În fiecare an, pe 25 octombrie este sărbătorită Ziua Armatei României. Acest eveniment cu o importanță deosebită a fost marcat și în centrul municipiului Botoșani, unde au avut loc ceremonii militare și religioase.
Activitatea a început la ora 09:30 la Bustul generalului Gheorghe Avramescu, din Piața General Gheorghe Avramescu, unde au fost depuse coroane de flori, iar la ora 09:45 au fost depuse coroane de flori la Bustul colonelului Victor Tomoroveanu de pe strada Ștefan Luchian.
Ulterior, oficialitățile și spectatorii s-au adunat la Monumentul Eroilor Botoșăneni din cel de-al Doilea Război Mondial, acolo unde au avut loc ceremonii militare și religioase, și depuneri de coroane de flori și jerbe.
Evenimentul a debutat prin intonarea Imnului României, iar apoi au luat cuvântul prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, Doina Federovici, și comandantul Garnizoanei din Botoșani, Ovidiu Damian.
25 Octombrie este ziua de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care oștirea noastră și-a îndeplinit misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român.
„Ziua Armatei României reprezintă un moment cu profunde semnificații patriotice, când ne înclinăm cu respect în fața tuturor eroilor care și-au dat viața pe câmpul de luptă. Este un prilej de aducere aminte a sacrificiilor românilor, pentru păstrarea ființei naționale, a independenței și integrității țării, și reprezintă un moment de bilanț al activităților militarilor și totodată, un moment când privim către viitorul instituției militare”, a declarat Ovidiu Damian, comandantul Garnizoanei din Botoșani.
În campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă.
După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata Română a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe și sacrificii, la marea victorie obținută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.