Leon Dănăilă: „I-am dus soției flori în fiecare zi la spital, chiar dacă știam că este inconștientă. Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune”

Leon Dănăilă, medicul care a salvat milioane de vieți, dar a cărui inimă rănită după moartea soției sale nu a putut fi vindecată!

Leon Dănăilă: „I-am dus soției flori în fiecare zi la spital, chiar dacă știam că este inconștientă. Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune”

Puțină lume știe că Leon Dănăilă, neurochirurgul născut în Darabani, care a salvat milioane de vieți, a trăit o uimitoare poveste de dragoste timp de 46 de ani alături de soția sa, Alexandrina.

Despre medicul Leon Dănăilă știm că și-a dedicat toată viața medicinei. Renumitul neurochirurg are și o poveste de dragoste minunată în spatele carierei sale. Alexandrina Dănăilă este cea care l-a susținut pe soțul ei în ascensiunea sa ca medic, timp de 46 de ani.

Cei doi s-au cunoscut la Comănești, în județul Bacău, unde Leon Dănăilă a fost repartizat ca și medic stagiar pe o perioadă de trei ani, după facultate. Alexandrina era farmacistă la Policlinica din Comănești, și ea repartizată în aceeași localitate.

S-au căsătorit pe 28 august 1960, iar petrecerea de nuntă a constat într-o masă a celor doi proaspăt căsătoriți, împreună cu un coleg și soția sa. „Masa pe care am pregătit-o a constat într-o pâine, o sticlă de vin, jumătate de kilogram de brânză și cafea”, își amintește medicul.

„Până ce moartea ne va despărți”

În anul 2006, după 46 de ani de căsnicie, Alexandrina s-a stins din viață, iar medicul Leon Dănăilă a rămas cu regretul pierderii ființei dragi cu care și-a împărțit jumătate de secol cu bune și cu rele.

„Pentru a mă putea afirma, a trebuit să muncesc mult mai mult decât studenții rezidenți proveniți din familii mari și cu sprijin. Am fost ajutat constant de soția mea, în special la elaborarea lucrărilor științifice și a cărților pe care le-am scris. În vederea realizării nobilei mele activități, soția mea Alexandrina m-a ajutat enorm de mult. În toate concediile ea își lua cu sine mașina de scris, în vederea redactării manuscriselor mele. Ne foloseam la maximum zilele libere și concediile și am reușit să scriu foarte mult, sfidând permanent obstacolele”, a declarat medicul în unul din interviurile sale.

„Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune”

Medicul Leon Dănăilă s-a declarat neputincios în fața bolii soției sale. Era conștient că boala ei era destul de gravă, fiind de două ori operată, iar după două a doua operație Alexandrina nu s-a mai putut redresa. În acea perioadă, Leon Dănăilă destăinuie că a slăbit 15 kilograme din cauza stresului și a tristeții.

„Am rămas cu dragoste cum nu se poate spune. Nu am mai găsit altă persoană, nici nu am mai căutat. Mi-am dirijat activitatea către a citi, a scrie, către cercetare, am făcut multe descoperiri. Am extrapolat lipsa soției cu activitățile mele profesionale. Fără dragoste nu realizezi nimic nici în profesie, nici în căsătorie”, mărturisea Leon Dănăilă.

„Nu am avut parte de copii”

O altă durere din sufletul renumitului medic Leon Dănăilă este legată de faptul că nu a putut avea niciodată copii. Odată cu trecerea anilor, cei doi soți au învățat să trăiască cu această durere, fiind convinși că Dumnezeu le știe mai bine rostul fiecăruia pe pământ.

„Soția era farmacistă. Nu am avut copii. Nu din vina ei, nici din vina mea, ci așa a vrut Dumnezeu. Am pierdut niște sarcini, în sfârșit…”

„I-am dus soției flori în fiecare zi la spital, chiar dacă știam că este inconștientă”

Cu toate acestea, cel mai mare regret al medicului a rămas acela că nu și-a putut salva soția cea care i-a fost alături o viață de om. De aceea, la Darabani, în fața casei părintești au fost instalate două busturi, unul aparținând lui Leon Dănăilă și celălalt aparținând soției sale ale, Alexandrina.

Medicul își amintește că i-a adus în fiecare zi flori soției sale la spital, chiar dacă aceasta era inconștientă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu violent într-o gospodărie din Botoșani, proprietarul a sunat imediat la 112!

astăzi, 12:12
2

Incendiul violent a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Poiana. Îngrijorat că flăcările ar putea să ajungă la casă și celelalte contrucții, ...

Lucian Trufin își prezintă soluțiile pentru Sănătate (Video)

astăzi, 11:24
26

Candidatul PSD pentru Consiliul Județean: „Vom  construi 3 spitale noi în județ”„Am promis că nu mă voi angaja în dispute politice ca alți candidați și c...

FC Botoșani - CS Mioveni, astăzi de la ora 20:00

astăzi, 11:12
88

FC Botoșani întâlnește formația CS Mioveni în barajul de menținere/promovare în Superligă.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!FC Botoș...