Într-o zi specială, sub soarele amiezii, nostalgia și bucuria s-au unit într-un moment cu adevărat memorabil pentru aproximativ 50 de absolvenți din prima promoție a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”. Acești pionieri ai școlii botoșănene și-au adunat forțele pentru a celebra cu mare emoție 50 de ani de la înființarea liceului, într-o vreme când era cunoscut sub numele de Grupul Industrial „Electrocontact”.
Promoția din 1978 a fost sărbătorită alături de câțiva foști profesori și de primul director al unității de învățământ. În deschiderea festivității, a fost oficiată o slujbă de pomenire a absolvenților care nu mai sunt în viață. Momentul a readus la viață amintiri și sentimente adânc înrădăcinate în inimile celor prezenți. Emoția invitaților a fost împărtășită de actuala conducere a colegiului.
„Îmi dau seama că ați intrat în pielea de elev, de licean, de aceea sunteți așa de zgomotoși. Mi se pare grozav că v-ați adunat în număr atât de mare, că sunteți entuziaști și vă bucurați de această întrevedere. Cunosc câteva fețe, poate unii mă recunosc. Școala nu s-a schimbat foarte mult. Dar nu zidurile sunt importante, ci oamenii sunt importanți. Vă doresc să vă simțiți extraordinar la noi. Eu nu am avut nicio întâlnire de la liceu, dar mi se pare foarte copleșitor. Mi se pare grozav să îl întâlnesc pe domnul director care a înființat această școală, unde sunt din 2001. După terminarea facultății, aici am ajuns și aici am rămas. Mi-a fost teamă că nu o să mă descurc cu băieții din liceul acesta, dar m-am obișnuit din prima. Vreau să sărbătorim ca școală cei 50 de ani și dacă aveți idei, le așteptăm”, a afirmat Diana Moruzi, directorul Colegiului „Gheorghe Asachi”.
Generația „de aur” a rememorat momentele pline de provocări și bucurii din anii de liceu, iar pentru mulți, această întâlnire a reprezentat o oportunitate de a-și regăsi vechii prieteni și colegi de școală.
„Sunt onorat să particip la marea sărbătoare a Grupului Școlar Electrocontact, care s-a născut datorită nașterii fabricii Electrocontact. Vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați adresat-o atât mie, cât și cadrelor didactice care mai suntem în viață. Se împlinește jumătate de secol de la înființarea acestei școli, 50 de ani de când am pășit pe aceste meleaguri. Școala este caracterizată în primul rând de slujitorii ei, de profesorii ei. La înființarea acestui lăcaș, am umblat să cooptez profesorii cei mai buni, bazându-mă și pe examenele care s-au ținut în acest grup școlar. (...) Era greu, nu aveam mâncare în cantină, dar au fost multe amintiri frumoase. Dar e bine la bătrânețe să îți aduci aminte și de lucrurile neplăcute în viață. Cu bucurie, să îți aduci aminte cum ai învins, cum ai trecut peste obstacole. Se cuvine ca pe această cale să mulțumim tuturor celor care au condus destinele acestei școli. Dacă am fost mai exigent, și cred că am fost, pentru că trebuia să fiu. Cel mai bun prieten ți-e dușmanul, el te ține treaz. Vă mulțumesc pentru că mi-ați dat posibilitatea de a ne reîntâlni. Și vă propun să ne întâlnim până vor rămâne doi”, a povestit Gheorghe Bulgariu, primul director al unității de învățământ.
Invitații s-au strâns în brațe, și-au adresat urări de bine și au făcut poze împreună, unii cu lacrimi în ochi, alții debordând de veselie. Organizatorii au oferit flori, diplome de recunoștință și broșuri aniversare celor prezenți, arătând o înaltă apreciere față de primii mentori ai liceului.