După ample lucrări de renovare și provocări ale proiectului, lucrările de reabilitare și modernizare au fost finalizate, iar în acest weekend botoșănenii s-au putut bucura de clădirea emblemă a orașului.
Seria evenimentelor dedicate acestui moment important în comunitatea județului Botoșani a debutat de vineri, 20 decembrie, când pe scena „noii clădiri a vechiului Teatru” a avut loc avanpremiera spectacolului „Intrigă și Iubire” de F. Schiller, în regia lui Dumitru Acriș. Pe 21 decembrie, adică sâmbătă, a avut loc premiera acestui spectacol.
Botoșănenii au fost întâmpinați cu covor roșu și au putut servi șampanie. Printre personalitățile care au fost prezente în seara de 21 decembrie se numără Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, Dana Bețenchi, viceprimarul municipiului Botoșani, Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani, Gheorghe Median, istoric, Paula Berențan, subprefect, Traian Apetrei, fostul manager al Teatrului „Mihai Eminescu”, regizor Andrei Măjeri, actorul botoșănean Mihai Mălaimare, Ștefan Teișanu, omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru.
„Avem o pisică în teatru”
Evenimentul a început întâi de toate cu un moment al discursurilor în care „pionii” principali au urcat pe scenă și și-au transmis gândurile către invitați. Evenimentul a fost prezentat de actorii Răzvan Amitroaei și Oana Maria Tudoran, care l-au invitat pe scenă pe Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, să ia cuvântul.
Primarul Cosmin Andrei a venit și în seara de 21 decembrie însoțit de soția sa. Edilul șef a ținut să îi amintească pe toți cei care au contribuit la realizarea acestei clădiri. Pe lângă asta, Cosmin Andrei a amintit și provocările pe care le-au întâmpinat de-a lungul lucrărilor.
„Am ținut foarte mult să o facem la fix 110 ani pentru că pe 21 decembrie acum 110 ani se juca pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”. Nu am amânat lucrările pentru a avea această dată ca să sărbătorim, ci chiar așa s-a întâmplat. Iată că fix pe 21 decembrie am plăcerea să fiu alături de dumneavoastră în această superbă clădire a Teatrului Mihai Eminescu. Această construcție a fost posibilă prin devotamentul constructorilor pentru pe lângă atribuțiile contractuale au pus foarte mult suflet și aș vrea să îi mulțumesc domnului Răzvan Chelărașu, domnul Sorin Popovici și domnului Codrin Cujbă. Au pus mult suflet pentru că au considerat că au o datorie față de acest oraș și au fost și lucruri inedite. Au lucrat la planșe, au lucrat fără bani, au prins pisici. Am primit mesaj de la o doamnă că este o pisică în teatru. L-am sunat pe domnul Chelărașu și i-am spus că avem altă problemă, avem o pisică în teatru (...)”, a precizat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
(Foto: Cosmin Andrei și Vasile Asandei)
Marele proiect a fost finanțat din fonduri europene, principalul finanțator fiind ADR Nord-Est. De aceea în sală a fost prezent și Vasile Asandei, reprezentantul Agenției pentru Dezvoltare Regională.
„Încercam să îmi dau seama cum vă simțeați dumneavoastră ani în șir când treceați pe lângă această clădire care era umilă. Eu reprezent Agenția pentru Dezvoltare Regională ADR Nord-Est, care este alături de Primăria Municipiului Botoșani, principalul finanțator al acestui proiect. Este un proiect cu finanțare europeană, care a avut o istorie lungă și grea. În procesul de realizare, refacere a acestei clădiri s-au făcut și greșeli. Au fost oameni care nu au făcut chiar ce trebuia la timpul respectiv pentru că de vreo 15 ani ne tot străduim să ajungem în acest moment, dar, vorba românului, totul este bine când se termină cu bine (...)”, a adăugat Vasile Asandei, reprezentant ADR Nord-Est.
Gânduri de la mari personalități redate prin videoproiector
Cu ocazia acestui moment deosebit, mari personalități din țară au vrut să transmită urări pentru botoșăneni, dar și pentru actorii și angajații Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Printre aceștia se numără directorul UNITER, dar și Maia Morgenstern, care a vizitat deseori Botoșaniul, dar are și rude în județul nostru.
„E sărbătoare mare la Botoșani. De fiecare dată când vin la Botoșani pentru mine e sărbătoare mare, pentru că aici sunt amintirile mele cu oameni dragi, calzi și iubitori. Iubitori de teatru. De această dacă la această sărbătoare sunt alături de voi cu spiritul, cu gândul, cu inima alături de voi, de Teatrul Mihai Eminescu pe scena căruia m-am simțit întotdeauna atât de bine (...)”, a transmis Maia Morgenstern.
„Oamenii credeau că sunt efecte speciale”
Lucian Băleanu, directorul adjunct al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, a dorit să le vorbească oamenilor ce au însemnat pentru angajații instituției de cultură cei 10 ani: „Mă simt obligat să menționez că pentru cei din Teatrul Mihai eminescu, în special pentru actori, au fost altfel 10 ani. 10 ani care au fost mult mai traumatizanți, 10 ani în care acești minunați actori i-au pierdut din viața lor, din cariera lor de artiști. 10 ani de roluri care au plecat ireversibil. Acești 10 ani au fost altfel simțiți pentru noi cei din Teatru. Au jucat în niște condiții dificile, pe o scenă improvizată, într-o sală de ședințe, în cinematograf, cu cabine într-un subsol întunecat, cu ploaia șiroind uneori pe scenă, iar lumea credea că sunt efecte speciale.”
„Țin în mână un album...”
Seria discursurilor a fost încheiată de Alexandru Vasilachi, managerul Teatrului „Mihai Eminescu”, care, vizibil emoționat, a vorbit despre un concept inițiat de colegul său, Lucian Băleanu. Este vorba despre un album cu afișele tuturor spectacolelor puse în scenă de Teatrul din Botoșani.
„Țin în mână un album pe care l-a conceput Lucian Băleanu, conține 350 de pagini și pe fiecare pagină este un afiș. Primul afiș începe din 1958, când după bombardamentul din al doilea război mondial Teatrul a fost distrus parțial și a fost refăcut în 1958. Din momentul ăla sunt 350 de afișe. Dacă s-ar fi păstrat din 1914 și celelalte afișe acest album ar fi fost de două ori cât este acum (...)”, a declarat și Alexandru Vasilachi, managerul Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Până să înceapă piesa de teatru, programată la ora 19:00, spectatorii au fost invitați în foaier să servească și să cinstească un pahar de șampanie în cinstea acestei realizări.
Spectacolele continuă la Teatrul „Mihai Eminescu”
Seria spectacolelor continuă și astăzi, 22 decembrie, când pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” vor susține un concert Filarmonica „George Enescu”, iar luni va fi o zi dedicată celor mici. Mai precis, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” îi așteaptă pe micuți să treacă pragul în „clădirea nouă a vechiului teatru”.
Spectacolul „Intrigă și iubire” este o adaptare după Friedrich Schiller, în regia și scenografia lui Dumitru Acriș, dramaturgia semnată Angelina Roșca, coregrafia: Victoria Bucun, asistență regie: Ella Nistor.
Din distribuție fac parte actorii: Sorin Ciofu, Silvia Luca, Gina Patrașcu-Zamfirache, Alexandru Dobynciuc, Oana-Maria Tudoran, Dana Bucătaru, Ella Nistor, Petruț Butuman, Lenuș Moraru, Răzvan Amitroaei, Lorena-Petronela Chiribuță, Irina Mititelu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Lidia Uja, Alexandra Vicol, Cezar Amitroaei, Volin Costin, Radu Dragoș.
Această reinterpretare modernă a dramei clasice „Intrigă și iubire” a lui Friedrich Schiller este un comentariu social și un apel la acțiune pentru schimbare și justiție.
Spectacolul păstrează temele centrale ale piesei, cum ar fi lupta pentru putere, corupția, inegalitatea socială și iubirea interzisă, dar le adaptează la contextul României contemporane pentru a le oferi o perspectivă proaspătă și captivantă asupra problemelor actuale ale societății.
Conflictele psihologice puternic pronunțate sunt de natură să inspire reflecție atât asupra frustrărilor și dezamăgirilor față de sistemul actual, cât și asupra relațiilor interpersonale într-un spațiu lipsit de valori morale.
(Nota red. Discursurile pot fi ascultate integral în videoclipurile de la finalul articolului)