Mai exact, în primăvara anului 1940. Marea majoritate a infractorilor proveneau din cartierele suprapopulate și mărginașe ale orașului: Calicime, Griviței, Țigănime, Cărămidărie, Piața Ferdinand (Obor) etc., după cum informează administratorii grupului Amintiri din Botoșaniul de odinioară, care ne oferă și câteva informații ”actualizate”: strada Sfântul Ilie este actuala Independenței, în timp ce numărul 40 se afla în jurul Lidl-ului de astăzi din centru.
”O tâlhărie îndrăzneață la Botoșani Două bătrâne au fost jefuite de… dantură!”, consemna presa locală în ziua de 25 martie 1940, scoțând astfel la iveală o întâmplare cu totul ieșită din comun: două bătrâne au rămas fără dantura de aur din gură după ce au fost vizitate de ”mascați”:
”Un îndrăzneț atac banditesc s-a săvârșit duminică, în orașul nostru. Fiind sărbătoare evreească, în ghettou umblau băeți și fete mascați, cu muzicanții după ei, din casă în casă, făcând urări și adunând bacșișuri.
Pe la ora 4 d.a. și-au făcut apariția doi ”mascați” la casa femeii Miriam Segall, văduvă, din str. Sfântul Ilie nr. 40, care stătea de vorbă cu o cumnată a ei, anume Peisa sin Iosub. Crezând că au venit să le ureze, gazda s-a îndreptat spre un dulap să scoată câțiva lei să le dea.
Dar mascații au tăbărât asupra ei, lovind-o și cerându-i bani. Pe cealaltă au legat-o de un scaun. Negăsind însă decât câțiva poli, bandiții le-au scos, ambelor femei, danturile de aur din gură, apoi au dispărut”.
(Foto: Facebook / Amintiri din Botoșaniul de odinioară)