În fiecare an, la 5 septembrie, este sărbătorită Ziua internațională a carității, prin care este promovat gestul nobil de a oferi sau a dona benevol lucruri și bunuri celor nevoiași sau de a petrece o parte din timpul nostru pentru a-i ajuta pe alții fără a cere recompense.
Marcată pentru prima dată la nivel mondial în 2013, ziua mondială a carității a reprezentat un moment important în istoria umanității. Caritatea, la fel ca voluntariatul și filantropia, susține legături sociale reale și contribuie la crearea unor societăți incluzive și mai rezistente și poate atenua cele mai grave efecte ale crizelor umanitare.
Data la care se sărbătorește Ziua internațională a carității a fost aleasă pentru a comemora trecerea în neființă a Maicii Tereza, care, potrivit ONU, a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 1979, “pentru munca depusă în lupta pentru depășirea sărăciei și a nesiguranței, care constituie amenințări la adresa păcii”.
Maica Tereza, călugăriţa care a primit Premiul Nobel pentru Pace
Pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, Maica Tereza s-a născut la 26 august 1910, la Skopje. Părinţii săi erau de origine albaneză, catolici.
La vârsta de 12 ani a simţit prima chemare către viaţa religioasă, iar şase ani mai târziu, la 18 ani, în 1928, a părăsit oraşul natal pentru a se alătura călugăriţelor irlandeze de Loreto, potrivit www.nobelprize.org.
În 1929, a părăsit Irlanda şi a mers în India, la Darjeeling. A fost trimisă apoi la Calcutta, unde a predat la Liceul de Fete Sfânta Maria, condus de călugăriţele de Loreto. În această perioadă, a învăţat bengaleza şi hindi, potrivit site-ului biography.com.
În 1948, a cerut şi a primit acceptul oficial de a propovădui iubirea pentru aproapele din afara Ordinului. Din acel moment, Maica Tereza nu a mai purtat hainele de călugăriţă, adoptând îmbrăcămintea săracilor bengalezi: un sari de culoare albă, cu o bordură albastră.
S-a dedicat în întregime semenilor săi, îngrijind copii şi alinând suferinţe, a deschis o şcoală în aer liber şi o casă pentru cei fără adăpost şi a convins autorităţile locale să facă donaţii pentru această cauză. Prin eforturile Maicii Tereza, milioane de bolnavi şi muribunzi au primit adăpost şi au fost trataţi în dispensare mobile sau în clinici specializate şi sute de mii de copii abandonaţi au fost îngrijiţi şi daţi spre adopţie.
În octombrie 1950, a întemeiat, sub numele de Misionarele Carităţii, o nouă congregaţie religioasă în Arhidioceza Calcuttei.
La începutul anilor '60, au fost trimise surori şi în alte părţi din India, iar în 1965, Misionarele Carităţii a devenit o Familie Religioasă Internaţională, printr-un decret al papei Paul al VI-lea.
În 1979, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace, pentru întreaga sa operă de caritate.
În anul 1997, surorile Maicii Tereza erau circa 4.000, prezente în 610 case de misiune, răspândite în 123 de ţări ale lumii, potrivit www.catholica.ro.
A murit în 5 septembrie 1997 şi a fost înmormântată în sediul central al congregaţiei Misionarele Carităţii din Calcutta, mormântul său devenind în scurt timp loc de pelerinaj pentru creştinii din lumea întreagă.
La 4 septembrie 2016, Maica Tereza a fost canonizată de Biserica Romano-Catolică, în cadrul unei ceremonii oficiate de către papa Francisc în Piaţa Sfântul Petru din Roma.