FOTO&VIDEO: Peste 500 de „Tinere Speranțe” au făcut spectacol la Botoșani

FOTO&VIDEO: Peste 500 de „Tinere Speranțe” au făcut spectacol la Botoșani

Peste 500 de tineri și copii au participat la cea de a XXIX-a ediție a Festivalului – Concurs de Interpretare și Creație „Tinere Speranțe”, care a avut loc sâmbătă, 26 octombrie a.c., la Casa de Cultură a Tineretului din Botoșani. În cadrul acestuia, s-a desfășurat inclusiv tradiționala Gală a Laureaților „Arlechin”, bucurându-se de un public numeros și efervescent.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală ”Arlechin” Botoșani, Grădinița cu Program Prelungit ”Șotron” din municipiu și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Direcția de Învățământ și Sport și Centrul Cultural ”Miron Blanc” din Bălți (Republica Moldova).

Concurenții care au urcat pe scenă, au trecut prin selecții dificile, în urma etapelor de concurs locale, județene și regionale, ca la finele parcurgerii acestora să dispute premiile naționale, acordate la Botoșani.

Două comisii au nominalizat finaliștii: una de jurizare, formată din: Cristina Todi, Călin Hanțiu, Alina Leonte, Andreea Suceveanu, Talida Grunzac, Marius Rusu, Gheorghe Suliuc și una de organizare,  formată din:  Flavius Damean, Tatiana Dubitkaia, George Nichitovich, Gabriel Hârtie, Adriana Avădani, Cristina Sfeclă, Măricel Țăruși, Elena Gheban.

Interpreții, formațiile, ansamblurile și grupurile artistice care au evoluat în cadrul concursurilor vor prezenți și în Republica Moldova, în perioadă 14 – 17 noiembrie, la Teatrul Național „Vasile Alecsandrii” din Bălți.

“Ediția din acest an, realizată la Botoșani, a fost una de succes. Au participat un număr de 500 de copii, elevi și tineri cu pasiune pentru dans, muzică, teatru, pictură și fotografie la toate secțiunile de concurs realizate în cadrul Festivalului de Interpretare și Creație ”Tinere Speranțe”. La începutul de Gală a Laureaților din România, ne-am bucurat de prezența oficialităților și a partenerilor noștri de proiect din Republică Moldova și Ucraina. În anul ce vine, proiectul va fi organizat și în Ucraina”

, spune Flavius Damean, președintele Asociației „Arlechin” din Botoșani.

Începând cu anul acesta, proiectul beneficiază de sprijin din partea a nouă parteneri noi de proiect.  Este vorba despre Rotary Club Botoșani, coordonat de către Daniel Bucatariu, Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement Botoșani, condusă de Eugen Țurcanu, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” Botoșani, sub conducerea lui Traian Apetrei, Cercul Eco-turistic ”Carpates”, al cărui director este Gheorghe Suliuc, Asociația Culturală ”Albeștenca”, condusă de Irina Gavril, Asociația ”Pro Event Moldova”, prin Marius Honceriu, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani, coordonat de către Oana Onciu, Tipografia RIA, prin Mariana Hritcu, și Roland Partners prin Dragoș Axinte.

Moderatori și amfitrioni ai evenimentului au fost Petronela Lorena Chiribuță, actor la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, și Răzvan Politic, din partea Asociației ”Arlechin”.

Background:

Festivalul – Concurs de Interpretare și Creație „Tinere Sperante” are o istorie frumoasă, fiind singurul eveniment din județul Botoșani (România) organizat și înainte de 1989, propunându-și să încurajeze dezvoltarea armonioasă a personalitătii elevilor și tinerilor artiști, prin realizarea de concursuri și activităti adecvate vârstei lor în domeniile: teatru, muzică , dans și coregrafie, arte plastice și vizuale.

Începând cu anul 1993 (ediția a IV-a), Festivalul – Concurs de Interpretare și Creație „Tinere Sperante” este organizat la nivel regional de către Societatea Culturală „Arlechin” Botoșani ( președinte, Damean Diana și directori executivi, Flavius Damean și Alexandru Mihalachi), Fundația Judeteană pentru Tineret Botoșani (președinte, domnul Vasile Halasanu ) și Casa Tineretului Botoșani (directori, Dan Lucan și Gheorghe Enachescu).

În perioada 2002 – 2016, Festivalul – Concurs de Interpretare și Creație „Tinere Sperante” , a fost organizat, timp de 14 ediții, la nivel național, alăturându-se în acest proiect, Grădiniță P.P.”SOTRON” (directori, Adriana Avădani și Aurelia Ciura), Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani (directori, Radu Humelnicu, Dorel Budăi – Ungureanu, Cornelia Paicu), Clubul Copiilor Botoșani ( directori, Ludwik Schibinschi, Marcel Dupu, Daniela Nour), Asociația Județeană de Dans Sportiv Botoșani ( profesori, Carmen Belicov, Simona Budăi – Ungureanu).

Prin parteneriatul anual încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani (reprezentat de domnul inspector general, profesor Gabriel Hârtie și doamnă inspector educație timpurie,profesor Cristina Sfeclă ) și Grădiniță ”Sotron” Botoșani, proiectul educațional Festivalul-Concurs de Interpretare și Creație „Tinere Sperante” este înscris în Calendarul Activitătilor Educative Regionale și Interjudețene al Ministerului Educației Naționale.

Apreciind eficiență parteneriatului Asociației Culturale ”Arlechin” cu Direcția Invătămant, Tineret și Sport din municipiul Bălți, prin directorul Tatiana Dubitkaia și profesorii Gabriela Hîrbu și Diana Proca, Studioul de dans ”Maximum”, prin Iulia Cupeț – Chiricenco, Maxim Chiricenco, Uniunea consiliilor Raionale din Republica Moldova (reprezentată de prof. Măricel Țăruși) și Centrul de Creație a Copiilor ”Miron Blanc” (manageriat de către Angela Bold) începând cu anul 2017, Festivalul – Concurs de Interpretare și Creație „Tinere Sperante” s-a extins, devenind un eveniment internațional, iar spațiul de desfășurare a început să implice ambele maluri ale Prutului (municipiile Botoșani și Bălți).

În prezent, Asociația Culturală “Arlechin” Botoșani face parte, în calitate de membru fondator și membru afiliat, din mai multe instituții, asociații, fundații și federații constituite la nivel județean, național și internațional. Este membru fondator, din 2016, în cadrul Federației Române de Dans Clasic și Contemporan, membru fondator din acest an, al Federației “Edu Cult”, fondator, din 2008, al Asociației Județene de Dans Sportiv Botoșani. Totodată, este membru afiliat, din 2005, în Consiliul Tineretului din România și în Convenția națională a Fundațiilor pentru Tineret, prin Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani.

Poate cu atât mai remarcabil este că, din 2018, Asociația este membră a Consiliului Internațional al Dansului din cadrul UNESCO.

De-a lungul timpului, Festivalul – Concurs de Interpretare și Creație „Tinere Sperante” a beneficiat de sprijin finaciar din partea: Consiliului Județean Botoșani, Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Botoșani, Primăriei și Consiliului Local al Orașului Saveni, Fundației Județene pentru Tineret Botoșani și al Asociației Județene de Dans Sportiv Botoșani.

„Proiectul cultural are ca principal scop crearea, asigurarea unui cadru optim de manifestare în spirit competitiv, descoperirea, formarea, promovarea și valorificarea disponibilitătilor culturale, artistice, sportive, estetice, interpretative și de creație specifice preșcolarilor, elevilor, tinerilor și artiștilor liber profesioniști, de la ONG-uri, instituții școlare, cluburi sportive, Palate și Cluburi ale Copiilor , Școli Populare de Artă, Centre și cămine culturale din România și Republică Moldova, prin realizarea de concursuri și activităti adecvate vârstei lor în domeniile: teatru, muzică , dans și coregrafie, arte plastice și vizuale”

, subliniază organizatorii.

Evenimentul are și alte obiective nobile, conform fondatorilor acestuia: educarea dragostei și a interesului pentru muzică, dans, teatru, arte plastice și vizuale, pentru frumos, formarea unor deprinderi artistice, însușirea unui repertoriu bogat de piese de teatru, coregrafii, cântece românești și universale; stimularea spiritului de competiție, a comunicării și a fair play-ului între participanți, dezvoltarea capacităților și promovarea activității unităților școlare și preșcolare, a cluburilor și oranizațiilor (non-)guvernamentale implicate, astfel, în îndrumarea artistică a tinerelor generații.

(foto și video: Ionuț IOSUB)

 

 






















 

  

 

Spune-ne opinia ta