După cum bine știm cu toții, cariera Andreei Răducan a fost marcată de evenimente plăcute pentru un sportiv de elită, însă și mai puțin plăcute. Astăzi însă, marea campioană olimpică a României a expus în fața tinerilor din Botoșani toate amintirile care au marcat-o și au ajutat-o să devină ceea ce este astăzi.
Andreea Răducan a venit la Botoșani, vineri după-amiază, la invitația Uniunii Armenilor din România – Filiala Botoșani. Parteneri la această acțiune sunt Colegiul Național „A.T. Laurian”, Clubul Sportiv Școlar Botoșani, Liceul cu Program Sportiv Botoșani și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.
Deși trebuia să ajungă în fața elevilor botoșăneni la ora 12:30, din cauza unor probleme de zbor Andreea a ajuns în jurul orei 14:00, însă întârzierea nu i-a împiedicat pe adolescenți să o asculte cu atenție pe campioana olimpică povestindu-și viața.
Andreea Răducan și-a lansat și o carte, intitulată „Reversul medaliei”.
„Nu în fiecare zi te întâlnești cu o campioană olimpică”
Prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, i-a oferit Andreei un buchet de flori și i-a adresat cuvinte de laudă și recunoștință.
„Bine ați venit la Botoșani! Dragi colegi, dragi elevi, nu știu voi cum trăiți acest eveniment, dar eu am o profundă emoție, pentru că nu în fiecare zi te întâlnești cu o campioană olimpică și, mai mult decât atât, nu vine în fiecare zi la Botoșani, pe tărâmul geniilor un geniu. Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră, că ne-ați încântat și că ne-ați făcut mândri că suntem români. Mai mult, că inspirați generație și generație de copii, pentru că de asta avem nevoie. Dacă județul Botoșani a avut în acest an de organizat olimpiade naționale, faze naționale, cum puteam încheia anul mai frumos decât cu o stea a lumii, o stea mondială. Eu unul nu voi uita acest moment”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.
Ioan Onofrei, director al Colegiului Național „A.T. Laurian” și gazdă a evenimentului, a precizat că un astfel de moment este rar și trebuie prețuit.
„Vă doresc să aveți o zi plină de învățăminte. Mă uit mai ales la elevii care sunt prezenți, pentru că noi tot timpul cei care suntem maturi, profesori sau nu, tot timpul ne gândim la voi. Este un moment pe care, iată, cei care au organizat activitatea de astăzi l-au pregătit. Un moment destul de rar, nu cred că puteți găsi în fiecare zi persoane care să vă povestească ce înseamnă să muncești patru ani pentru un țel. La o scară mai mică munciți voi acum, cei care sunteți la liceu, dar poate că Andreea o să vă povestească cum este acolo pe podium și să te gândești că, da, am muncit patru ani și am reușit”, a precizat prof. Ioan Onofrei, director al Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani.
Cristian Lazarovici: „Este un exemplu pe care mi-aș dori ca mulți tineri din ziua de astăzi să îl urmeze”
Cristian Lazarovici, președintele Uniunii Armenilor din Botoșani, a fost cel care a venit cu inițiativa de a o aduce pe Andreea Răducan la Botoșani. Acesta speră ca tinerii să urmeze doar astfel de exemple.
„Ne dorim să invităm personalități în fața publicului botoșănean și astăzi am adus în fața dumneavoastră o persoană care a reprezentat România la cel mai înalt nivel competițional. Andreea Răducan este un exemplu pe care mi-aș dori ca mulți tineri din ziua de astăzi să îl urmeze, mi-aș fi dorit să fie astăzi alături și antrenoarea dumneaei, Clemența Garabet, însă din păcate este plecată din țară la un eveniment. Sportul să știți că nu doar vă formează din punct de vedere fizic, ci vă și educă. Marea majoritate a celor care au făcut sport de performanță au reușit în viață, de asta Andreea Răducan este astăzi, pentru a vă povesti, să vă prezinte eforturile, să vă spună ce înseamnă competiția, lupta pentru a câștiga un titlu”, a precizat Cristian Lazarovici, președintele Uniunii Armenilor din Botoșani.
Andreea Răducan, campioana olimpică a României: „Aveam o carte despre Nadia Comăneci”
Andreea Răducan a făcut parte din „noua generație" de gimnaste române crescute să continue tradiția de excelență a gimnasticii românești, și să preia ștafeta după retragerea medaliatelor olimpice Lavinia Miloșovici și Gina Gogean.
Campioana olimpică le-a povestit adolescenților botoșăneni despre primii ei pași în cariera de sportiv, despre greutățile pe care le-a avut de depășit, dar și despre ce a însemnat sportul în viața unui copil de patru ani.
„De la vârsta de patru ani am început să practic gimnastica din înțelepciunea tatălui de a înțelege că educația prin sport este una foarte sănătoasă. În anul 1987 când am început să practic gimnastica, accesul la informație nu era nici pe departe cel care este astăzi, așa că foarte mult despre gimnastică nu știam. Aveam o carte despre Nadia Comăneci, cumpărată de tata și scrisă de un fost mare jurnalist sportiv Ioan Chirilă și asta a fost introducerea pentru mine în ceea ce însemnau tainele gimnasticii. Am început la patru ani jucându-mă pentru că nu aveam nicio idee despre Jocurile Olimpice sau despre ce însemna să reprezinți țara ta, România, la o competiție de o asemenea anvergură. Ce vreau să punctez în acest mic calup este faptul că este important să aveți încredere în visul vostru”, a declarat Andreea Răducan.
Tânăra, care acum este și mamă a doi copii, îi îndeamnă pe tineri să viseze, să nu aibă frică, să își găsească ei activitatea care le aduce fericire și satisfacție în suflet. Însă, totodată, să își stabilească un țel pe care să îl atingă.
„De obicei când suntem mici suntem lipsiți de frustrări, că venim dintr-un oraș de provincie, dintr-o țară mică, pentru mine aceste lucruri nu au contat niciodată, pentru că am considerat că am muncit destul de mult, că am destul talent și nu îmi rămâne decât să arăt lumii întregi ce pot să fac. Asta vă îndemn și pe voi să faceți. Cred că este ideal să găsiți activitatea pe care o practicați cu cea mai mare bucurie și înseamnă că acolo este harul vostru, talentul vostru. Spun asta, mamă fiind a doi copii minunați, de 5 și 7 ani, sunt atentă și la ceea ce le place lor să facă (...) Copiii mei vor face ceea ce au ei în destinul lor de făcut, pentru că fiecare avem misiunea noastră pe Pământ”, a completat Andreea.
„M-am gândit exact la mine...”
A început gimnastica la vârsta de patru ani și jumătate, în orașul natal, Bârlad. În 1996, după ce a câștigat peste 20 de medalii în competiții locale și regionale, a fost invitată să se antreneze cu echipa națională de junioare, în Onești. Doi ani mai târziu a fost selecționată pentru lotul național și s-a mutat la Deva.
„Povesteam despre începutul de la Bârlad. Drumul unui sportiv de performanță nu este deloc simplu. Dacă vine cineva și vă spune că a ajuns campion mondial sau olimpic peste noapte să știți că vă minte sau a pățit ceva. Este extrem de anevoios și cu multe sacrificii, o determinare pe care trebuie să o înveți ani la rând. Când v-am îndemnat să vă alegeți cu drag m-am gândit exact la mine, pentru că dacă nu aveam pasiune pentru acest sport, pentru gimnastică, pentru că au fost momente nenumărate în care am vrut să renunț și am spus că poate e mai bine să mă ocup doar de școală, însă ceva în suflețel îmi zicea că nu trebuie să renunț acum și să mai încerc, câte un pic și încă un pic. Așa am reușit să ajung la Lotul Național de Junioare de la Onești (...)”, a mai spus Andreea Răducan.
În mintea fiecărui sportiv există incertitudini, îndoieli și nemulțumiri. Tânăra susține că, deși a făcut sport de performanță de la o vârstă fragedă, asta nu înseamnă că și-a neglijat educația. Din contră, i-a plăcut foarte mult să citească și chiar a mers la Olimpiada de Română cât timp a fost acasă la Bârlad.
„Deseori m-am întrebat ce au fetele astea în plus și mi-ar lipsi mie ca eu să nu pot deveni mare campioană? Am rămas conectată și concentrată la parcursul meu, muncind zi de zi, cam șapte, opt ore dedicam activității sportive la centrul olimpic de la Deva. Aveam școală de dimineață de la 08:00 la 10:00, după care antrenament, odihnă, masă, după amiază iar antrenament, iar joia opt ore de școală. Deși uneori mai sunt oameni care spun că sportivii nu prea știu ei cu școala, nu ne împiedică nimeni și nimic, dacă suntem disciplinați și focusați. Am iubit dintotdeaun să citesc, am mers și la olimpiadă când eram la școală acasă”, a declarat campioana.
Andreea Răducan a vorbit și despre rolul echipei, chiar dacă gimnastica reprezintă mai mult un sport individual. Tânăra campioană susține că fără ajutorul colegelor și a antrenorilor nu ar fi reușit să facă multe dintre realizările sale.
„Deși gimnastica este un sport individual, puteam să merg la competiții și singură, echipa a fost totul într-o perioadă în care pregătirea este greoaie. Astăzi nu te simți bine, dar vine o colegă și te ajută. Fiecare dintre noi am reușit să ieșim la suprafață, fiind susținute de o echipă extraordinară. Vorbesc de fiecare dată cu multă recunoștință despre antrenorii mei, colegii mei și despre doamna Clemența care mi-a fost antrenoare la lotul de junioare. A fost un moment important pentru că a fost prima despărțire de părinți”, spune tânăra.
Din viața sportivei nu au lipsit nici momentele dureroase. Andreea Răducan a povestit despre experiența cea mai cumplită din viața ei de sportiv: Jocurile Olimpice Sydney 2000.
După terminarea concursului Comitetul Olimpic Internațional a anunțat că Andreea Răducan a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, care era la vremea respectivă o substanță interzisă. În ciuda apelurilor formale înaintate de Andreea, echipa română de gimnastică și Federația Română de Gimnastică, decizia de a o descalifica pe gimnasta română a rămas finală.
În aceste condiții, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz. Andreea Răducan a păstrat medaliile de la concursul pe echipe și de la sarituri (aur și argint).
Atât Andreea Răducan, cât și oficialii echipei române de gimnastică au susținut tot timpul nevinovăția gimnastei. O investigație a descoperit faptul că mai multe membre ale echipei au urmat un tratament prescris de doctorul echipei. În seara de dinaintea concursului a luat două pilule de Nurofen, un medicament comun împotriva febrei și tusei.
Doctorul echipei a fost găsit vinovat de neglijență, pentru că ar fi trebuit să știe că medicamentul respectiv conține o substanță interzisă; drept urmare a fost expulzat de la Olimpiadă, și a fost suspendat până la Jocurile Olimpice de la Atena, 2004.
Cu toate acestea, Andreea Răducan nu s-a dat bătută și a luptat în continuare pentru a câștiga titlul de campioană olimpică.
„Să aveți mereu un scop. Atunci când porniți la drum să vă gândiți unde vreți să ajungeți, iar apoi dacă iubiți cu adevărat ceea ce faceți să vă dați silința să îndepliniți acel ceva oricât de greu ar fi. Nu va ieși din prima, de multe ori nu iese din prima, dar nu abandonați. Sunt încercări absolut firești, dar din toate avem de învățat câte ceva și vă spun din experiența proprie”, a adăugat campioana României.