O botoșăneancă urcă, vineri, pe scena de la Românii au talent! ”Un secret pe care cu greu l-am ținut!”

De câțiva ani uimește o țară întreagă cu pasiunea ei mai puțin obișnuită. A triumfat pe scene mari și mici, a impresionat prin talent, dar și printr-o surprinzătoare maturitate, în ciuda vârstei fragede.

O botoșăneancă urcă, vineri, pe scena de la Românii au talent! ”Un secret pe care cu greu l-am ținut!”

Miruna Iustina Gireadă va fi prezentă, vineri seara, pe scena concursului ”Românii au talent”, anunțul fiind făcut chiar de către mica artistă din Botoșani.

”Bună, dragii mei! A venit momentul să vă dezvălui un secret pe care cu greu l-am ținut. Vă invit să mă urmăriți la Pro TV, vineri seara, începând cu ora 20.30, la emisiunea "Românii au talent", este mesajul transmis de Miruna Iustina Gireadă.

În Botoșani, dar și pe scenele din toată țara, Miruna este cunoscută drept ”Fata cu cobza”.



Deși este abia în clasa a V-a, Miruna știe ce înseamnă respectul pentru portul popular, știe să deslușească arta adevărată și să se ferească de capcanele pe care mediile de socializare i le aduce înainte. Cel mai adesea poartă în brațe cobza, dar este și o excelentă solistă populară. Mai mult, Miruna studiază și vioara la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

”Miruna e un copil care va duce cobza pe scenele care contează şi în sufletele care contează. Pentru ea, patrimoniul cultural începe să capete înţeles, şi o ispiteşte gândul că poate să facă din conservarea şi promovarea lui un ţel, o bucurie. Pentru ea, locul cobzei nu e doar la muzeu, ci mai ales pe scenă, în mâinile unui copil care se joacă şăgalnic cu emoţiile celor care descoperă poate pentru prima dată sunetul fragil al acestui instrument pe nedrept uitat”, a scris profesoara Mihaela Arhip, de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

Despre cobză se spune că este un ”instrument magic”, fiind întâlnit în special ca acompaniament în formațiile de lăutari. Istoria cobzei în România se îmbină cu legenda, cu misterul, dar mai ales cu figuri celebre de muzicanți, de la Barbu Lăutaru (”starostele și cobzarul”) la Grigore Kiazim. În zilele noastre, foarte puțini artiști se apropie de cobză. Însă este de ajuns să îi amintim pe Tudor Gheorghe sau pe mai tânărul său coleg, Bogdan Simion, pentru a înțelege că vorbim despre un instrument care are nu doar prezent, ci și viitor.

Specialiștii vorbesc despre o revalorizare a instrumentelor străvechi, iar Miruna Iustina Gireadă, din Botoșani, este un exemplu în acest sens.

”Pentru a avea un moment artistic pe scenă sunt luni de zile de studiu. Fără studiu nu reușim nimic. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul oferit și totodată părinților mei, care mă susțin necondiționat. Părinții mei sunt oameni simpli, dar iubitori de folclor și tradiții. Pot spune că ei mi-au insuflat dragostea de folclor și de instrumente muzicale”, ne mărturisea Miruna Iustina Gireadă într-un scurt interviu.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
15

Înaintea sărbătorilor pascale, polițiștii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale ...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
27

 Cu multă dorire în suflet pentru viaţa monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată şcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
280

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...