În urmă cu 90 de ani, se nășteau la Botoșani frații gemeni ai marii campioane olimpice Lia Manoliu!

Iacint și Arina Manoliu s-au născut la Botoșani, într-o zi de 5 aprilie 1934. Părinții Alexandra şi Ioan Manoliu, profesori la acea vreme la Liceul "Laurian", veniseră din Basarabia împreună cu fetița lor de numai doi ani, Lia.

Iacint Manoliu a fost unul dintre cei mai mari constructori ai României și ai lumii academice internaționale. Cu toate acestea, destinul său a fost unul dedicat Liei Manoliu, față de care a manifestat până la sfârșitul vieții o delicată afecțiune.

 

”Lia s-a născut în 1932, la Chişinău, şi, doi ani mai târziu, la Botoşani, ne-am născut eu şi sora mea geamănă, Arina. Părinţii noştri au fost profesori de filosofie şi aveau catedră într-o mică localitate din nordul Basarabiei, în Edineţ. Cu câteva zile înainte să se nască Lia, mama s-a tăiat la degetul mijlociu de la mâna stângă, s-a infectat şi a trebuit să meargă de urgenţă la Chişinău, pentru operaţie. Împrejurările astea au făcut ca Lia să se nască la Chişinău, deşi ei nu stăteau acolo. Apoi, amândoi au primit posturi la Botoşani şi s-au mutat, iar în 1937 au obţinut catedre la Bucureşti: mama − la Liceul „Domniţa Ileana“ şi tata − la Liceul „Gheorghe Şincai“, mărturisea Iacint Manoliu.

Familia Manoliu a venit în România încă din 1933 și s-a stabilit în Botoșani, unde cei doi obţinuseră catedre la Liceul Laurian. În 1934, la Botoşani, s-au născut ceilalţi doi copii, fraţii gemeni Iacint şi Arina. Trei ani mai târziu, familia s-a mutat la Bucureşti, având catedre la Liceul "Domniţa Ileana", mama, şi "Gheorghe Sincai", tata.

Nu amândoi părinții Manoliu erau basarabeni, tatăl fiind născut în comuna Secueni, județul Neamț. Mama era din Basarabia, din comuna Izvoare, judeţul Soroca.

O biografie care l-a legat de orașul Botoșani pe unul dintre cei mai de seamă constructori ai ultimului secol. Iacint Manoliu a absolvit Facultatea de Construcții Civile și Industriale din cadrul Institutului de Construcții Bucuresti, devenind inginer în anul 1957.

Activitatea didactica, aflam din volumul "Personalitati romanesti in constructii", a  inceput-o  in  anul  1959,  ca  sef  de  laborator,  la  Catedra  de  geotehnica  si  fundatii  a  Institutului  de  Constructii,  devenind,  in  acelasi  an,  asistent.  Ulterior, a fost numit șef de  lucrari  (1966),  predand  cursul  de  Geotehnica  si  fundatii  la  Facultatea  de  Constructii  Civile si Industriale;  conferentiar  (1975);  profesor  (1982  –  2004,  anul  pensionarii).  Din  anul 2004, este  profesor consultant la Universitatea  Tehnica  de  Constructii  Bucuresti.

Iacint Manoliu s-a stins din viață în anul 2018, la vârsta de 84 de ani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean urmărit internațional a fost adus din Germania și băgat la închisoare!

astăzi, 10:30

În perioada 16 - 17 aprilie 2025, Poliția Română a adus în țară 5 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate. Potrivi...

Cătălin Bordea și-a găsit liniștea de sărbători: „Stau trei zile, fac prezența în biserica pe care am restaurat-o...”!

astăzi, 09:39

Cătălin Bordea și-a făcut cu ceva timp înainte planurile în privința sărbătorilor pascale. Comediantul va petrece departe de Capitală, alături de femeia căreia i-a renovat casa. ...

O botoșăneancă a vrut să coacă pască și cozonaci, dar a dat foc la casă!

astăzi, 09:00

Casa unei familii din localitatea Sârbi a fost în pericol, ieri, după ce o femeie a vrut să folosească cuptorul pentru a coace pâine, pască și cozonaci. Funinginea depusă ...