Bal al fermierilor în 2024, la Botoșani: unii în stradă, alții la petrecere. „Aș fi făcut-o în semn de respect pentru fermierii care sunt în stradă” (foto, video)

Evenimentul dedicat fermierilor este ajuns la cea de-a VII-a ediție.

Bal al fermierilor în 2024, la Botoșani: unii în stradă, alții la petrecere. „Aș fi făcut-o în semn de respect pentru fermierii care sunt în stradă” (foto, video)

Zeci de fermieri din județul Botoșani, dar și din alte județe ale Regiunii Moldova s-au strâns, sâmbătă seară, la Rediu, pentru a marca Balul Fermierilor. Evenimentul este organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți.

Unii în stradă, alții la petrecere

Evenimentul a fost marcat de o perioadă tulbure pentru agricultorii din țară. La „poarta” capitalei sute de fermieri și transportatori protestează de câteva zile pentru a-și cere drepturile. Astfel de proteste s-au derulat și la Botoșani zilele trecute.

Organizatorul evenimentului chiar a precizat că dacă ar fi putut să amâne balul ar fi făcut-o în semn de respect pentru colegii săi.

Pentru viitor va trebui să găsim o sală mai mare. Aș dori să vă spun că, dacă aș fi putut să amân acest eveniment aș fi făcut-o în semn de respect pentru fermierii care astăzi sunt în stradă, dar, din păcate, nu mai puteam întoarce ceva ce era deja stabilit de câteva luni de zile. Și dumneavoastră știți că munca este foarte intensă pentru o perioadă lungă”, a declarat Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți.

Ionică Nechifor îi îndeamnă, de altfel, pe oameni să susțină fermierii din România, amintind că ei sunt legătura între Divinitate și pământ.

Dragi fermieri, în cărțile sfinte spune așa: omul este conexiunea între Dumnezeu și pământ și, cu atât mai mult, pe noi fermierii Dumnezeu ne iubește că suntem cei care lucrăm pământul și dăm roade celorlalți cetățeni ai noștri. Din acest motiv insist să acordați respectul cuvenit fermierului român, pentru că îl merită”, a completat Ionică Nechifor.

Bal cu figuri politice și oficialități

De la mult așteptatul eveniment al anului nu au lipsit nici oficialitățile și politicienii. Printre invitații care au participat la Balul Fermierilor se numără deputatul Costel Șoptică, primarul comunei Mihai Eminescu - Verginel Gireadă, prefectul Sorin Cornilă, Gheorghe Sorescu – secretar de stat în Ministerul Afacerilor de Interne, inspectorul școlar general al IȘJ Botoșani – prof. Bogdan Suruciuc, și parlamentarul George Scarlat din Galați.

În prima parte a evenimentului, după primirea invitaților, oficialitățile au luat cuvântul pentru a le transmite fermierilor cuvinte de susținere și laudă.

„Ca reprezentant al sistemului de învățământ botoșănean vreau să vă asigur de tot sprijinul nostru pentru tinerii care vor călca pragul instituțiilor dumneavoastră și sper să fie cât mai mulți. Sunteți un exemplu pentru noi și pentru toți colegii mei care sprijină fermierii și agricultura. Vă felicit! Chiar dacă trecem prin momente mai dificile, dar cred în susținerea dumneavoastră și în puterea dumneavoastră de a merge mai departe”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al IȘJ.

Gheorghe Sorescu a preferat să nu vorbească în calitate de reprezentant al MAI, ci pur și simplu în calitate de cetățean.

Îmi permit să nu vorbesc în calitate de reprezentant al Ministerului de Interne. Cu siguranță în sală cred că sunt măcar câteva persoane care nu vor să audă de Ministerul de Interne, așa că îmi voi permite să vorbesc în calitate de simplu cetățean. Îmi exprim o apreciere maximă față de activitatea voastră ca fermieri. Cineva a spus că dumneavoastră fermierii sunt făuritorii de hrană pentru noi toți ceilalți. În atare condiții, toți suntem beneficiarii muncii dumneavoastră”, a precizat Gheorghe Sorescu, secretar de stat în MAI.

De asemenea, și Sorin Cornilă i-a asigurat pe agricultori de toată susținerea în calitate de prefect al județului Botoșani.

Vă doresc să aveți rezultate mult mai bune decât în anul pe care l-am încheiat. Sunt convins că asta vă doriți cu toții pentru că sunteți într-o provocare continuă în activitatea dumneavoastră. Vreau să vă felicit pentru eforturile depuse, pentru tot ce faceți în agricultura județului Botoșani. Vă puteți baza pe mine și pe instituția prefectului pentru probleme, pentru tot ceea ce aveți dumneavoastră, în măsura în care pot vă reprezint și duc mai departe mesajul dumneavoastră încercând să găsesc soluții”, a adăugat prefectul Sorin Cornilă.

Evenimentul a debutat cu un mic spectacol popular oferit de micuța Andreea Tîrnăucă și Ansamblul „Dor de plaiuri Corlățene”.

Ulterior, după acordarea premiilor și distincțiilor atmosfera a fost distinsă de carismaticul Oleg Spânu, Mihaela Tabura, Viorica Macovei, Lia Tăburcean, Aura Adiaconiței și Ansamblul „Mahalaua Roșiori”.

(Vezi declarațiile complete în videoclipurile de mai jos!)




















 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Târgul Liceelor la Botoșani, dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Președinte CJE: „Totdeauna să vă urmați pasiunea și să credeți în voi” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
1158

Vineri a debutat ediția 2024 a Târgului Liceelor la Botoșani și Dorohoi. Evenimentul s-a desfășurat în două locații în același timp: în Sala de Sport a Colegiului Tehni...

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
593

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...

Unul dintre microbuzele școlare electrice destinate elevilor din mediul rural a fost prezentat, marți, la Botoșani! (foto, video)

Marţi, 14 Mai 2024
913

Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșan...