Memoria zilei: 9 mai - Ziua când a fost citită Declarația de Independenţă a României

Memoria zilei: 9 mai - Ziua când a fost citită Declarația de Independenţă a României

În data de 9 mai 2021 se împlinesc 144 de ani de când România şi-a câştigat independenţa. Atunci, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României.

Cel care a citit Declaraţia de Independenţă a României în Adunarea Deputaţilor este Mihail Kogălniceanu. România a semnat, în data de 4 aprilie 1877, Convenţia cu statul rus în contextul în care în Balcani se prefigura conflictul dintre Imperiul otoman şi cel Ţarist.

Mai exact, în calitate de ministru de Externe în Guvernul Ion Brătianu (primăvara-vara 1876, şi apoi din nou din aprilie 1877 până în noiembrie 1878), Kogălniceanu a fost responsabil pentru intrarea României în războiul ruso-turc din 1877-1878 de partea Rusiei, ocazie cu care ţara şi-a declarat independenţa.

Împreună cu Rosetti şi Brătianu, a susţinut trecerea trupelor ruseşti prin ţară şi, în aprilie 1877, l-a convins pe Carol să accepte alianţa cu Rusia, contrar sfatului iniţial al Consiliului de Coroană. În această chestiune, el a cerut sfatul Franţei care, deşi aflată într-o perioadă de frământări politice, era încă una din puterile ce supervizau România.

Louis, duce Decazes, ministrul de externe francez, a refuzat să-i dea un răspuns ferm şi a arătat că, dacă România se alătură taberei ruseşti, puterile nu-i vor mai oferi protecţie. Kogălniceanu a luat la cunoştinţă şi şi-a exprimat speranţa că Franţa îi va susţine ţara în momentul decisiv.

Discursul său din 9 mai 1877 din faţa Parlamentului a arătat că Guvernul român consideră că ţara a renunţat la suzeranitatea otomană. A doua zi, Parlamentul a votat declaraţia de independenţă, pe care principele Carol a acceptat-o.

În anul care a urmat, Kogălniceanu a depus eforturi pentru a obţine recunoaşterea independenţei de către toate statele europene şi a afirmat că politicile guvernului său se centrează pe „transformarea cât mai rapidă a agenţiilor diplomatice şi consulatelor străine din Bucureşti în legaţii”.

Independenţa României, ca şi independenţa Serbiei şi a Muntenegrului, precum şi unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute prin Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878) şi prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

COD PORTOCALIU de inundații pe Jijia și COD GALBEN pe râurile Siret și Prut până luni

astăzi, 13:30
386

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Siret și Prut. În aceste condiții, au instituit Cod Portocaliu pe Jijia până pe 21 iunie 2021, la ora 12:00...

Cu tot cu românii plecați în străinătate: Populația României va scădea la 13,65 milioane până în 2070

astăzi, 13:01
600

Populația României va scădea la 13,65 milioane de persoane până în 2070, de la 19,35 milioane de persoane în 2019, potrivit datelor Eurostat citate într-un amplu rapor...

Botoșaniul iese cu pași accelerați din pandemia Covid-19

astăzi, 12:31
645

Județul Botoșani are tot mai multe zile în care oficialii anunță că nu mai înregistrează niciun caz de Covid -19.Datele făcute publice de Direcția de Sănătate Publică de la ...