Actorul din Botoșani fără de care gigantul Bitdefender nu ar fi existat. ”Voi să nu vă îndrăgostiţi de meseria asta!” (Foto)

Îi plăcea să spună despre sine: ”Eu sunt țăran. Oleacă școlit, dar țăran”. Născut pe 29 noiembrie 1924, într-o familie de țărani din Santa Mare, județul Botoșani, a devenit una dintre personalitățile marcante ale culturii românești, marcând vreme de decenii lumea teatrului și a cinematografiei.

Actorul din Botoșani fără de care gigantul Bitdefender nu ar fi existat. ”Voi să nu vă îndrăgostiţi de meseria asta!” (Foto)

 Măriuca Talpeș, fiica actorului Mihai Mereuță  

Mihai Mereuță a strălucit pe cele mai mari scene ale României, a construit în cinematografie roluri memorabile, a fost un excelent profesor de actorie. Însă a rămas până la moarte atașat gliei care l-a născut, țăranilor din rândul cărora s-a ridicat.

Este greu de înțeles astăzi cum un țăran din Santa Mare, plecat în opinci să dea examen la liceu la Iași (”…m-am descălțat de opinci la bariera Iașului, m-am încălțat cu o pereche de bocanci și am dat examen la liceu”), a urmat Facultatea de Litere și Filosofie în același timp cu Conservatorul ”George Enescu”, la cel din urmă absolvind doi ani într-unul singur!

S-a stins în urmă cu 20 de ani, într-o zi de 1 aprilie.


(Mihai Mereuță)

Legătura cu succesul Bitdefender!

Mihai Mereuță era un familist convins. Puțini cunosc legătura lui de sânge cu o figură cheie din lumea afacerilor românești: Măriuca Talpeș, una dintre fondatoarele Bitdefender, un gigant global în securitatea informatică unul dintre pilonii IT-ului românesc contemporan.

Familia Talpeș se regăsește astăzi pe lista celor mai bogați români, cu o avere în 2023 de 4,9 miliarde, fiind pe locul 6 în Top Forbes 500.

În spatele acestor cifre exorbitante se află legătura neașteptată cu Mihai Mereuță, tatăl discret al Măriucăi.  

Mihai Mereuță le-a dat soților Talpeș primii 300 de dolari pentru a-și pune afacerea pe picioare. Gestul făcut de tatăl Măriucăi Talpeș venea într-o vreme în care toți cei din jur îi sfătuiau să nu urmeze această cale, pentru că nu aveau experiență în afaceri. Cu cei 300 de dolari, soții Talpeș au reușit, însă, să pună pe picioare propria companie, Softwin, din care apoi s-a desprins Bitdefender, ce avea să devină ulterior un adevărat gigant la nivel mondial.

”…am deschis Softwin, cu biroul în sufragerie. Ca să putem face actele aveam nevoie de bani, pe care i-am primit de la tata – echivalentul a 300 de euro. Mai aveam, tot de la tata, şi un trabant, pe care-l primisem cadou la nuntă, cu care mai căram un calculator, nişte acte...”, a povestit Măriuca Talpeș.


(Măriuca Talpeș, fiica lui Mihai Mereuță)

Măriuca Talpeș, fiica lui Mihai Mereuță, a absolvit Colegiul ”Gheorghe Lazăr” din București și Facultatea de matematică-Informatică a Universității București. Împreună cu soțul ei, Florin Talpeș, înființează în 1990 Softwin, una dintre primele companii private de software din România, din care s-a desprins în 2007 grupul Bitdefender. Din 1993, Softwin a devenit prima companie românească implicată activ în domeniul educaţional şi de instruire, dezvoltând soluţii inovatoare de conţinut electronic menite să îmbunătăţească procesul de predare şi învăţare, scrie jurnal.fm.

”E o meserie grea!”

„Tata ne ţinea, pe mine şi pe fratele meu, departe de meseria lui. Ştiu că atunci când mai mergeam la el să ne asculte cum recitam câte-o poezie pe care o aveam de învăţat pentru şcoală, ne spunea: „Bine, bine, dar voi să nu vă îndrăgostiţi de meseria asta. E o meserie grea!”, povestea Măriuca Talpeș.

Măriuca Talpeș a mărturisit într-un interviu pentru Adevărul, că Mihai Mereuță considera că toți oamenii sunt de la țară și a dezvăluit că acesta a făcut și seminarul teologic din Iași înainte să se îndrăgostească de teatru.

„El avea şi o vorbă – cu toţii, cam 99%, suntem oameni de la ţară, iar restul de 1% nu recunoaşte. A copilărit în satul Santa Mare, judeţul Botoşani. Era cel mai mare din cei nouă fraţi. Pe bunica, din partea lui, n-am cunoscut-o, dar ştiu că, înainte ca tatăl lui să moară, i-a zis că trebuie să aibă grijă de fraţii lui. Or, la sate, ca să ai o situaţie financiară bună, trebuie să fii preot, învăţător sau doctor. Tata a făcut mai întâi seminarul teologic la Iaşi, iar, în paralel, mai sărea gardul şi mergea la Facultatea de Litere. A terminat seminarul, ba chiar a ţinut şi-o slujbă, însă între timp a început să-i placă teatrul”, a povestit fiica actorului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Imagini de la perchezițiile din această dimineață, în dosarul privind afacerea cu buletine false! (Foto, Video)

astăzi, 11:18

În această dimineață, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere al Inspectoratului General ...

Campanie de Informare a cetățenilor botoșăneni privind legislația în contextul electoral, ce activități se vor desfășura!

astăzi, 11:10

 În perioada 24 noiembrie – 8 decembrie 2024, la nivel național, se vor desfășura trei tururi de scrutin, pentru alegerea Președintelui României, respectiv a membrilor ...

Rețea de braconieri piscicoli destructurată de polițiști. Patru persoane au fost reținute! (Foto Video)

astăzi, 10:32

La data de 19 noiembrie 2024, polițiștii Secției de Poliție Rurală Vlăsinești, cu sprijinul celorlalte structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, au pus în executare 4...