Două proiecte botoșănene au fost distinse cu premiile III ale categoriilor, de Ministerul Tieretului și Sportului, în cadrul Galei pe care structura o organizează de șase ani.
„Zilele Nordului” și proiectul „Pașaport pentru viitor” al DJST Botoșani au urcat pe podiumul Galei Tineretului din România, ediția 2019, eveniment desfășurat sâmbătă, 26 octombrie a.c., la Hotelul „Internațional” din Iași. Cel dintâi a fost premiat în categoria Cultură, iar cel din urmă, la secțiunea „Cel mai bun proiect de tineret derulat de către un Centru de tineret din cadrul Direcției Județeane pentru Sport și Tineret”.
Sub sloganul Rădăcinile Cresc, festivalul Zilele Nordului mobilizează comunitățile locale și diaspora Nordului în proiecte de dezvoltare durabilă prin cultură, care cresc an de an mândria locală, încrederea în comunitate și interesul publicului larg de a vizita regiunea.
Zilele Nordului activează nu numai Darabaniul, cel mai nordic oraș al României, ci și alte comunități din regiune, care găzduiesc evenimente muzicale, culturale, educaționale sau sportive diverse. Acest comunități sunt legate între ele prin Tururile Nordului, care scot la iveală poveștile nedescoperite ale regiunii.
Misiunea acestui proiect este de a contribui la transformarea socială și dezvoltarea durabilă a Nordului prin creșterea implicării civice a tinerilor și a turismului cultural în regiune.
Zilele Nordului este un festival-pretext, o întâlnire transformatoare atât pentru participanți, cât și pentru spațiul în care ea are loc.
De cealaltă parte, proiectul ”Pașaport pentru viitor”, implementat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani și realizat în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 Blândești, a avut ca scop creșterea șanselor tinerilor de a parcurge un traseu educaţional și de a-și alege o meserie în acord cu aptitudinile și potenţialul lor.
Venind în întâmpinarea unei nevoi exprimate de tineri și de o importanță majoră, atât pentru cei intraţi într-un moment decisiv al vieţii, cât și pentru societate, prin utilizarea optimă a resurselor necesare educației și asigurarea nevoilor pieței muncii cu persoane pregătite conform aptitudinilor, proiectul și-a dovedit utilitatea de-a lungul celor șase ani de când se desfășoară.
Gala Tineretului din România este un eveniment care își propune să recunoască meritele tuturor celor implicați în proiecte și inițiative cu și pentru tineri din România. Acest eveniment este inițiat și organizat de Ministerul Tineretului și Sportului și își propune să evidențieze și să recunoască importanta contribuție a tinerilor la dezvoltarea comunităților din care fac parte, pe parcursul anilor 2018 și 2019, manifestată prin proiecte și inițiative, în diferite domenii de interes pentru generația lor.
Gala din acest an a avut ca nucleu conceptul: „Visăm și creăm împreună!”