Zeci de mii de săteni din opt județe au avut parte de consultații medicale gratuite de la debutul campaniei „Sănătate pentru sate”

Zeci de mii de săteni din opt județe au avut parte de consultații medicale gratuite de la debutul campaniei „Sănătate pentru sate”

Campania „Sănătate pentru sate” a fost demarată în 2015, și până în prezent au fost desfășurate 88 de activități în localități din 8 județe din România.

De la debutul campaniei și până în prezent au avut parte de consultații medicale un număr de 11.000 de persoane din județele Botoșani, Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu și Teleorman.

„«Sănătate pentru Sate» este o inițiativă foarte utilă pentru mediul rural, aceasta demonstrându-și utilitatea și necesitatea prin faptul că, din anul 2015 și până în prezent, a avut drept beneficiari peste 11000 de persoane din județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, persoane care nu mai ajunseseră de ani buni la un medic specialist. Cu ajutorul unei echipe complexe, formată din peste 30 medici și asistenți medicali, am reușit să descoperim o multitudine de probleme de sănătate la persoanele prezentate la consultații, această determinare timpurie a cauzelor bolilor însemnând, în multe cazuri, salvarea vieții bolnavilor”, a precizat Dănuț Prună, voluntar coordonator al Paraclisului Catedralei Naționale.

La investigațiile medicale oferite gratuit s-au prezentat multe persoane în vârstă, cu afecțiuni cardiace, gastroenterologice, oncologice, dar și cu afecțiuni din sfera patologiei diabetice. Mulți dintre aceștia erau neasigurați medical și nu mai ajunseseră la un medic specialist de foarte mult timp. Aparatura imagistică ultramodernă folosită, precum ecograful abdominal și de sân, ecocardiograful alături de aparatul EKG, i-a ajutat pe medici să descopere mult mai ușor problemele de sănătate cu care se confruntă localnicii prezenți la investigații.

Consultațiile medicale oferite au cuprins specializări precum medicină internă, cardiologie, diabet și boli de nutriție, gastroenterologie, pediatrie, oftalmologie, oncologie, chirurgie generală, ORL, endocrinologie, stomatologie, psihiatrie, reumatologie, dermatologie și urologie.

„În anul 2022 am reușit organizarea unui număr de 15 acțiuni, în cadrul cărora 1716 de persoane au beneficiat de consultații și consiliere medicală prin acest program umanitar și social al Patriarhiei Române. Important de remarcat este faptul că aceasta campanie a ajuns  anul acesta pentru prima dată în județele Teleorman și Botoșani”, a mai declarat Dănuț Prună.




 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1080

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9603

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1304

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...