Mănăstirea Coşula din judeţul Botoşani va oferi spaţii de cazare gratuită pentru pelerini, ca urmare a construirii, cu fonduri guvernamentale, a unui corp de chilii.
Complexul monahal de la Coşula a beneficiat de o finanţare de 2,89 milioane de lei asigurată de Compania Naţională de Investiţii pentru construirea de spaţii de cazare atât pentru pelerini, cât şi pentru călugări.
„Am început lucrarea anul trecut, în august, şi s-a terminat anul acesta în noiembrie. Adică într-un an şi două luni s-a lucrat la această investiţie. Acest corp de chilii este construit pe trei nivele. Demisolul cuprinde bucătăria şi sala de mese, la parter vor fi camere pentru călugări, iar la mansardă vor fi camere pentru pelerini", a declarat pentru Agerpres stareţul mănăstirii, Calinic Chirvase.
Noua construcţie dispune, la parter, şi de un paraclis, acolo unde vor fi oficiate slujbele pe timpul iernii.
Mănăstirea Coşula din Botoşani, recunoscută pentru picturile originale cu vechime de aproape 500 de ani, a devenit unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţ, după implementarea unui proiect european de reabilitare în valoare de aproape 15 milioane de lei.
Coşula este o mănăstire de călugări, situată la o distanţă de circa 20 kilometri sud-est de municipiul Botoşani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaş Coşolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareş, pe malul stâng al râului Miletin.
Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldoveneşti. În secolele XVII-XVIII, aşezământul reprezenta un important centru duhovnicesc şi cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserică parohială. A fost reînfiinţat în 1991.