Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan va sfinți casa praznicală la o parohie din Botoșani

Biserica datează din anii 1765, fiind construită de Stolnicul Constantin Kogălniceanu și soția sa Safta.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan va sfinți casa praznicală la o parohie din Botoșani

   Foto: Doxologia.ro

În data de 8 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei se va afla în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Talpa, comuna Blândești, județul Botoșani.

Începând cu ora 16:00, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, părintele mitropolit va oficia slujba de sfințire a Casei praznicale „Dreptul Avraam”, construită în această parohie.

Preotul Constantin Leonte, parohul comunității din Talpa, invită pe toții credincioșii iubitori de slujbe, de frumos și de fapte bune, să participe la această slujbă deosebită și să aibă parte de binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropplit Teofan, scrie timpulcredinței.ro.

Construirea Casei praznicale „Dreptul Avraam” a fost începută de părintele Ionuț Cazaciuc, fostul preot paroh. Actualul preot paroh, Constantin Leonte, a extins construcția adăugându-i un corp de clădire, a finisat-o și a dotat-o cu cele necesare.

Scurt istoric

Biserica a fost construită în anul 1765 din bârne de stejar în satul Cerchejeni de către Stolnicul Constantin Kogalniceanu şi soţia sa Safta.

În anul 1901, terminându-se de construit noua biserică în Cerchejeni, s-a pus problema menţinerii în stare bună a vechiului monument istoric. Soluția a fost găsită în anul 1914, când s-a luat hotărârea demontării ei și mutarea în satul Talpa. Aici, s-a ridicat din nou, folosindu-se si alt material, lucrarea terminându-se abia in 1924, iar în 1925 biserica a fost sfințită.

În timp biserica a fost extinsă, construindu-se un pronaos din chirpici iar ulterior s-a mai construit un pridvor cu clopotniță deasupra.

Cu sprijinul celor 70 de familii, păstorite de preotul paroh Ioan Cazaciuc, a fost restaurat şi pictat locaşul de închinăciune, s-a ridicat clopotniţa, casa parohială şi s-a început construirea Casei praznicale.

Biserica a fost resfințită în data de 12 iulie 2015.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...