A început Târgul Meșterilor Populari în prezența a zeci de botoșăneni curioși! (galerie foto, video)

Timp de trei zile, pe Pietonalul „Unirii” vor fi prezenți în jur de 80 de meșteri populari din mai multe județe din țară, dar sunt veniți și din Republica Moldova.

A început Târgul Meșterilor Populari în prezența a zeci de botoșăneni curioși! (galerie foto, video)

   Foto: Știri Botoșani/Florin Timofte

Zeci de botoșăneni au participat, vineri la amiază, la deschiderea Târgului Meșterilor Populari, aflat deja la a XVII-a ediție.

Vremea a fost de partea organizatorilor, dar și de partea cetățenilor care au ieșit într-un număr destul de ridicat să admire stand-urile meșterilor populari. Deschiderea evenimentului a coincis și cu sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

„Vă mulțumim că într-o zi de sfântă sărbătoare ați ales să fiți alături de noi și de meșterii populari prezenți din întreg arealul românesc, astăzi, la Botoșani. Avem peste 80 de meșteri care, iată, sunt aici și vă împărtășesc din frumosul pe care îl creează dumnealor. Sperăm să vă bucure în cele peste trei zile de târg care vor urma aici la Botoșani, cumva cumulat cu Zilele Municipiului Botoșani. Ne-am gândit și noi să desfășurăm această activitate culturală în această perioadă. Este o perioadă minunată, natura a renăscut, zilele sunt frumoase și călduroase (...)”, a declarat Iustina Irimia Cenușă, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani.

Sunt veniți meșteri din județele Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica Moldova.

De asemenea, nu au lipsit de la deschiderea evenimentului nici oficialitățile botoșănene.

Pasiunea pentru miere a unui fost militar din Botoșani

Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul apiculturii, Corneliu Maftei, din Dorohoi, este prezent în aceste zile la Târgul Meșterilor Populari cu diverse produse.


Corneliu Maftei a povestit pentru reporterii Știri.Botoșani.Ro că pasiunea pentru albine a început în urmă cu 23 de ani, dat fiind faptul că a fost cadru militar. Bărbatul spune că viața militară se îmbină foarte bine cu viața albinelor.

Pasiunea pentru apicultură este de vreo 23 de ani. M-am regăsit în viața albinelor datorită faptului că am fost cadru militar, iar viața militară cu viața familiilor de albine se pliază foarte bine una cu alta. De acolo am plecat cu o familie, iar acum am ajuns la 150 de familii de albine de producție”, a declarat Corneliu Maftei, din Dorohoi.

Atracția tarabei sale sunt borcănelele de miere care sunt combinate cu diferite fructe, cum ar fi vișine, zmeură, lămâie, mentă, ghimbir, cătină și altele. Toate acestea au efect terapeutic asupra organismului uman și sunt plăcute gustului. De aceea sunt preferate atât de cei mici, dar și de cei mai mari dintre noi.

Sunt rețete proprii, suntem la nivel național unici. Am fost chiar și la Bruxelles în Parlamentul European cu produsele noastre și am rămas surprinși că erau acolo foarte mulți apicultori din toată Europa. Avem produse unicat și am venit datorită faptului că produsele noastre sunt terapeutice. Avem miere cu ghimbir, miere cu cătină, miere cu lămâie, toate sunt terapeutice. În curând vom aduce mai multe produse, pentru că urmez un curs de fitoterapie. Este o afacere de familie”, a declarat Corneliu Maftei.

Un proces complex, dar cu un rezultat gustos

Corneliu Maftei povestește că procesul este unul complex și destul de dificil, însă este unul gustos și benefic. Cel mai important aspect pentru obținerea acestor produse se referă la miere. Dacă știi să obții mierea, reușești să obții și mierea cu fructele deshidratate.

În primul și primul rând trebuie să știi să faci mierea cremă. Se știe foarte bine că mierea nu acceptă niciun corp străin în ea, nici măcar un picioruș de albină sau o aripă, nici un fir de pai. Orice corp străin este aruncat de miere afară. De asta se spune că trebuie să fii curat ca ceara sau ca mierea. De aceea noi trebuie să determinăm mierea să accepte un corp străin, facem mierea cremă ca să accepte fructele. După aceea deshidratăm fructele să aibă umiditatea sub 16%, pentru că mierea ca să poată fi păstrată trebuie să aibă umiditatea între 16% și 20%. Dacă păstrăm mierea într-o zonă umedă ea absoarbe umiditatea din mediul înconjurător și începe a fermeta, de aceea orice miere este de calitate doar dacă are umiditatea până în 20%, ce depășește începe a fermenta”, a adăugat Corneliu Maftei.

Pe lângă produsele din miere, la stand-ul familiei Maftei mai pot fi găsite și lumânări din ceară de albine.

Este implicată toată familia în afacere, pentru că nu ai cum. Eu lucrez mai mult la albine, soția cu rețetele și mai avem fiica, ea se ocupă mai mult de partea cu ciocolata. Avem miere învelită în ciocolată. Noi la Târgul Meșterilor Populari suntem în permanență prezenți, mai ales că facem lumânări din ceară de albine. Am mai participat și la alte târguri mari din țară”, a completat apicultorul.

Momente artistice pe durata celor trei zile de târg

În perioada 10-12 mai, pe Pietonalul Unirii vor avea loc și momente artistice, susținute de mai mulți artiști locali.

10 mai – ora 16:00

Iustina Lipovanu, Gabriela Asimionesei, Denisia Sănduleac, Didi Cojocaru;

11 mai – ora 15:00

Gabriela Dumitriu, Alessia Maxim, Denisa Măntăluță, Cosmina Lupu, Sorina Avasiloaie, Mihai Asăvoaie, Ionela Prîsniac;

12 mai – ora 15:00

Andreea Târnaucă, Sara-Antonia Gavril, Șerban Ilaș, Anda Hîrjoi, Anastasia Ailoaie, Delia Ciubotariu, Maria Dandea Frunică și Iulian Vasilache.




















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...