Babele de martie: ce semnifică ele și cum se aleg

Babele de martie: ce semnifică ele și cum se aleg

Babele de martie, 9 la număr, reprezintă o tradiție frumoasă de primăvară care vine de la români.

De pe 1 până pe 9 martie fiecare își alege o zi, sau mai bine zis o baba, și așa cum va fi vremea în așa zi așa este și firea omului respectiv spun unii bătrâni, alții spun că așa cum este vremea în acea zi așa va fi și anul care începe de atunci - pentru omul respectiv.

Baba Dochia și cele 9 cojoace

Babele de martie vestesc venirea primăverii, se spune că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarnă începe să-și dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi și astfel în fiecare zi afară se face puțin mai cald, iarnă lăsând loc primăverii să vină.

Babele reprezintă o tradiție pur românească, de pe 1 până pe 9 martie fiecare își alege o zi, sau mai bine zis o baba, așa cum va fi vremea în așa zi așa este și firea omului respectiv spun unii bătrâni, alții spun că așa cum este vremea în acea zi așa va fi și următorul an pentru omul respectiv. Adică, dacă vremea este frumoasă și soarele strălucește acel om este voios și bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor, dacă în schimb este întunecat atunci acela nu este un om bun la suflet și este cam supărăcios. Tot în tradiția românească se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăție.

Cum se alege baba de primăvară

Tradiția este foarte veche și vine de la români.

Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ți alege o zi oarecare între 1 și 9 martie la întâmplare.

O altă metodă este de a-ți alege baba în funcție de ziua de naștere, dacă ziua se află între 1 și 9 ale oricărei luni atunci și baba va fi în ziua respectivă, de exemplu dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie ; dacă dată nașterii este formată din două cifre atunci se procedează astfel : de exemplu cineva este născut pe 23 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.

Primele zile de martie, mereu schimbătoare - sunt ale babelor

Bunicii noștri cunoșteau că primele zile din această luna sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei?

Etnografii spun că mitul "babelor" este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credință că Baba Dochia și-a luat numele de la Sfânta Mucenița Evdochia, sărbătorită de Biserica pe 1 martie.

Dacă ținem seama că în străvechiul calendar român anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare că întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros.

Astfel, perioada cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turmă să de oi, pentru a muri înspre renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioada este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase

Una dintre ele o înfățișează că o baba ce avea o nora, pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia.

Odată, la 1 martie, o trimite să spele lână, dar nu oricum, ci din neagră să o facă albă. Pe nora o ajută un înger. Îi da o floare albă și îi spune să spele lână cu ea. Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvară pentru că-și văzuse nora cu floarea în mâna.

Ea își pune 9 cojoace de blană și urcă cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, plouă și i se udă cojoacele. Se dezbracă rând pe rând de cojoace, iar când rămâne în cămașă, vine gerul și o îngheață. Dumnezeu a transformat-o în stanca, împreună cu oile, să rămână amintire.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
7

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
42

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
42

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...