45 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari medici botoșăneni: Academicianul care a combătut malaria în România și Africa!

A contribuit, prin cercetările şi lucrările sale, la studiul parazitologiei şi epidemiologiei malariei, a bolilor transmisibile prin vectori, a imunităţii în bolile parazitare şi a problemelor legate de practica parazitologică.

45 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari medici botoșăneni: Academicianul care a combătut malaria în România și Africa!

   Foto: nemocnicepribram.cz

Medicul parazitolog Gheorghe O. Lupaşcu, membru corespondent al Academiei Române, s-a născut la 22 martie 1908, la Botoşani. S-a stins din viață la vârsta de 71 de ani, pe 19 noiembrie 1979, la Bucureşti.

Şi-a făcut studiile liceale la Botoşani, urmate de cele universitare, la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, luându-şi licenţa în 1932. În 1946 şi-a susţinut teza de doctorat - "Studii asupra culicidelor din România". Şi-a continuat specializarea asupra biochimiei ţânţarilor anofeli, la Institutul Superior de Medicină din Roma (1940).

A fost profesor la Institutul de Medicină din Timişoara, pe care l-a condus, în calitate de rector, între anii 1946-1952, apoi director al Bazei de Cercetări Ştiinţifice Timişoara a Academiei Române. Şi-a continuat cariera didactică ca profesor la Institutul de Perfecţionare a Medicilor şi Farmaciştilor (1952-1958) şi la Facultatea de Medicină din Bucureşti (1958-1973). În perioada 1952-1954, a funcţionat şi ca director ştiinţific al Institutului "Dr. I. Cantacuzino" din Bucureşti.

Cunoştinţele sale în domeniul parazitologiei au fost recunoscute şi în străinătate, fiind consultant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, calitate în care a întreprins călătorii de studii, privind lupta împotriva malariei, în ţări din Africa.

Rezultatul cercetărilor sale s-a concretizat în lucrări importante: "Malaria" (1943), "Principii şi metode ale eradicării malariei" (1957), "Hidatidoza" (1968), "Trichineloza" (1970), "Paraziţi cu patogenitate condiţionată" (1972), "Hidatidoza, o zoonoză cu grave repercusiuni în patologia umană" (1972).

Membru al Societăţii de Parazitologie Exotică din Paris şi al Societăţii Regale de Medicină şi Igienă din Londra. Membru corespondent al Academiei Române din 1 noiembrie 1948.

A murit la 19 noiembrie 1979, la Bucureşti.

A fost colaboratorul profesorului Mihai Ciucă în probleme de entomologie medicală precum vectorii bolilor transmisibile. Domeniul său principal de activitate a fost combaterea malariei în România și Africa, precum și controlul hidatidozei, echinococozei și al cisticercozei.

A derulat campanii de eradicarea speciilor de anofeli în România, în special în Dobrogea, împreună cu Maria Duport. Mare amator de artă și pictură pe sticlă.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În Botoșani: Mamă cu copil mic în cărucior agresați de o persoană cu probleme psihice! (Foto)

astăzi, 14:55

În perioada 15-17 noiembrie, polițiștii au constat în urma activității de monitorizare video, dar și în timpul activității de patrulare mobilă sau pedestră, mai mu...

Dronă suspectă găsită pe malul barajului Stânca-Costești din Botoșani!

astăzi, 14:28

O dronă a fost descoperită pe malul barajului Stânca-Costești, pe teritoriul județului Botoșani, în apropiere de granița cu Republica Moldova. Ion Ștefanovici, președintele Cent...

Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani!

astăzi, 13:40

Zi de doliu în familia interpretului Igor Cuciuc. Singurul lui copil, Andreea, este petrecut pe ultimul drum. Mii de oameni s-au adunat la biserica din incinta Cimitirului Central de pe strada A...