Dirijorul Giuseppe Carannante si pianista Rita Della Ragione sunt doi italieni indragostiti de Botosani, de oamenii sai, de sarmalutele si ciorba romaneasca, dar mai ales doi artisti care nu contenesc sa se minuneze ca Romania nu a renuntat inca la cultura, la arta, la valorile traditionale. Cei doi artisti vor concerta vineri pe scena Filarmonicii Botosani, iar de Ziua Nationala a Romaniei au taifasuit despre muzica, marturisind totodata bucuria de a fi gasit intr-un mic orasel o orchestra simfonica profesionista, care poate canta pe orice scena a lumii, cu oricare dintre dirijorii de prestigiu.
-Cum este prima data la Botosani?
Sunt fascinata de oras, de Botosani, de cultura de aici, de atmosfera... (Rita Della Ragione)
Suntem foarte legati de Romania, am mai cantat in Arad, Cluj. Sunt legat afectiv de Romania, avem legaturi puternice nu numai prin muzica, ci si emotionale. Da, cantam in multe tari, sunt presedintele Asociatiei Symfonia Mundi, prin care realizam schimburi culturale cu Romania, Ucraina si alte tari. (Giuseppe Carannante)
-Care este conditia artistului in vremuri de criza, cu salarii mici? Artistii nostri, la cat de prost sunt platiti, putem spune ca fac muzica din pasiune, in Romania salariile sunt extrem de mici fata de alte tari, iar acum sunt si reduse cu 25%.
In acest oras mic aveti o orchestra, este ceva extraordinar in Romania sa gasesti in atatea orasele orchestre simfonice! In Italia nu avem asa ceva. Este o valoare pe care noi nu o avem. Si noi avem orchestre, dar mult mai putine, e adevarat ca instrumentistii sunt platiti mult mai bine. Aici, intr-un orasel mic, se vede ca apreciati cultura, trebuie sa luptati ca artistii sa se mentina. Un alt lucru important: instrumentistii foarte buni din Romania pleaca in afara, pentru un trai mai decent, pentru a lucra intr-o orchestra unde se castiga mai bine. Ar trebui sa ii pastrati aici, sa gasiti posibilitati de a-i sprijini sa se implineasca aici... (Giuseppe Carannante)
-Exista o reteta a succesului in arta? Este de ajuns sa fii angajat intr-o orchestra sau trebuie sa te perfectionezi, sa performezi si, eventual, sa iti castigi si altfel existenta?
Brevetul in muzica nu garanteaza succesul. Succesul inseamna bani, cand sunt bani totul devine usor. Dar, de partea cealalta, sa ai bani este foarte important, insa trebuie sa fii bun cu adevarat ca sa strabati in muzica, sa ai succes pe plan national si international. (Giuseppe Carannante)
-Cunosteati orchestra din Botosani?
Da. Cunosc orchestra din Botosani cand a fost in Italia, am ascultat-o acum cativa ani, dar e prima data cand dirijez aceasta orchestra. Ca dirijor, pot spune ca este o foarte buna orchestra, si prin asociatia mea incercam sa colaboram si sa facem turnee in afara. (Giuseppe Carannante)
-Dirijorul, cu spatele la sala fiind, simte vreodata presiunea publicului? Exista o energie pozitiva sau negativa in timpul concertului?
Da! Se simte. Eu cred mult in energie. Simt cand publicul este interesat sau cand este distrat, este ceva ce nu se poate explica, dar se simte. (Giuseppe Carannante)
-Ca profesor, cum percepeti elevii? Exista diferente intre generatii? In Romania profesorii au remarcat o diferenta certa de mentalitate, comportament, intre generatia de astazi si cea de acum 10 ani, sa spunem.
Da, si la noi exista aceasta problema. Tinerii din ziua de azi nu prea vor sa mai studieze. Nu mai au motivatie, spre deosebire de acum 15-20 de ani. Liceele de muzica de stat nu au existat pana acum cativa ani in Italia, ele au fost infiintate de curand. Pentru a studia un instrument mergeai direct la Conservator. In Romania, liceele de muzica sunt o traditie. (Rita Della Ragione)
In Italia abia acum se face o reforma muzicala, Romania este mult inaintea noastra, aveti scoli de muzica. La noi s-a nascut majoritatea muzicienilor pe care voi, in Romania, ati fost nevoiti sa ii studiati, de asta sunteti mai castigati decat noi. (Giuseppe Carannante)
-Ce muzica ati recomanda pentru dezvoltarea armonioasa a unui tanar?
Toata muzica buna! A, care e muzica buna? Muzica clasica, chiar si muzica usoara, dar de calitate. Nu comerciala, care se face peste noapte! (Giuseppe Carannante)
-Exista muzica comerciala si in muzica clasica?
O, da! (Rita Della Ragione)
-Cum putem face diferenta?
Asta e o mare problema si in Italia. Tocmai pentru ca in scoala nu se face muzica buna, asta e o problema: tinerii nu mai fac diferenta si nu mai pot discerne. (Rita Della Ragione)
Dar copiii mei, acasa, asculta muzica buna. I-am obisnuit de mici, ascultam Beethoven, Brahms, Mozart... Copiii asculta si spun: e bun, imi place! In masina mai pune sotia mea muzica comerciala si copiii spun: mama, nu vrem, nu ne place! Acasa, copiii pot asculta muzica. Este un mare noroc pentru copiii cu parinti care fac muzica. De la 5-6 ani trebuie sa asculte muziva, dar sa faca si in scoala. Copiii, de mici asimileaza totul mult mai bine. (Giuseppe Carannante)
-In Italia se apeleaza la concertele-lectii?
Da, in scolile de muzica, sunt si initiative ale asociatiilor, ale teatrelor. Dar experienta este foarte importanta, studiul instrumentului de mic, copilul trebuie sa cante si in orchestra, este foarte importanta educatia formativa.
Insa foarte important este respectul in muzica, sa stim sa ne ascultam unul pe celalalt... Respectul este valabil peste tot... Chiar si intr-un restaurant, sau un functionar... Fiecare in parte avem rolul nostru si respectandu-ne unul pe celalalt facem impreuna o muzica frumoasa. (Giuseppe Carannante)
-In ce timp v-ar fi placut sa traiti? Cu ce mare compozitor v-ar fi placut sa va intalniti? Ce perioada va fascineaza?
Muzica germana, sfarsitul anilor 1800. (Rita Della Ragione)
Sfarsitul anilor 1800 pana in 1920, sfarsitul romantismului. Mi-ar fi placut sa ma intalnesc cu Brahms, este compozitorul meu preferat, face legatura intre clasicism si romantism. (Giuseppe Carannante)
-Ne impartasiti un moment special din viata dumneavoastra?
Pentru mine, experienta de la Botosani! Am gasit o orchestra frumoasa, cu care voi canta Schumann, este prima oara pentru mine cand cant Schumann, va fi o experienta deosebita, am mari emotii! (Rita Della Ragione)
Da, si pentru mine Botosani este o experienta impresionanta. Aveti o ciorba foarte buna, dar mai ales sarmalele, nu am mai mancat pana acum! Oamenii sunt extraordinari, orchestra, raporturile umane, oamenii vorbesc intre ei... (Giuseppe Carannante)
-...azi este ziua Romaniei. Romanii sunt cam suparati pe tara lor...
Si noi suntem suparati pe tara noastra, nici noi nu suntem fericiti. (Giuseppe Carannante)
-...dar, iata, sunteti fericiti in Romania...
Voi aveti o simplitate pe care noi nu o mai avem. La noi totul e rece, fiecare pentru el. Noi am pierdut valorile. Cultura aproape ca nu mai exista. Aici, in Romania, aveti filarmonica, teatre, orchestre. Acolo nu mai este posibil! In Italia avem autostrazi, multe magazine, comert, dar Orchestra nationala RAI este inchisa de 5 ani. Sunt foarte putine teatre, orase mari nu mai au orchestre. Da, avem, e adevarat, pizza mare, spaghete bune... (Giuseppe Carannante)
-Romanii vor tot ce ati enumerat dumneavoastra, romanii nu mai vor cultura, Guvernul roman nu mai vrea cultura...
Vrem sa aveti si voi toate aceste lucruri, autostrazi, comert, dar sa nu pierdeti niciodata cultura, sa nu va indepartati de ele! Noi acum ni le dorim foarte mult. Italienii si le doresc foarte mult. Nu o spun numai eu, o spun marii muzicieni italieni. Guvernul italian a taiat toti banii pentru institutiile de cultura. Sa va mentineti aceste lucruri, noi incercam sa le recuperam, dar e greu de recuperat, odata ce le-ai pierdut.
Sunt fericit sa intalnesc intr-un oras micut o orchestra in care se poate canta orice, sa se faca muzica de calitate, sa se cante Schumann. Este extraordinar! (Giuseppe Carannante)
-Va multumim si ne revedem in sala de concert!
Vineri, 3 decembrie 2010, de la ora ora 18.30, Filarmonica Botosani va prezenta un concert simfonic avandu-i ca invitati pe dirijorul GIUSEPPE CARANNANTE (Italia) si pianista RITA DELLA RAGIONE, pian (Italia).
În program:
Giuseppe Carannante: Elegie pentru orchestră de coarde
R. Schumann: Concertul pentru pian şi orchestră în la minor, op. 54
R. Schumann: Simfonia nr. 4, în re minor, op. 120
GIUSEPPE CARANNANTE este dirijor, compozitor şi clarinetist, dar a studiat şi muzica corală şi dirijatul coral, orchestraţia pentru fanfară. În România a dirijat filarmonicile din Arad şi Bacău, orchestra Teatrului Liric din Craiova, în Ucraina orchestrele din Ivano Frankivsk, Harkov şi Cernăuţi, în Republica Moldova Orchestra Naţională Radio din Chişinău. Giuseppe Carannante este preşedintele Asociaţiei Muzicale Symphonia Mundi prin intermediul căreia a realizat turnee cu orchestre prestigioase pe întregul teritoriu italian.
RITA DELLA RAGIONE s-a născut în oraşul Napoli, unde a început şi studiul pianului sub îndrumarea maestrului Salvatore Pierno. Ulterior şi-a aprofundat şi perfecţionat pregătirea cu Aldo Ciccolini, Boris Bekterev, Boris Petrushansky, Bruno Canino şi Sergio Fiorentino. Este câştigătoare sau finalistă la mai multe concursuri de pian, desfăşoară o bogată activitate concertistică şi camerală, în acest domeniu lucrând îndeosebi cu clarinetistul Giuseppe Carannante, împreună cu care au constituit Duo Bernstein. A cântat în săli importante din Italia şi alte ţări europene. În România a mai concertat cu orchestrele din Arad şi Bacău. Activează ca profesoară de pian la o şcoală de muzică din ţara sa.
Vineri, va interpreta pentru prima dată Schumann, alături de Orchestra din Botoşani, artista mărturisind că este un moment important în cariera sa, concertul având loc şi în anul în care s-au împlinit 200 de ani de la naşterea compozitorului german Robert Schumann.
INTERVIU - Giuseppe Carannante: "Respectandu-ne unul pe celalalt facem impreuna o muzica frumoasa"
Florentina Tonita Thursday, 2 December 2010 SpecialSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita
Povestea impresionantă a lui Eric Cracană: După show-urile din Los Angeles și Washington, debut la Botoșani în teatrul profesionist! (Foto, Video)
astăzi, 09:00
Eric Cracană se poate considera un star internațional. La doar 15 ani, a urcat pe scene din SUA, Canada, Franța sau Germania, a pășit pe urmele unor iluștri artiști. Peste mai puțin de trei s...
102 ani de la nașterea lui Ion Murariu, unul dintre cei mai mari acuareliști ai României!
Thursday, 12 September 2024
S-a născut pe 12 septembrie 1922, la Dorohoi, județul Botoșani, unde a urmat și cursurile școlii primare. Între 1941-1946 a fost student la Academia de Arte Frumoase din Iași, avându...
Jupiter Borcoi: ”Vreau să cer iertare tânărului Cris și familiei lui!” / ”Să nu aruncăm anatema asupra întregii comunități rome!”
Wednesday, 11 September 2024
Un eveniment nefericit, declarații nepotrivite din partea autorităților, un adolescent de 18 ani pe care prima zi de școală l-a găsit pe patul de spital după ce a fost bătut crunt în Cen...