Cel mai mare lac artificial de pe râul Prut și al doilea din România este Lacul de acumulare Stânca-Costești, care adăpostește sute de specii de păsări, scriu reprezentanții Arii Naturale Protejate din Botoșani, pe pagina lor de Facebook.
Totodată, acesta reprezintă o importantă arie de protecție specială avifaunistică din județ, inclusă în rețeaua ecologică europeană Natura 2000.
„Conform planului de management al sitului, aprobat prin Ordinul M.M.A.P. nr. 1176/2016, în perimetrul lacului există aproximativ 178 de specii de păsări, unele cu apariții neregulate, altele fiind prezente în timpul pasajului și mai ales, iarna, lacul fiind un important cartier de iernare al păsărilor din bazinul românesc al Prutului”, mai scrie în postarea afișată de Arii Naturale Protejate.
Dintre speciile de păsări listate în Formularul standard al sitului, unele sunt menționate în Anexa I a Directivei 2009/147/CE – privind conservarea păsărilor sălbatice: pescărașul albastru, acvila țipătoare mare, acvila țipătoare mică, stârcul roșu, gâsca cu gât roșu, chirighița neagră, barza albă, barza neagră, șerparul, eretele de stuf, eretele alb, eretele sur, rața de ghețuri, lebădă de iarnă, egreta mare, egreta mică, șoimul de iarnă, cufundarul polar, cufundarul mic, codalbul, acvila pitică.
Aceste specii constituie obiectul unor măsuri speciale de conservare a habitatelor acestora pentru a li se asigura supraviețuirea și reproducerea în aria de răspândire, fie pentru că sunt pe cale de dispariție, sunt vulnerabile la anumite schimbări ale habitatului lor sau sunt considerate rare din cauza efectivului redus al populațiilor sau distribuției locale limitate.