Cei nouă paramedici detașați în Suceava s-au întors acasă. „Nu alegi unde trebuie să ajungi”

Cei nouă paramedici botoșăneni care au plecat, în urmă cu două săptămâni, în județul Suceava, pentru a acorda sprijin medical și a degreva colegii bucovineni greu încercați,  s-au întors în Botoșani.

Este vorba despre: plutonier Robert Șerban, plutonier major Augustin Emanuel Martiniuc, plutonier major Cristian Romica Ciobanu, plutonier major Andrei Mihai, plutonier adjutant Niculai Cuzic, sergent major Ștefan Iulian Antoniac, plutonier adjutant Florentin Ioniță, plutonier adjutant Gabriel Racu și sergent major Cezar Alexandru Manalachioaie, care au luptat pe frontul bucovinean 14 zile.

În cele două săptămâni, paramedicii botoșăneni au acordat primul ajutor calificat unui număr de aproximativ 200 de suceveni cu diverse afecțiuni medicale, inclusiv persoane suspecte sau confirmate cu Covid 19.

Sergentul major Ștefan Antoniac și plutonierul major Mihai Andrei au făcut parte din echipajul SMURD care l-a transport pe IPS Pimen Suceveanul, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de la chilie, la spital.

„Misiunea a fost una dificilă, dacă se ține cont de numărul mare de infecțîi cu COVID-19 înregistrat în fiecare zi, în județul Suceava. Am căutat să fim o echipa și să facem față tuturor intervențiilor, chiar dacă la început colegii mai tineri aveau o oarece temere. În primele ore după ce am început misiunea, a fost o stare de spirit încordată, dar am căutat să ne susținem reciproc. Cu toțîi am reușit să trecem cu bine și a contat foarte mult îmbărbătarea și spiritul de echipa. Odată ce eram solicitați, trebuia să ajungem la orice tip de intervenție. Nu alegi unde trebuie să ajungi. Am transportat pacienți care au fost testați pozitiv cu coronavirus, dar și cu alte afecțiuni. Cei care știau că nu au acest virus se temeau că dacă ajung la spital se vor contamina și atunci starea lor de sănătate se va agrava. Reușeam să îi încurajăm și să le explicăm că nu au de ce să fie panicați”, relatează plt. maj. Andrei Mihai.

Potrivit acestora, au avut în medie 3-4 intervenții pe tură. După fiecare intervenție la care se intra în contact cu persoane suspecte sau confirmate cu virusul COVID-19, personalul și tehnica de intervenție se decontamina. Mai întâi personalul, apoi autospeciala. Decontaminarea dura aproximativ 3 ore.

„Toți paciențîi au fost tratați la fel. Nu am făcut diferențe. Am fost solicitați să ajungem la Mănăstirea Sf. Ioan pentru a prelua un pacient suspect de Covid 19. După ce am ajuns la spital am aflat că era IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Nu îl cunoaștem și văzusem doar o persoană îmbrăcată în haine monahale negre. Avea febra. Ne-a zâmbit și ne-a privit blând. Am simțit o binecuvântare. Toate intervențiile au fost tratate cu seriozitate și profesionalism”, a mai povestit plt. maj. Andrei Mihai.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani a transmis și un mesaj de mulțumire îndreptată spre cei nouă reprezentanți ai instituției.

„În acest moment, sunt sub efectul procedurii specifice după întoarcerea din misiune și avem speranța că se vor putea alătură curând colegilor din prima linie. Experiențele profesionale și de viață trăite alături de pompierii suceveni și bistrițeni le-au adus un plus de cunoștințe care vor fi folosite, cu siguranță, în misiunile zilnice. Mulțumim celor care i-au ajutat să se adapteze rapid. Felicitări pentru modul în care ați reprezentat unitatea în această luptă inegală, cu un dușman invizibil”, a transmis IJSU Botoșani.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani: 2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani

astăzi, 18:45

Valoarea celor două proiecte este de aproximativ 2 milioane de euro, din care finanțarea nerambursabilă este de 500 de mii de euro. „Proiectele pe care, împreună cu echipa mea, le-a...

O asociație de proprietari angajează gospodar: Lista locurilor de muncă a AJOFM Botoșani!

astăzi, 18:04

Asociația de proprietari nr.36 din Botoșani angajează gospodar cu normă întreagă.  Mai multe informații se pot obține la sediul asociației din strada Gării nr.2 sau la numărul ...

Spectacolul „Rățușca cea urâtă” revine pe scena Teatrului „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:24

Spectacolul poate fi vizionat după binecunoscutul program: - joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 18:00 - duminică, 1 decembrie 2024, de la orele 11:00 şi 12:30.  &nb...