”Balatonul” României, locul din Botoșani care atrage tot mai mulți turiști

Datorită dimensiunii și frumuseții sale, adesea este comparat cu Lacul Balaton din Ungaria.

Lacul Stânca-Costești sau Balatonul României, după cum i se mai spune, este una dintre atracțiile care se află tot mai des pe agenda turiștilor.

Lacul Stânca-Costești este o zonă protejată (arie de protecție specială avifaunistică – SPA) situată în nord-estul Moldovei, pe teritoriul județului Botoșani. Este totodată una dintre cele mai mari acumulări de apă din România și cea mai mare de pe Prut.

Mai mult, Lacul de acumulare se află pe locul doi ca mărime din țară (după Lacul Porțile de Fier I) și îndeplinește mai multe funcționalități.

Aici se află un sit SPA, arie avifaunistică protejată prin lege din 2004, și un baraj ce a fost construit în perioada comunistă. Situl dispune de trei clase de habitate de tip: Ape dulci continentale (stătătoare, curgătoare); Culturi cerealiere extensive (inclusiv culturile de rotație cu dezmiriștire) și Pajiști ameliorate, ce adăpostesc și asigură condiții prielnice de cuibărire și hrană pentru mai multe specii de păsări (migratoare, de pasaj sau sedentare), dintre care unele protejate la nivel european.

Totuși, cea mai renumită întrebuințare este cea turistică, fiind printre primele opțiuni ale celor care aleg acest lac, în sezonul cald. Datorită dimensiunii și frumuseții sale, adesea este comparat cu lacul Balaton din Ungaria.

Are în jur de 140.000 de hectare ca suprafață, iar pe fundul lacului se zice că ar trăi pești morena, ce ajung până la doi metri lungime.

Lacul Stânca - Costești este unul dintre locurile preferate atât de botoșăneni, cât și de turiștii care ajung la noi în județ, potrivit informațiilor furnizate de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Botoşani (CNIPT) Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

Friday, 27 September 2024

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...

Elevii unei școli din Botoșani învață despre leadership și educație financiară la Târgul anotimpurilor! (foto)

Friday, 27 September 2024

"It takes a village to raise a child" spune un proverb și asta au reușit educatorii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale „Sfânta Maria” din Botoșani: ...

Eveniment de excepție marca BIZZ CLUB Botoșani (foto)

Friday, 27 September 2024

Pe 25 septembrie 2024, Hotelul Rapsodia din Botoșani a fost gazda workshop-ului „Vânzări cu IMPACT: Convinge Creierul Instinctual să spună DA”, susținut de Răzvan Curcubătă, ...