Cetățeni care fac cinste comunității: Un maestru al cojocăriei și un om de afaceri au primit recunoașterea pe care o merită - Foto

Au muncit o viață întreagă pentru prestigiul lor și al comunității în care trăiesc. A venit vremea ca și comunitatea să le recunoască meritele.

Cetățeni care fac cinste comunității: Un maestru al cojocăriei și un om de afaceri au primit recunoașterea pe care o merită - Foto

În satul Joldești din județul Botoșani trăiește un adevărat maestru al cojocăriei și al confecționării căciulilor tradiționale. Se numește Constantin Ciubotărița și a fost oficial recunoscut ca „Tezaur Uman Viu”, mai ales că păstrează această tradiție de cel puțin cinci generații.

Tot în satul Joldești își desfășoară activitatea cea mai importantă fabrică de mobilă din județul Botoșani și una dintre cele mai apreciate din zona Moldovei, StasMobila, societate înființată în urmă cu aproape 20 de ani de Călin Ailoaie, care a început să fabrice mobila manual, pe care o vindea în piețe. Acum, StasMobila are peste 50 de angajați și fabrică mobilă la comandă, fiind apreciat atât în Romania, dar și în străinătate. 

Duminică după-amiază, la inaugurarea Centrului Cultural ”Luceafărul” din satul Joldesti, cei doi cetățeni ai satului, Constantin Ciubotarița și Călin Ailoaie, au primul titlul onorific de Cetățean de Onoare al comunei Vorona.

Badea Costică de la Joldești, așa cum mereu se recomandă, este unul dintre cei mai pricepuți cojocari tradiționali, reușind să facă căciuli, dar și obiecte din piele, după metode străvechi, păstrate din generație în generație. 



”Badea Costică are tăria să ducă meșteșugul acesta al pielăritului mai departe. Nu știe toată lumea ce presupune pielăritul, că așa se vede frumos, dar în alte faze mult mai puțin frumoase, dar el o face edin dragostea de a duce mai departe ceea ce s-a întâmplat de-a lungul anilor în familia sa. Dincolo de acest lucru, are puterea și tăria să facă și alte lucruri ce țin tot de talentul neîntrecut al neamului nostru. Pentru toate acestea, pentru că merge la târguri, la expoziții, zonale și naționale, i s-a întocmit o documentație care s-a depus la Ministerul Culturii, iar comisia de acolo a considerat că merită să i se acorde cel mai înalt titlu la această categorie de oameni care păstrează tradiția, titlul de TEZAUR UMAN VIU. Pentru că acest titlu îl înnobilează nu doar pe Badea Costică, dar și comunitatea noastră, am considerat că trebuie să ne învrednicim și noi și să-i acordăm titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al comunei noastre”, a declarat primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan.

Stas Mobila S.R.L. este o societate comercială cu experienţă în activitatea de producție de mobilă, activitate care a început în anul 2004, în localitatea Joldești, comuna Vorona, județul Botoșani, odată cu fabricarea primelor elemente de mobilier și tapițerie, și desfacerea acestora pe piața județelor Botoșani și Suceava. În anul 2020, Stas Mobila a inaugurat un showroom chiar în locul unde se află în fabrică, investind în utilaje de ultimă generație în domeniul mobilierului, iar în spatele acestui succes se află Călin Ailoaie.



”De obicei noi ne exprimăm regretul și apreciem oamenii atunci când nu mai sunt printre noi. Vai, ce bun a fost, vai, ce valoros a fost. Eu cred că a venit timpul să avem puterea să ne apreciem oamenii valoroși prin ceea ce fac și prin ceea ce reprezintă în timpul vieții, pentru ca în felul acesta să îi încurajăm să-și dubleze forțele. De asta noi am supus aprobării Consiliului Local și s-a votat cu unanimitate să acordăm titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE domnului Călin Ailoaie. Domnul Călin Ailoaie a investit pentru dezvoltare, pentru modernizare orice bănuț câștigat. A avut voința și dorința de a se dezvolta prin forțe proprii. De la început l-am apreciat și i-am apreciat această ambiție de a se dezvolta și va rog să mă credeți că nu-mi vine să cred că a reușit să se dezvolte și modernizeze fabrica la nivelul la care este acum și să fabrice mobilă care ajunge și în America, dar și în alte țări europene. Va rog să mă credeți că m-am bucurat, dar m-am și mirat. Dânsul merită toată aprecierea, pentru că acolo la el lucrează în jur de 50 de oameni, care-și câștigă pâinea pentru 50 de familii din sat. Sunt familii care sunt în sat, care au copii și care mențin vie comunitatea noastră. Călin a demonstrat că se poate dezvolta și o afacere românească în câștig pentru cel care o face, dar și pentru comunitate”, a precizat primarul Aurel Ștefan.

(Text și Foto: Ionuț Tăbultoc)




 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
753

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
70

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
295

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...