Candela recunoștinței în 2024. Anul în care Botoșaniul a pierdut (prea) mulți oameni valoroși!

Botoșaniul este mai sărac fără ei. În aceste momente, în care ne pregătim să intrăm într-un An Nou, să nu uităm să aprindem candela pentru cei cărora le datorăm educația noastră, sănătatea, liniștea, informația, frumosul. Uneori chiar și Viața!

Se încheie încă un an. Ceasul bilanțului înseamnă pentru mulți dintre noi reușite, împliniri, bucurii sau loc pentru încă un vis. Anul 2024 a fost, însă, și un an al durerii pentru multe familii, dar și pentru comunitate. Ne-am despărțit de medici, asistenți, preoți, profesori, actori, pictori, pompieri sau polițiști, oameni de afaceri, primari, jurnaliști. Am pierdut tineri în splendoarea vieții, care aveau viitorul luminos înainte. Un gând bun pentru toți cei care, în acest an, s-au despărțit de oameni dragi, de părinți sau copii.

Sănătatea botoșăneană a pierdut, în 2024, medici, asistenți, personal sanitar care a slujit decenii întregi sistemul care, din păcate, s-a dovedit a fi neputincios pentru propria lor viață.

23 ianuarie. Medicul Nicușor Curteanu (foto), unul dintre cei mai buni medici din sistemul de medicină de urgență din Botoșani, se stingea din viață. A absolvit Facultatea de Medicină în cadrul Universității de Medicină din Iași, în perioada 1976-1982. În anul 2004 a devenit Doctor în Științe Medicale, în cadrul aceleiași Universități. Și-a sacrificat decenii de viață în slujba medicinei de urgență. A fost șeful Serviciului Județean de Ambulanță.

23 ianuarie. În aceeași zi murea mediul Alexandru Bucșă, după o lungă suferință, la vârsta de 76 de ani. Alexandru Bucșă a activat în cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală, o vreme făcând parte și din conducere.

22 martie. Medicul Dan Vasiliu (foto), de la Spitalul Municipal Dorohoi, specialitatea Cardiologie, pleca la cele veșnice. Avea 56 de ani, Șef de secție, un om care a a redat speranța sutelor de pacienți nu s-a putut salva pe sine. Peste 30 de ani a tratat bolnavii din Dorohoi.

22 martie. Doctorița Mariana Pârvu a părăsit această lume. A lăsat în urmă tristețe și lacrimi, dar și multe cuvinte de mulțumire pentru fiecare moment în care a avut grijă de cei care i-au cerut ajutor. A activat în special în sectorul de Medicină școlară.

9 aprilie. A murit Valentin Mihalache, unul dintre cei mai buni asistenți din sistemul de Urgență al Spitalului Județean Mavromati. Avea doar 48 de ani.

12 aprilie. Medicul Viorel Livadariu s-a stins din viață. Medic specialist în chirurgie pediatrică, a activat zeci de ani în Spitalul de Copii din Botoșani.

23 iulie. Cristina-Iuliana Siminiceanu, care a activat la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” în cadrul Centrului de Sănătate Mintală pe funcția de psiholog, a plecat la cele veșnice la doar 54 de ani din cauza unor probleme de sănătate grave.

1 decembrie. S-a stins Constantin Baciu, asistent medical, care a condus Asociația Nevăzătorilor din Botoșani și care aactivat în cadrul Spitalului Mavromati zeci de ani.
 

A fost un an greu și pentru biserică. Preoți cu har, iubiți de credincioși, au plecat la Domnul în acest an.

17 aprilie. Părintele ieromonah Ioachim Enea a trecut la Domnul la vârsta de 49 de ani. A fost intendent al Patriarhului Teoctist. S-a născut în data de 20 februarie 1975, în satul Cerchejeni, județul Botoșani, primind la botez numele Ioan. A avut o soră geamănă și alți 6 frați, dintre care unul a ajuns, de asemenea, ieromonah. În ultimii ani slujea la Mănăstirea Cernica.

12 seprembrie. Părintele Ionică (foto) s-a stins din viață în timpul rugăciunii din Biserica pe care a păstorit-o 23 de ani. Născut pe 5 septembrie 1962, părintele Ioan Alupoaiei era licențiat al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași din 1998, deveinnd apoi diacon și, din 1998, preot.

30 octombrie. Părintele Andrei Berbeci a plecat la cele veșnice, avea doar 37 de ani. A fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”- Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, de Mitropolitul Teofan, în anul 2001.

26 noiembrie. Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni a trecut la cele veșnice.


Un an 2024 în care am pierdut și artiști. Actori sau pictori. Oameni care ne-au dăruit frumosul, au plecat în nemurire lăsând în urmă roluri memorabile, cântece sau opere de artă.

20 ianuarie. Artista Carmen Lela (foto) a murit în ziua în care a împlinit 38 de ani. Se afla la spital în stare gravă, suportând o operație extrem de dificilă. Carmen Lela, cunoscută cu numele de artistă LELA, a crescut alături de fratele ei, Ciprian, în Dorohoi, oraș în care a urmat și Liceul ”Regina Maria”.

22 februarie. S-a stins din viață artistul Marcian Neamțu. Profesor de desen pentru generații întregi de elevi, a fost un artist dedicat culorii și frumuseții. Începând din 1964 şi până în anul 2003, la pensionare, Marcian Neamțu a activat ca profesor de desen la Şcoala gimnazială nr. 7 din Botoşani.

25 februarie. A plecat artista Veronica Mocanu (foto). Născută pe 20 februarie 1946, a urmat târziu cursurile Școlii Populare de Artă ”George Enescu” din Botoșani, clasa profesor Victor Hreniuc. În anul 2022, publicul a fost invitat la expoziția persoanlă a Veronicăi Mocanu, ”Simfonia sufletului”. 

13 aprilie. A murit actorul Constantin Cojocaru. Născut pe 6 mai 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, a fost un actor de teatru și film, dar a fost mai presus de toate o minte lucidă, un spirit uriaș și un om de o calitate excepțională.

22 aprilie. Artistul plastic Cătălin Constantin Relenschi, fratele pictorului Daniel Relenschi, s-a stins din viață la 40 de ani. Absolvent al Școlii Populare de Arte ”George Enescu” din Botoșani, picta de ani buni.

3 iunie. Colectivul Teatrului pentru Copii și Tineret ”Vasilache” anunța cu tristețe trecerea prematură în eternitate a operatorului de sunet Gheorghe-Marius Gemiga.

2 iulie. Pleca actrița Elena Coriciuc Ligi (foto). Născută pe 9 noiembrie 1934, în Cernăuți, iar în 1960 a ajuns la Botoșani, undde a trăit, a iubit, a suferit și a visat, iar cele mai mari bucurii le-a trăit pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”. A jucat în 100 de spectacole înterpretând 40 de roluri principale. Cu rolul Avocata din ”Răfuiala” a obținut Premiul de interpretare la Festivalul Teatrelor din Moldova.

20 noiembrie. S-a stis actorul Lucian Iancu. Născut la Botoşani, pe 3 februarie 1940, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti. A debutat la Botoşani. A ocupat funcția de director al Teatrului Dramatic din Constanța, în același timp fiind profesor al Universității „Hyperion” din București și al Universității „Ovidius” din Constanța.


Cel mai încercat an pare să fie pentru profesioniștii din educație. În 2024 au plecat educatori, învățători, profesori. Generații de elevi vor păstra recunoștință pentru strădania lor.

Pe 20 ianuarie 2024 s-a stins Aurel Murărașu, un profesor care a luminat calea cunoașterii pentru generații de elevi, dedicându-și timpul și eforturile pentru a le modela mințile și a-i inspira. Avea 88 de ani și a lăsat în urmă o moștenire care va dăinui pentru totdeauna.

Pe 22 ianuarie a plecat la cele veșnice Floarea Horodinschi, educatoare în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Cristești.  Cu o carieră dedicată formării și îndrumării copiilor aceasta a lăsat o amprentă puternică în inimile copiilor și colegilor săi.

Pe 1 februarie 2024, s-a stins Maria Gorgan, profesoară de Sport la Colegiul Economic ”Octav Onicescu” din municipiul Botoșani. Ieșise de ceva timp la pensie, însă bătrânețea i-a fost o lungă suferință din cauza unei boli necruțătoare care recidivase în ultimii ani.

Pe 8 februarie 2024 pleca un om care a știut mereu să fie de folos altora, un coleg generos, distins. Ing. Surdu Lucian-Cristian a fost un om cu adevărat special, cu o disponibilitate uriașă de a fi de folos tuturor, au transmis colegii de la Liceul Teoretic ”Grigore Antipa” din Botoșani.

28 februarie 2024.  Învățătoarea Daniela Ungureanu, de la Școala Gimnazială nr.1 Prăjeni, a plecat la cele veșnice la numai 51 de ani. Comunitatea a pierdut un om devotat profesiei, un suflet blând și răbdător.

15 martie. Luiza Paula Closs s-a stins din viață, la vârsta de 78 de ani. A predat o scurtă perioadă la Hârlău, însă cea mai lungă perioadă la catedră, începând din 1972, a desfășurat-o la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani, unde a predat Limba franceză. 

21 martie. Profesoara Angela Rotaru s-a stins din viață după o viață petrecută la catedră. Preda fizica la Liceul ”Dimitrie Negreanu” din municipiul Botoșani.

3 aprilie. Profesorul Victor Dumitrescu urca la ceruri. Le-a predat elevilor istoria, activitatea dascălului desfășurându-se în mai multe școli ale comunei Vârfu Câmpului, din județul Botoșani.

28 aprilie.  Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunța dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carieră dedicată educării copiilor.

18 mai. Maricica Hluscu (foto jos) și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești.

29 mai. Se stingea profesorul Teodor Crăciun. A  predat la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, din Botoșani. A fost profesorul, chiar și dirigintele, mai multor actuali profesori de la această prestigioasă unitate de învățământ.

5 iunie. Profesorul Dragoș Balasan s-a stins din viață. A predat istoria la Școala nr. 6 Botoșani.

12 august. Prof. Laurențiu Nacu a trecut la cele veșnice. Un profesor respectat și admirat, cu trecerea timpului devenind și cetățean de onoare al comunei Văculești, acolo unde a trăit. A format generații întregi de elevi și și-a pus amprenta asupra vieții sociale, culturale și religioase din județul Botoșani.

22 august. Liceul Tehnologic Bucecea anunța trecerea în veșnicie a celei care a fost profesor Nicoleta Condurachi, un dascăl desăvârșit și un suflet nobil care a marcat viețile multor generații de elevi.

9 septembrie. Preoteasa Luminița-Mariana Zugravu, dascăl iscusit, învățătoare de excepție și mamă iubitoare, s‑a mutat din „casă de lut“ dincolo, trecând, asemenea multor semeni în zilele noastre, de pe crucea suferinţei provocate de bolile veacului acestuia, conştientă, dârză şi demnă, credincioasă şi împăcâtă.



26 octombrie. S-a stins profesorul Corneliu Drescanu (foto sus). A luptat pentru viață până la ultima suflare. A educat generații de copii, a scris sute de articole, a promovat cultura și și-a manifestat mereu respectul pentru tot ce înseamnă valoare.

20 noiembrie. Vestea plecării la cele veșnice a profesorului de istorie Ștefan Brehuescu (foto), la doar 31 de ani, a adus multă tristețe, dar și un noian de gânduri de recunoștință în rândul elevilor, al colegilor care i-au cunoscut și apreciat dăruirea imensă pentru educația de calitate. A predat la Școala din Călărași, județul Botoșani, dar și la Școala Gimnazială din Albești, făcând zilnic, din 2017, naveta de la Iași.

27 niembrie. S-a stins din viață la doar 48 de ani profesoara Anișoara Ciubotaru, de la Liceul ”Demostene Botez” Trușești.

23 decembrie. A plecat la cele veșnice Aurica Timofte, fostă bibliotecară a Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani.


Și lumea muzeală a fost în doliu. Pe 20 iulie s-a stins Ovidiu-Constantin Alboiu, muzeograf la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi. De-a lungul carierei, a organizat multiple expoziții inedite și complexe, aducând valoare instituției.


Un an greu și pentru salvatorii botoșăneni. Pe 14 februarie. plt. adj. șef (r) Laurențiu Condrea s-a stins, fulgerător, la 56 de ani, lăsând în urmă un mare gol.

Pe 20 decembrie, în urma unui cumplit accident, se stingea Beatrice Bracău (foto sus), polițista de 23 de ani.


Mediul politic, administrativ sau de afaceri nu a fost ocolit de pierderile oamenilor de valoare.

Pe 1 februarie, liberalul și omul de afaceri Tiberiu Nichiteanu (foto) murea, la doar 38 de ani. Era consilier județean și membru al Partidului Național Liberal Botoșani. El a condus, o perioadă, filiala Botoșani a Tineretului Național Liberal. Era și un prosper om de afaceri în domeniul agricol.

19 aprilie. A plecat la cele veșnice un fost primar care, prin activitatea în slujba semenilor, a lăsat o puternică amprentă în comunitate. Ioan Toma a fost primar al comunei Brăești din 1996 până în 2020.

8 iulie. A murit un primar care câștigase al cincilea mandat: Mircia Acatrinei, primarul comunei Coșula. A fost viceprimarul comunei Copălău aproape două mandate până în anul 2003 când, în urma eforturilor susținute, a reușit să reînființeze prin lege comuna Coșula.

2 septembrie. Petrică Berișteanu, omul de afaceri din Botoșani care deține rețeaua de benzinării BBB, s-a stins din viață.  

A fost doliu și în breasla jurnaliștilor.

19 august. S-a stins un jurnalist botoșănean care a făcut istorie în muzica românească. Născut pe 29 iunie 1954, în București, Gabriel Gomboș a absolvit cursurile primare și gimnaziale la București, fiind apoi elev al Liceului de Muzică și Arte Plastice din Botoșani (1973). Ulterior a absolvit Institutul de Proiectări Metalurgice din București (1975). În timpul liceului a cântat în diverse formații de orientare rock. Din 1980 a activat ca artist liber profesionist, fiind cunoscut și ca un jurnalist deseori incomod.

7 octombrie. Jurnalistul Ghenadie Prisăcaru (foto) s-a stins din viață. A văzut pentru prima dată România în urmă cu peste trei decenii, pe când era student la Institutul de Arte din Chișinău. A prins drag de România și a ales Botoșaniul pentru a trăi și a munci. A lucrat în presa scrisă și în televiziune, a colaborat cu TVR, ProTV, Antena sau B1 TV, chiar și cu posturi internaționale, de la CNN la NBC.


Nu îi putem uita nici pe tinerii care nu au mai apucat să își împlinească visul, viața sfârșindu-se mult prea devreme. O lumânare și pentru botoșănenii morți în cumplita tragedie de la Ibănești.

12 iunie. A murit Ionuț Marian Hîrtie, un viitor campion care visa să facă performanță în canotaj. La Școala Gimnazială nr. 1 din Vlădeni, județul Botoșani, a fost altar de flori și lumânări la fereastra clasei a VII-a, ”fereastră prin care, până mai ieri, privea spre înalt Ionuț Marian Hîrtie, băiatul mereu vesel, altruist, reponsabil și dornic de acțiune”.

În august se stingea, la doar 21 de ani, ​​Iulia Cantolariu.

În decembrie, o altă studentă, Irina Șcarlii (foto), pleca la cele veșnice la doar 24 de ani, după ce i s-a făcut rău într-un tramvai din Iași, orașul în care studia.

În iunie, o tragedie uriașă îndolia o întreagă comunitate: la Ibănești, județul Botoșani, chiar în zi de Rusalii, patru oameni de la fabrica de cașcaval mureau după ce au intrat într-un bazin de decantare din curtea fabricii, în care erau substanțe toxice, ca acid sulfuric și amoniac.


Nu sunt cuvinte de alinare pentru rudele celor plecați. Putem însă aprinde candela în semn de recunoștință pentru ceea ce au făcut pentru noi. Ca dascăli, medici, artiști, preoți, pomieri sau polițiști, jurnaliști sau simpli prieteni, ca cetățeni.

Dumnezeu să îi odihnească în pace!

Vă mulțumim!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

”Precum în Cer, așa și pe Pământ” – Frumusețea Voronei în imaginile finalului de an! (Foto)

Tuesday, 31 December 2024

Intrarea în Noul An vine cu gânduri de recunoștință pentru toate darurile primite în 2024, pentru sănătate și pace, pentru prieteni și lecții pe care le-am învățat, u...

Copiii deștepți ai Botoșaniului: Teodor studiază saxofonul și visează să devină avocat! (Foto, Video)

Monday, 30 December 2024

Este carismatic, inteligent și de un bun simț rar întâlnit. Teodor a impresionat în cadrul ”emisiunii-fenomen” care testează cunoștințele în domeniul limbii ro...

Școala din Botoșani care construiește ”de la zero” un vis: ”Mulți vin după ce ies la pensie sau în perioada pre-pensie!”

Thursday, 26 December 2024

Reprezintă, asemenea altor instituții de prestigiu, o emblemă a orașului. Pictori, dansatori, instrumentiști, cântăreți de muzică populară sau ușoară, actori mari sau mici. Nu există...