Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual pe data de 20 martie și a fost concepută de Jayme Illien, filantrop, activist, om de stat și consilier special al ONU, cu scopul de a inspira, mobiliza și promova mișcarea fericirii globale.
Legătură dintre sănătate și fericire
Fericirea și sănătatea sunt legate oarecum prin expresia „râsul este cel mai bun medicament”. Însă, oamenii de știință chiar au descoperit conexiuni importante- fericirea și o bună stare de sănătate merg mâna în mâna, afirmă aceștia: există studii prin care s-a descoperit că fericirea menține sănătatea inimii, contribuie la întărirea sistemului imunitar, reduce stresul și, nu în ultimul rând, sporește longevitatea. Iată care sunt beneficiile acestei conexiuni strânse între fericire și starea de sănătate, potrivit cercetărilor.
Fericirea îți protejează inima
Există studii potrivit cărora fericirea reduce hipertensiunea arterială și echilibrează ritmul cardiac (pulsul), contribuind la diminuarea extrasistolelor. Un alt studiu, desfășurat pe o perioada de zece ani, a scos la iveală faptul că participanții fericiți au avut un risc scăzut de a dezvoltă boală coronariană.
Fericirea îți întărește sistemul imunitar
În cadrul unui experiment derulat în 2003, 350 de adulți au ales să fie voluntari și să se expună la răceală comună. Înainte de a se expune, cercetătorii i-au chemat de șase ori în două săptămâni și i-au întrebat cât se mult s-au confruntat cu nouă emoții pozitive – dacă s-au simțit energici, mulțumiți, calmi – în acea zi. După cinci zile în carantină, participanții care au simțit emoțiile pozitive au avut risc scăzut de a dezvoltă răceală.
Fericirea combate stresul
Stresul nu ne afectează doar la nivel psihologic, ci declanșează modificări biologice la nivel hormonal și al tensiunii arteriale. Cercetările arată că fericirea temperează aceste efecte și ne ajută să ne recuperăm mai rapid.
Fericirea ameliorează durerea
Studiile demonstrează că emoțiile pozitive au efecte asupra stării de bine, iar nivelul ridicat de emoții pozitive (entuziasmul) atenuează simptome precum durerile musculare cronice din artrită, amețeală, senzația de arsură în piept.
Fericirea combate bolile și dizabilitatea
Fericirea este asociată cu îmbunătățirea unor afecțiuni cronice sever, nu doar a durerilor acute. Un studiu efectuat pe femei diagnosticate cu cancer mamar arată că cele care au fost mai puțin optimiste și fericite înainte de diagnostic în comparație cu cele care nu au primit acest diagnostic, ceea ce sugerează că fericirea și optimismul pot proteja de boală.
Fericirea aduce longevitate
Într-un celebru studiu în care au fost incluse călugărițele catolice arată că cele care s-au considerat că sunt mulțumite și fericite au trăit cu 7-10 ani mai mult decât cele mai puțin fericite. Cercetătorii au mai descoperit în cadrul altor studii că nivelul scăzut de satisfacție cu multe fluctuații – de exemplu, un nivel instabil de fericire – a fost asociat cu decese premature în comparație cu cei care au declarat doar un nivel scăzut de satisfacție.
Fericirea și căsătoria
S-a demonstrat că mariajul îi menține pe membrii cuplului mai sănătoși.