Diferența dintre lebăda de vară și lebăda de iarnă. Ambele specii, prezente în județul Botoșani, sunt vegetariene

Diferența dintre lebăda de vară și lebăda de iarnă. Ambele specii, prezente în județul Botoșani, sunt vegetariene

Lebăda de vară și lebăda de iarnă sunt două specii, diferite, prezente pe raza județului Botoșani, potrivit Arii Naturale Protejate din Botoșani.

Potrivit sursei citate, lebăda de vară cuibărește în România și este sedentară, în timp ce lebăda de iarnă este o specie aproape complet migratoare, vine la noi în special din zona boreală și de tundră a Rusiei, fiind prezentă doar în perioada de migrațiune și iarna, mai ales în zonele joase extracarpatice, în regiunile din apropierea zonelor umede mari.

Ambele sunt specii de talie mare, adulții având penajul complet alb.

Lebăda de vară are ciocul portocaliu, cu picioarele negre, iar lebăda de iarnă are ciocul lung și subțire, de culoare galbenă, cu vârful și marginile negre.

Juvenilii ambelor specii au colorit alb-murdar, cu tentă maronie și ciocul maro deschis, lebăda de iarnă având doar vârful ciocului negru.

„Specii aproape exclusiv vegetariene, se hrănesc preponderent cu plante acvatice, iar suplimentar consumă iarbă și plante agricole, inclusiv semințe, uneori nevertebrate, insecte acvatice, scoici, viermi, melci, mormoloci etc”, mai spun reprezentanții instituției.

Otrăvirea cu plumb, din cauza ingerării greutăților folosite la pescuit, îi poate fi fatală lebedei de vară, fiind considerată o amenințare.

De asemenea, și hrănirea lebedelor pe timp de iarnă de către oameni, cu pâine și alte produse de panificație duce la complicații gastrice grave, deoarece prezintă dificultăți în a digera astfel de produse procesate.

Pentru lebăda de iarnă, modificarea și degradarea habitatelor în zonele de cuibărit, sunt considerate amenințări.

În perioada de iarnă, aceasta este amenințată de modificarea practicilor agricole, cum ar fi schimbarea în culturi care nu pot fi folosite ca hrană pe timp de iarnă, și supra-pășunat, în special în zonele de iernare unde pășunile sunt principala resursă de hrană.




 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Unicul centru de servicii gratuite de recuperare neuromotorie din județul Botoșani intră în reabilitare! (foto, video)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
284

Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru persoanele cu dizabilități din județul Botoșani intră într-un proces de reabilitare și modernizare, după ani buni ...

Ocrotitorul municipiului Botoșani cinstit în prezența a sute de oameni și a unui sobor de preoți în frunte cu ÎPS Teofan! (foto, video)

Marţi, 23 Aprilie 2024
705

Sute de botoșăneni au participat, marți dimineață, la slujba închinată ocrotitorului municipiului reședință de județ. De la ora 09:00 a avut loc primirea Înaltpreasfințitul Teof...

Activistul civic Bogdan Cărăușu a intrat oficial în cursa electorală. „Am înțeles că eu făceam de fapt politică” (foto, video)

Duminică, 21 Aprilie 2024
647

Duminică după-amiază, Bogdan Cărăușu și-a anunțat, oficial, candidatura pentru Consiliul Local al Primăriei municipiului Botoșani, în mod independent.Bogdan Cărăușu activează &...