Circa 2000 de botoșăneni au asistat la manifestările dedicate Zilei Naționale, duminică, în Centrul Vechi al municipiului Botoșani. Un sobor de preoți au oficiat o slujbă, în fața Monumentului Eroilor, apoi a urmat ceremonia de depunere a coroanelor.
Toate structurile din cadrul Ministerului de Interne și Ministerului Apărării au fost prezente, iar reprezentanți ai tuturor instituțiilor au depus coroane de flori la monument.
Printre cele mai solemne momente, s-a numărat discursul istoricului botoșănean Sergiu Balanovici, care a trecut în revistă principalele acțiuni ale românilor, între 1919-1920, pentru ca țara să fie independentă și consolidată.
„În contextul în care forțe potrivnice din exterior se opuneau prin mijloace diplomatice și militare, Marea Unire din 1918 a trebuit să fie apărată cu arma în mână”, a subliniat istoricul.
La fel de limpede a vorbit și șeful Garnizoanei Militare.
„La 1 Decembrie 1918, prin vocea marii adunări naționale de la Alba Iulia, se concretiza voința românilor de a trăi în cadrul unor hotare comune, un stat național care consfințea unitatea de neam, limbă și cultură a poporului nostru. Marea Unire de la 1918 va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românilor”, a precizat colonelul Corneliu Titiliuc, șeful Garnizoanei Militare.
A luat cuvântul și primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, prezent la ceremonial.
„Consider că avem motive întemeiate să privim cu speranță și optimism spre viitor și vă îndemn să împărtășiți această încredere că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine pentru români, pentru noi, botoșănenii”, a spus Flutur, în discursul său.
Copiii îmbrăcați în port popular au atras toate privirile admirative, iar botoșănenii au cântat la unison imnul României, uitând de temperaturile scăzute.
Imagini: Ionuț Iosub