Încă un botoșănean de marcă a încetat din viață: Aurel Vainer, fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Încă un botoșănean de marcă a încetat din viață: Aurel Vainer, fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Aurel Vainer, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a încetat din viaţă, anunţul fiind făcut de ambasadorul Israelului la Bucureşti David Saranga, într-o postare pe Facebook.

Născut la 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, județul Botoșani, Aurel Vainer a trecut, împreună cu familia, prin persecuțiile antisemite din timpul Holocaustului.

S-a stins din viața dr. Aurel Vainer, Președinte de Onoare al Federației Comunităților Evreiești din România. Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” își exprimă regretul la aflarea veștii trecerii în neființă a dr. Aurel Vainer, Președinte al Federației Comunităților Evreiești timp 15 ani (2005-2020). Născut la 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, județul Botoșani, Aurel Vainer a trecut, împreună cu familia, prin persecuțiile antisemite din timpul Holocaustului. După război, a absolvit Academia de Studii Economice, în 1953, iar în 1966 a obținut titlul de Doctor în Economie. Începând cu anul 1962 și până după revoluția din 1989, Aurel Vainer a avut activitate de cercetare în economia comerțului, participând la numeroase sesiuni științifice, în țară şi străinătate, și publicând numeroase articole, studii și cărți pe teme economice. Între 2004-2016, a fost deputat în Parlamentul României, ca reprezentant al evreilor din România. Din 2005, a preluat conducerea Federației Comunităților Evreiești din România, făcând eforturi susținute pentru reorganizarea activității comunitare, interconectarea Federație cu instituții reprezentative naționale și internaționale, participarea la marile dezbateri ale societății românești, promovarea memoriei comunităților evreiești și a victimelor Holocaustului, protejarea și recondiționarea patrimoniului evreiesc etc. Din 2020, Aurel Vainer a devenit președinte de onoare al FCER. Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” își manifestă recunoștința pentru susținerea și implicarea dr. Aurel Vainer atât în activitatea științifică a Centrului, cât și în organizarea și sprijinirea conferințelor, dezbaterilor și a evenimentelor culturale, precum Școala de Vara, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România. Să îi fie amintirea binecuvântată!”, a anunțat și Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania ”Wilhelm Filderman”.

Aurel Vainer a avut o contribuție esențială la dezvoltarea vieții evreiești din România. A insistat asupra necesității de depune eforturi masive pentru renovarea sinagogilor, chiar și în localități în care nu mai trăiau evrei, spunând că sinagogile erau cea mai bună afirmare și confirmare istorică a existenței evreilor pe meleagurile românești. A luptat cu toată puterea, în permanență, împotriva antisemitismului și a negaționismului Holocaustului, împotriva urii și a discriminării.

A fost și un apreciat politician, membru al Camerei Deputaților din partea comunității evreiești. Și aici s-a remarcat și s-a impus datorită calităților sale umane, inteligenței, culturii, echilibrului și dorinței de a promova înțelegerea și conlucrarea, niciodată confruntarea.

Înmormântarea va avea loc marți, 2 noiembrie 2021, ora 14:00 la Cimitirul Evreiesc ”Filantropia” din București. “Odihnească-se în pace! Să îi fie amintirea binecuvântată!”, a transmis Federația Comunitățile Evreiești din România.

 

Spune-ne opinia ta