Încă mai sunt lucruri de vândut de pe urma lui Ceaușescu. Avionul prezidențial a fost scos la licitație

Încă mai sunt lucruri de vândut de pe urma lui Ceaușescu. Avionul prezidențial a fost scos la licitație

La 30 de ani de la căderea comunismului în România, încă mai sunt lucruri de vândut de pe urma lui Ceaușescu. Avionul prezidențial al fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație, iar prețul de pornire este 25.000 de euro.

Avionul folosit de Nicolae Ceaușescu a fost construit în 1982. Atunci a fost prezentat public primul și singurul model de avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11. Tot în 1982 a avut loc primul zbor de pe aeroportul Băneasa., iar un an mai târziu a fost și zoborul inaugural cu pasageri pe ruta București-Timișoara.

Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce.

Ulterior, avionul a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu între 1986 și 1989. Aparatul de zbor va fi scos la licitație pe 27 mai, prețul de pornire fiind 25.000 de euro.

La licitație va fi scos și un avion folosit de președintele Ion Iliescu. Ambele aeronave pot fi văzute la Aeroportul Internațional Henri Coandă.

 

Spune-ne opinia ta