La mulți ani, Loredana Toma! Sportiva de AUR din Botoșani care va lupta la JO de la Paris (Foto)

Loredana Toma, care astăzi împlinește 29 de ani, se pregătește intens pentru Jocurile Olimpice de la Paris, unde speră să urce pe podiumul de premiere cu o medalie.

La mulți ani, Loredana Toma! Sportiva de AUR din Botoșani care va lupta la JO de la Paris (Foto)

 Loredana Toma  Foto: Eurosport

Născută pe 10 mai 1995, în Ibănești, județul Botoșani, Loredana Toma are în palmares patru titluri europene și două mondiale la haltere și este una dintre piesele de bază ale lotului olimpic al României pentru Jocurile Olimpice 2024.

În lumea sportului este considerată a fi un adevărat fenomen, impresionând în campionatele naționale și internaționale prin rezultate remarcabile, unele cu adevărat surprinzătoare.

De la 12 ani se ”luptă” cu greutăţile! ”Pentru mine antrenament sau concurs este acelaşi lucru din punctul de vedere al pregătirii, trag foarte tare la fiecare, ridic tone zilnic, tocmai de aceea sunt zombi după fiecare antrenament. Ştiu că asta presupune munca pentru cea mai importantă medalie, la Jocurile Olimpice”, spune sportiva Loredana Toma.

Sportiva din Botoșani s-a făcut remarcată atât la nivel național cât și mondial. A deținut recorduri pe care și-a le-a depășit. A câștigat competiții de o complexitate uriașă. A trecut prin încercări enorme și a făcut sacrificii în numele sportului căruia și-a dedicat întreaga viață.



”Nu avem voie să mergem pe jos mult, ne protejăm picioarele. Cu tocuri mă încalţ o dată, de două ori pe ani, la cine ştie ce festivităţi. Nici în mall când mă duc, destul de rar, ce-i drept, nu merg prea mult la plimbare prin magazine că ştiu că nu-mi face bine... oricum, de trei săptămâni încerc să ajung în mall, dar nu sunt în stare din cauza oboselii”, povestește Loredana Toma.

Loredana Toma a activat inițial la Clubul Sportiv Botoșani, antrenată de Constantin Urdaș. Și-a petrecut copilăria la Ibănești, unde a fost descoperită, pe când avea doar 12 ani, de către selecționerii halterofili de la Clubul Sportiv. Loredana Toma a primit din partea comunității Titlul de Cetățean de Onoare al comunei Ibănești.

La doar 17 ani câștiga trei medalii de aur la Campionatul European de juniori II organizat la Izvorani, în România. A triumfat apoi la Campionatul Mondial din Slovacia, unde a devenit campioană mondială la categoria juniori II. În același an s-a calificat şi pentru campionatul European de haltere din Eliat, Israel, pentru juniori şi tineret, unde a câștigat trei medalii de aur. La 18 ani a obţinut două medalii de argint şi una de bronz, dar și locul IV la mondialele de la Wroclaw, Polonia, aurul la stilul smuls, la Grand Prix-ul Federaţiei Internaţionale de Haltere organizat la Baku, Azerbaidjan. În 2014 își adaugă în palmares trei medalii al Campionatele Europene de la Tel Aviv, Israel, iar în 2016 o medalie de aur şi două de argint la Campionatul European de haltere under-23 de la Eliat, Israel.

În 2013 părăsește Clubul Sportiv Botoşani, pentru a opta la seniori, în București. În anul 2017 devine campioană europeană la seniori, la Campionatului European de Haltere de la Split, cu trei medalii de aur câștigate. În același an câştigă alte trei medalii de aur, la secţiunea de tineret a Campionatului European de la Durres, Albania, dedicat juniorilor şi tinerilor under-23. La Campionatul Mondial de la Aneheim, în decembrie 2017, câștigă din nou aurul.

Despre Loredana Toma, Nicu Vlad, marele campion la haltere, spunea că merită să îi fie recunoscute meritele, vorbind totodată despre zona de nord a Moldovei, de unde de-a lungul timpului s-au ridicat sportivi de o mare valoare. ”Loredana este un produs al federației începând cu 2007, când am dat drumul la centrul de la Botoșani. Este medaliată cam la toate categoriile de vârstă, mă refer la cadeți, juniori, tineret și seniori. Cheia succesului nu este vreo roată dințată inventată, nu e nimic nou. Este vorba de muncă. E un centru care a dat rezultate și eu sper că în continuare vom reuși să avem copii și sportivi din acea zonă, nu numai la haltere. Sunt alții înaintea mea care au făcut selecție în zonă și pot să spun că am copiat. Știm cu toții că la canotaj, la atletism au avut foști sportivi mari care sunt din Botoșani. Nu am făcut decât să investim în zona respectivă. Iași, Botoșani, Suceava sunt zone în care se pot desfășura și dezvolta mult activități sportive”.

La mulți ani, Loredana Toma, și succes la Jocurile Olimpice de la Paris!


(Loredana Toma, Foto: Eurosport)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

astăzi, 20:32
51

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

astăzi, 19:26
168

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

astăzi, 18:47
82

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...