinătate. Tocmai pentru a avea posibilitatea de a lucra în cercetare, pe domeniul pe care-l doresc. Pentru ca mai apoi să mă întorc în România și să folosesc ceea ce-am învățat acolo și să-mi pun toată experiența, în dezvoltarea științei de la noi. Așa cum făceau și oamenii de știință de acum, să zicem 100 de ani, care plecau la studii în Paris sau Viena, să zicem, și reveneau pentru a contribui la dezvoltarea țării lor natale”, mărturisește tânărul. 

Ștefan Bălăucă a obținut numeroase premii și medalii la concursuri internaționale și în perioada facultății. Mai mult decât atât, a fost șef de promoție la informatică.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...