Botoșani, județ al biodiversității. Sunt 27 arii naturale protejate și 16 situri Natura 2000 în teritoriu (fotogalerie)

Botoșani, județ al biodiversității. Sunt 27 arii naturale protejate și 16 situri Natura 2000 în teritoriu (fotogalerie)

În județul Botoșani există 16 situri Natura 2000, însumând 494,4 kilometri pătrați, adică 10% din suprafața județului. Sunt 15 specii de animale sălbatice de interes comunitar și 59 specii de păsări de interes comunitar care necesită protecție și conservare, arată președintele Consiliului Județean (CJ), Doina Federovici, într-o postare pe Facebook.

„Din păcate, în ultimii ani am uitat de natură, iar aproape un sfert din toate speciile de pe fața Pământului riscă să dispară din cauza noastră. Trebuie să conștientizăm că noi, oamenii, suntem parte a soluției, că pierderea biodiversităţii reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa mediului, atrăgând după sine pierderi substanţiale la nivelul economiei şi a calităţii vieţii”, a scris Doina Federovici.

Potrivit oficialului, dintre cele cinci bioregiuni existente pe teritoriul României, județul Botoșani este situat integral în bioregiunea continentală. În județul Botoșani există 27 arii naturale protejate de interes județean, național și comunitar care adăpostesc numeroase specii de floră și faună protejate, precum și habitate naturale de interes național și comunitar.

„De asemenea, sunt declarate 16 situri Natura 2000 din care: șase arii de protecție specială avifaunistică și 10 situri de importanță comunitară. Suprafaţa totală a siturilor Natura 2000 din judeţul Botoşani este de 494,4 kilometri pătrați (10% din suprafața județului).

În siturile Natura 2000 din județul Botoșani, există cinci specii de floră de interes comunitar, 15 specii de animale sălbatice de interes comunitar și 59 specii de păsări de interes comunitar care necesită protecție și conservare”, a adăugat lidera CJ.

La Muzeul Științelor Maturii din Dorohoi, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, se pot admira dioramele moderne în care s-au amenajat diverse tipuri de ecosisteme, oferindu-se informații vizuale despre biodiversitatea speciilor și habitatelor în județul Botoșani.

Sursă foto: Cocotoni Hai-hui Ionuț Haidău Cezar Anitei Florin Cristescu Photographer
























 

 

Spune-ne opinia ta