Mica Unire a fost marcată (și) la Botoșani de oficialități și zeci de cetățeni curioși (foto, video)

Politicienii, oficialitățile și cetățenii de toate vârstele s-au prins în Hora Unirii.

Mica Unire a fost marcată (și) la Botoșani de oficialități și zeci de cetățeni curioși (foto, video)

Miercuri, la Botoșani, ca și în celelalte județe din țară, a fost marcată împlinirea a 165 de ani de la unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească. Ca în fiecare an, evenimentul s-a desfășurat la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.

Festivitățile au debutat cu intonarea Imnului României, după s-a oficiat ceremonialul religios de către un sobor de preoți în frunte cu Protopopul Petru Fercal.

Colonel în rezervă dr. Balanovici Sergiu le-a transmis participanților semnificația zilei, iar prefectul Sorin Cornilă a rostit mesajul prim-ministrului Marcel Ciolacu. Instituțiile participante au depus jerbe de flori la bustul domnitorului, iar momentul așteptat de cetățeni a fost realizarea dispozitivului de defilare și defilarea detașamentului de onoare.

La final, zeci de cetățeni, politicieni și oficialități s-au prins în Hora Unirii.

Ce înseamnă ziua de 24 ianuarie

Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei şi a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud şi est de Carpaţi.

Colonelul Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite a fost nu doar o personalitate istorică unificatoare, dar şi, la fel de important, una reformatoare. Reformele lui Cuza au vizat sistemul politic, sistemul sanitar, instituția Poștei, armata, Biserica, învățământul, justiția, fiscalitatea, serviciul vamal etc.

Tot în timpul domniei lui Cuza au fost înființate primele două universități românești, cea de la Iaşi, în 1860 şi la București, în 1864.

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, iar, începând din 2016, această dată a devenit zi liberă nelucrătoare.

Mica Unire s-a realizat când Adunarea Electivă a Țării Românești s-a pronunțat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel unirea Țării Românești cu Moldova.




















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
842

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1343

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
550

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...