În perioada 18-22 august în judeţul Botoşani are loc unul dintre cele mai interesante evenimente dedicate lui George Enescu. Sunt concerte susţinute de artişti cunoscuţi în lumea muzicii clasice, din România, Austria şi Finlanda. Concertele vor avea loc la conacele boiereşti de pe valea Siretului.
În această lună se împlinesc 140 de ani de la naştere celebrului compozitor şi muzician român George Enescu. În fiecare an, cu această ocazie, sunt organizate evenimente culturale de amploare.
Printre acestea, în premieră, în acest an, are loc unul dintre cele mai inedite şi totodată interesante evenimente muzicale dedicate lui George Enescu. Este vorba despre o serie de concerte organizate de artişti cunoscuţi în zona muzicii clasice şi a operei, din România, Austria şi Italia.
Concertele sunt susţinute la Botoşani, judeţul natal al lui Enescu, în pitoreştile conace de pe malurile Siretului nordic. Vor fi nu mai puţin de 4 zile de evenimente muzicale şi editoriale.
„Concerte pe Siret” în vechile conace boiereşti
„Concerte pe Siret“, aşa cum poarte numele acest eveniment, este organizat de Fundaţia Pro Patrimonio în colaborare cu Societatea Internaţională ”George Enescu” de la Viena, dar şi cu Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi.
Manifestarea atrage numeroşi oameni de cultură dar şi muzicieni cunoscuţi şi deja se concretizează printr-o serie de concerte, începute de ieri, miercuri, 18 august. Pitorescul evenimentului constă şi în faptul că aceste concerte de muzică clasică vor fi susţinute în locaţii deosebite. Mai precis, este vorba despre casa lui George Enescu de la Mihăileni.
În acest sat, fost târg prosper de graniţă, în vremea copilăriei lui Enescu, muzicianul botoşănean a crescut la bunicii săi materni, familia preotului Cosmovici. De altfel, trei zile de concerte vor fi organizate la casa lui Enescu din Mihăileni. Apoi, pe 20 şi 21 august, concertele se vor muta, de-a lungul Siretului, în frumoasele conace boiereşti din nordul Moldovei. Este vorba despre conacul Moruzi de la Vârful Câmpului şi conacul familiei Miclescu de la Călineşti.
Muzica lui Enescu în patru zile, pe 50 de kilometri
Concertele de la Mihăileni şi de la conacele Moruzi şi Miclescu vor fi susţinute de cunoscuta pianistă Raluca Ştirbăţ, preşedintă a Societăţii Internaţionale ”George Enescu” din Viena şi totodată cea care a iniţiat proiectul de salvare a casei lui Enescu de la Mihăileni, dar şi de Rudolf Leopold, violoncelist din Austria, soprana Simina Ivan, duo-ul de violocelişti Les Violons de I'Ingres din Italia, cvartetul OUTIS, violoncelista Smaranda Iftime dar şi Fanfara Shukar.
În plus vor avea loc şi concerte ale soliştilor şi elevilor de la universităţile din Iaşi, Timişoara, Bucureşti şi Helsinki. Evenimentul muzical va fi completat de proiecţia filmului documentar ”Renaşterea Casei Enescu de la Mihăileni” în regia lui Francisc Mraz, dar şi de lansarea albumului ”George Enescu-Integrala creaţiei pentru violoncel şi pian”.
Organizatorii spun că acest eveniment pe malurile nordice ale Siretului este ca un factor cultural coagulant care pot scoate la iveală valorile ascunse sau ignorate ale zonei.
„Nordul Siretului este un ansamblu de elemente care nu-şi conştientizează valoarea. După ce am făcut un studiu despre dezvoltarea turismului în Moldova, am constatat că valorile acestor locuri sunt mai diverse şi mai complexe şi că o privire de ansamblu ar putea să întărească ţesutul cultural al zonei. Astfel a apărut ideea că muzica împreună cu peisajul cultural ar putea să fie elemente coagulante, un concept important pe care România încearcă să-l dezvolte în toate politicile pentru patrimoniu. Muzica, arhitectura şi peisajul cultural încep să lege un teritoriu în care comunităţile şi populaţia devin actori efectivi”, a precizat Şerban Sturdza, preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, cea care a salvat şi restaurat casa lui Enescu de la Mihăileni.
Sursa: Adevărul