Organizația „Cutezătorii” din Botoșani a fost validată, săptămâna trecută, de Adunarea Națională Extraordinară a Organizației Naționale „Cercetașii României”, devenind oficial Centrul Local al acesteia. Circa 120 de copii, elevi, tineri, profesori, instructori din județ se numără printre cei 7.000 de membri și voluntari angrenați în misiuni de promovare turistică, implicare civică și ecologizare, servind comunitățile locale din care fac parte.
Formațiunea din Botoșani a fost fondată în 2020, prin eforturi comune depuse de Fundația Județeană de Tineret, Centrul Județean de Voluntariat și Asociația Culturală „Arlechin”. Organizația s-a implicat în campanii de utilitate publică, a organizat evenimente și a reușit închegarea unui corp solid de oameni cu inițiativă.
„Practic, educația primită la școală este completată în afara acesteia, într-un mod distractiv. Copiii învață să colaboreze, să respecte angajamente, să ia decizii echilibrate, să identifice probleme și soluții. În același timp, provocarea adulților este dialogul dintre generații. Acest proiect este o gură de aer pentru societatea civilă și ne bucurăm că avem o apartenență oficială”, a spus Sebastian Gheorghiu, director executiv al Centrului Local de Cercetași.
Printre cele mai ilustrative succese marcate de „Cutezători” se numără refacerea marcajelor de pe traseul Mănăstirea Zosin – Mănăstirea Coșula – Pietrele Runcului, acțiuni de ecologizare a barajelor Stânca Costești și Bucecea, a Lacului „Eminescu” din Ipotești, a zonei Rediu, restaurarea traseului pentru bicicliști și a Observatorului din pădurea Baisa, implicarea în campanii umanitare și în organizarea unor șezători cultural-educative, activități educaționale susținute pentru copii din medii defavorizate, împădurirea unui versant din Agafton, toate derulate cu sprijinul autorităților locale și județene. Pe lângă exemplele enumerate, cercetașii botoșăneni au marcat în modalități inedite sărbătorile dedicate identității naționale („Stejarul Unirii”, „Copacul Tricolorului Românesc”). „Cutezătorii” provin din toate orașele județului Botoșani.
„A fi cutezător înseamnă, cu siguranță, a îndrăzni să faci un bine comunității din proprie dorință și a persevera pe această linie. Suntem printre puținele județe din țară care se poate bucura de o astfel de organizație, pregătită să dea o mână de ajutor în orice moment. Este multă muncă în spate, dar rezultatele de până acum au depășit așteptările și credem cu tărie că viitorul sună optimist. Tinerii pe care îi îndrumăm astăzi, sunt umărul pe care ne sprijinim mâine. Activitățile pe care le desfășurăm nu doar contribuie la bunăstarea mediului nostru, ci constituie o adevărată școală de viitori adulți responsabili, onești, solidari”, a spus Falvius Damean, președintele Asociației „Arlechin”, fondator al Centrului Local de Cercetași.
În fiecare lună, „Cutezătorii” din Botoșani sunt în deplasare pentru a explora județul și a interveni acolo unde este nevoie.
Organizația Națională „Cercetașii României“ este singura grupare de tineret din România reprimită în Organizația Mondială a Mișcării Scout și numără în prezent peste 7.000 de membri, care își desfășoară activitatea în 75 de asocieri.
Mulțumiri speciale revin oamenilor care au făcut front comun în acest demers. Este vorba despre inițiatorii proiectului, Sebastian Petru Gheorghiu, Flavius Alin Damean, Monica Aruxandei și Liviu Andrușcă, precum și despre echipa de lideri și profesioniști coagulată în jurul lor: Gheorghe Șuliuc, Iulian Rotaru, Ionuț Anisie, Hazaparu Anamaria, Manuela Sorohan, Iuliana Damian, Ionela Petianu, Onciu Oana, Vasile Halasanu, Dan Lucan, Bogdan Caliniuc, Ionuț Iosub, Viorel Hrițcu, Dan Avătămăniței, Ducu Bucșinescu, Sorin Ioan Ciobanu, Ciurciun Ema, Ana Camelia Mihăilă Andrieș, Roxana Aiacoboaei, Magda Dediu, Adrian Ursache, Ionuț Haidău, Radu Humelnicu, Vali Catargiu, Ivasuc Emilian, Marian Horodincă, Bianca Ionel, Adrian Lupu, Loredana Ciubotariu, Carmen Munteanu, Claudiu Aolariței, Marcu Simon, Miruna Avătămăniței, Bianca Posteucă, Fabiana-Florina Giurcă, Denisa Tărnăuceanu, Tudor Ștefănescu, Alexandra Șcladan.
Paleta de activități realizate de „Cutezători” nu ar fi fost atât de bogată fără sprijinul autorităților publice, printre care primăriile din Săveni, Bucecea, Botoșani, Dorohoi, Darabani, Flămânzi, Ștefănești, Coșula, Blândești, reprezentante, în ordine, de edilii Relu Tîrzioru, Angel Gheorghiu și Dan Avătămăniței, Cosmin Andrei, Dorin Alexandrescu, Alin Gârbaci, Dan Oloeriu, Florin Buțura, Mircia Acatrinei și Stelian Maxim. O considerație deosebită se cuvine Doinei Federovici, primul președinte de Consiliu Județean care nu doar a susținut, ci a și participat la acțiuni ale societății civile din Botoșani, dar și Cristinei Khasyap, directorul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, partener în acțiunile de ecologizare, și consilierului județean Constantin Pătrăuceanu.
Un ropot de aplauze se adresează tuturor tinerilor și copiilor implicați, precum și părinților acestora, la fel de cutezători precum generația care crește.