Astăzi, 4 februarie, maiorul (rtr.) Mihai Iliescu împlinește venerabila vârstă de 101 ani. A luptat pe frontul de Est, la Tisa, Odessa și, ulterior, după 23 August 1944, pe frontul de Vest la Arad, Budapesta, Praga, până în Munții Tatra. După război a lucrat 42 de ani la CFR, în funcția de impiegat de mișcare, până la ieșirea la pensie în anul 1986.
Veteranul de război Mihai Iliescu s-a născut în orașul Dorohoi, la data de 4 februarie 1924, într-o familie cu patru copii. Tatăl a fost muncitor, iar mama casnică. După absolvirea studiilor gimnaziale și liceale a fost încorporat la Școala de Subofițeri de Infanterie Botoșani.
”Am participat pe front alături de nemți ca, ulterior, după 23 august 1944, să luptăm contra lor. Am luat parte la luptele care s-au dat în Vest, precum și la eliberarea Transilvaniei, ajungând cu regimentul până în Munții Tatra. Îmi aduc aminte că atunci când cădeau bombele lângă noi, îmi ziceam: Doamne, de ce m-ai făcut? Nemții ne explicau să nu se speriem dacă bombele cad la 10 metri de noi, pentru că acelea nu ne omoară, periculoase sunt cele care picau deasupra noastră. Am trecut prin momente grele, dar cu voia lui Dumnezeu am scăpat teafăr și nevătămat”, a spus cu emoție veteranul de război.
Mihai Iliescu a fost decorat cu Medalia ”Crucea coomemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
În urma ordinelor generale de avansare în grad emise, după anul 1990, de Ministerul Apărării Naționale, a ajuns la gradul de maior.
Soția s-a stins în urmă cu 6 ani, dar se bucură de fiica sa, care are grijă de el, precum și de cei trei nepoți cu care se mândrește foarte mult.
Îi transmitem astăzi, la împlinirea a 101 ani, multă sănătate, bucurii și întreaga recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.