Datorită importanţei sale, Turbăria de la Dersca (Lozna) este declarată Sit Natura 2000. Este un spectacol al naturii şi un loc ideal pentru cei care caută linişte şi momente de totală relaxare.
În nordul extrem al României, între satele Dersca şi Lozna, două sate alăturate situate la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoşani, aproape de graniţa României cu Ucraina, se află un adevărat paradis al naturii.
Această arie naturală reprezintă o zonă de mlaștini turboase, turbării și pajiști, ce adăpostește habitate naturale (Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor până la cel montan și alpin; Lacuri eutrofe naturale cu vegetație tip Magnopotamion sau Hydrocharition și Turbării degradate capabile de regenerare naturală) și protejează o gamă diversă de plante specifice zonelor umede, printre care: ligularia (Ligularia siberica), merișor (Vaccinum oxytcoctus), arnică (Arnica montana), brădișor (cu specii de Lycopodium selago și Huperzia selago), orhidee (Dactylorhiza incarnata), bujori (Orchis laxiflora ssp. elegans), darie (Pedicularis sceptrum-carolinum)), omag (Aconitum toxicum), gălbinare (Serratula radiata), plauri cu stuf (Phragmites australis), salcie târâtoare (Salix rosmarinifolia) sau răchită etc.
Practic, este o mlaştină preistorică turboasă, cu pajişti, turbării şi lacuri eutrofe, în care trăiesc peste 200 de flori sălbatice, ferifi, muşchi şi alte plante specifice acestui habitat.
În plus, de-a lungul mlaştinii şi a lacurilor trăiesc numeroase specii de păsări şi animale, printre care şi lebedele, găinuşa de baltă, pescăruşul râzător, cucul, stârcul roşu sau iepurele de câmp, potrivit CNIPT Botoșani.