Botoșani, paradisul natural aproape necunoscut: Zona este arie protejată de interes național - Foto

Este vorba despre o Rezervație Naturală declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, și care se întinde pe o suprafață de 10 kilometri.

Botoșani, paradisul natural aproape necunoscut: Zona este arie protejată de interes național - Foto

   Foto: CNIPT Botoșani

Datorită importanţei sale, Turbăria de la Dersca (Lozna) este declarată Sit Natura 2000. Este un spectacol al naturii şi un loc ideal pentru cei care caută linişte şi momente de totală relaxare.

În nordul extrem al României, între satele Dersca şi Lozna, două sate alăturate situate  la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoşani, aproape de graniţa României cu Ucraina, se află un adevărat paradis al naturii.

Această arie naturală reprezintă o zonă de mlaștini turboase, turbării și pajiști, ce adăpostește habitate naturale (Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor până la cel montan și alpin; Lacuri eutrofe naturale cu vegetație tip Magnopotamion sau Hydrocharition și Turbării degradate capabile de regenerare naturală) și protejează o gamă diversă de plante specifice zonelor umede, printre care: ligularia (Ligularia siberica), merișor (Vaccinum oxytcoctus), arnică (Arnica montana), brădișor (cu specii de Lycopodium selago și Huperzia selago), orhidee (Dactylorhiza incarnata), bujori (Orchis laxiflora ssp. elegans), darie (Pedicularis sceptrum-carolinum)), omag (Aconitum toxicum), gălbinare (Serratula radiata), plauri cu stuf (Phragmites australis), salcie târâtoare (Salix rosmarinifolia) sau răchită etc.

Practic, este o mlaştină preistorică turboasă, cu pajişti, turbării şi lacuri eutrofe, în care trăiesc peste 200 de flori sălbatice, ferifi, muşchi şi alte plante specifice acestui habitat.

În plus, de-a lungul mlaştinii şi a lacurilor trăiesc numeroase specii de păsări şi animale, printre care şi lebedele, găinuşa de baltă, pescăruşul râzător, cucul, stârcul roşu sau iepurele de câmp, potrivit CNIPT Botoșani.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Două stagii și o rezidență, oferite în acest an de Memorialul Ipotești!

astăzi, 17:41

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, instituţie al cărei principal obiectiv este cercetarea şi promovarea operei eminesciene, oferă, în anul 2024: - un...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Gloria Buzău!

astăzi, 17:15

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împre...

FC Botoșani - Gloria Buzău, astăzi de la ora 18:00

astăzi, 16:07

Cea de-a zecea etapă din actualul sezon al SuperLigii debutează astăzi cu partida dintre FC Botoșani și Gloria Buzău. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Gloria Buzău! Singurul succes...