Ce nu vor face niciodată primarii din România: Fosta primăriță din Goteborg, Suedia, este acum șofer pe mașina de gunoi

Ce nu vor face niciodată primarii din România: Fosta primăriță din Goteborg, Suedia, este acum șofer pe mașina de gunoi

La doi ani și jumătate după ce a pierdut alegerile pentru un nou mandat de primar în Goteborg, Suedia, Ann-Sofie Hermansson a ieșit complet din politică și lucrează ca șofer pe mașina de gunoi la compania municipală, scrie Politico, într-un reportaj.

Timp de aproape 3 ani a condus al doilea oraș al țării sale. Acum, conduce un camion mare care colectează gunoiul. Orașul este același, Goteborg. Ceea ce s-a schimbat pentru vechea sindicalistă și principalul exponent al social-democraților suedezi, Ann-Sofie Hermansson, este perspectiva din care se uită la el: de la scaunul superior al administrației orașului, la cel de șofer, scrie și libertatea.ro.

„Oamenii mă întreabă uneori ce naiba fac aici, dar aceasta este o soluție bună pentru mine. În plus, trebuie să plătesc chiria.”, spune femeia care are 56 de ani.

Alegerea fostului primar este surprinzătoare, mai ales în comparație cu cele ale celorlalți colegi ai săi, atât din ​​Suedia, cât și în restul lumii, care după cariera lor politică s-au lansat în activități de relații publice bine plătite sau consultanți ai marilor companii. Este cazul fostului prim-ministru suedez Fredrik Reinfeldt sau al fostului ministru de finanțe Andres Borg, duetul care a condus țara din 2006 până în 2014, care au ales un post mai canonic pentru un fost politician, acela de consultanți pentru băncile americane.

„Astfel de locuri de muncă nu erau pentru mine.”, spune Hermansson. Născută pe o insulă de câteva mii de suflete, la 19 ani a plecat de acasă pentru a lucra ca metalurgist la Volvo. În fabrica producătorului național de automobile, Hermansson și-a început cariera politică, mai întâi ca sindicalist, apoi ca exponent al social-democraților, cu funcții și în Parlamentul UE. E un politician cunoscut acasă și în străinătate.

În 2016 a ajuns în poate cea mai importantă funcție, cea de primar din Goteborg. Această misiune s-a încheiat pe fondul unei controverse, după ce Hermansson s-a opus unei mese rotunde sponsorizate de consiliul orașului, în care doi presupuși adepți ai lui ISIS erau prezenți printre vorbitori. În 2018, noile alegeri municipale s-au încheiat cu o înfrângere grea și Hermansson a fost marginalizată în partid. În acel moment, a luat decizia de a începe totul de la zero. Și-a scos permisul de conducere pentru vehicule grele și a început să lucreze ca șofer pe mașina de gunoi.

„Anii de angajament politic au fost agitați.”, spune ea. „Acum, lucrez din greu din punct de vedere fizic, dar asta are avantajul programului fix și de weekend fără întâlniri, crize sau apeluri telefonice.”, a adăugat.

În Suedia, cazul Hermansson nu este unul izolat. Fostul ministru al educației, Gustav Fridolin , de exemplu, a spus nu tipului de remunerație postministerială la care avea dreptul, acceptând un loc de muncă și ca profesor la o școală de adulți din Stockholm. Fridolin a spus că a găsit acest loc de muncă pe web, prin intermediul site-ului unui centru de ocupare a forței de muncă de stat.  Nu este sigur că această cale alternativă la lumea consultanței nu dă roade din punct de vedere politic. Hermansson vorbește pe rețelele de socializare despre viața sa de șofer pe mașina de gunoi, dând glas și colegilor săi, și cererilor lor ca și cetățeni simpli.

Mass-media pare să răsplătească această alegere. Un articol recent din ziarul suedez Expressen îi laudă pe Hermansson și Fridolin: „Jos pălăria în fața foștilor politicieni care au optat pentru un loc de muncă real!”, este titlul articolului. Ann-Sofie Hermansson nu exclude posibilitatea de a se întoarce în politică, deși nu imediat. „De multe ori ajung epuizată acasă la sfârșitul zilei, dar îmi place slujba și dorm bine noaptea, și asta e important.”, a spus ea.

Dacă foștii primari din România au nevoie de inspirație pot vizita pagina publicației suedeze STV Nyheter unde vor putea să vadă într-un VIDEO cum se descurcă primărița în noul job.

 

Spune-ne opinia ta