Eminescu, satul fantomă din Botoșani. ”Toate poveștile frumoase de demult”

La aproximativ 30 de kilometri de municipiul Botoșani se află un cătun-fantomă cu o poveste fabuloasă.

Eminescu, satul fantomă din Botoșani. ”Toate poveștile frumoase de demult”

Cătunul, care se află în comuna Gorbănești, este greu de găsit, doar întrebând din localnic în localnic și urmând un drum prăfuit de pământ care străbate inima câmpiei arse de soare.

Un singur indicator pe care scrie „Mihai Eminescu” arată curioșilor că au ajuns la destinație. Satul în sine mai are doar patru case și încă câteva ruine care abia se mai ivesc dintre copaci și buruieni. Restul a fost revendicat de natură.

„Aici suntem doar noi, pădurea, tăcerea și toate poveștile frumoase de demult”, mărturisește Vasilică Traian, unul dintre ultimii locuitori ai cătunului, ajuns la 84 de ani.

Vârnăvoaia, moșia frumosei Catinca

Satul Mihai Eminescu se numea în urmă cu aproximativ 80 de ani în urmă Vârnăvoaia și era o comunitate rurală prosperă centrată în jurul conacului boieresc al familiei Vârnav. Cu opt decenii în urmă, erau peste 150 de case în Vârnăvoaia. Cele mai frumoase povești ale locului sunt cu Catinca Vârnav, o boieroaică ce stătea în fiecare vară la conacul din sat.

„De Catinca, fata boierului Vârnav știa toată lumea, de la bunici, de la străbunici. A trăit cred că acum 150 de ani. Era atât de frumoasă și mergea călare prin sat și prin împrejurimi”, spune Adela Aionesei.

Conacul și moșia au fost vândute marelui moșier Stamatopol, de origine grecească. Cu acest mare moșier ar fi avut legături și tatăl lui Mihai Eminescu, căminarul Gheorghe Eminovici. Tocmai de aceea, marele poet ar fi ajuns de mai multe ori în Vârnăvoaia, la conacul lui Stamatopol.

„Venea când era student, vara, în vacanțe. Așa am aflat de la moș Ghiță Cojocaru, care la rândul lui știa de la bunicul său, administrator al moșiei. De Eminescu era îndrăgosită una dintre fetele lui Costache Stamatopol, boierul. Și îl tot chema aici la masă. Se plimbau, vorbeau”, spune Vasilică Traian.

A fost cea mai frumoasă perioadă a acestui cătun boieresc, învelit și atunci, ca și acum într-o frumoasă pădure. Vârnăvoaia avea școală, magazin, bufet sătesc, punct poștal și chiar dispensar. Citește aici materialul complet…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pisoi salvat de pompierii botoșăneni, o femeie a sunat la 112!

astăzi, 20:50
41

 O femeie, locatară a imobilului, a auzit mieunatul disperat al puiului de pisică și, neputând interveni singură, a apelat la 112 pentru a solicita ajutor.La fața locului s-au depl...

Bărbat dintr-o comună din Botoșani, prins în trafic băut și conducând mopedul fără permis!

astăzi, 20:08
76

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.Întrucât acesta emana halenă alcoo...

Peste 50 de copii reuniți în tabără la Agafton au învățat de la pompieri cum să prevină incendiile! (foto)

astăzi, 19:13
86

De această dată, salvatorii au răspuns invitației Direcției Județene pentru Sport și Tineret, participând la Tabăra Militară de Airsoft din Agafton. Evenimentul a reunit peste 50 de cop...