Campania „Sănătate pentru sate” a fost demarată în 2015, și până în prezent au fost desfășurate 88 de activități în localități din 8 județe din România.
De la debutul campaniei și până în prezent au avut parte de consultații medicale un număr de 11.000 de persoane din județele Botoșani, Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu și Teleorman.
„«Sănătate pentru Sate» este o inițiativă foarte utilă pentru mediul rural, aceasta demonstrându-și utilitatea și necesitatea prin faptul că, din anul 2015 și până în prezent, a avut drept beneficiari peste 11000 de persoane din județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, persoane care nu mai ajunseseră de ani buni la un medic specialist. Cu ajutorul unei echipe complexe, formată din peste 30 medici și asistenți medicali, am reușit să descoperim o multitudine de probleme de sănătate la persoanele prezentate la consultații, această determinare timpurie a cauzelor bolilor însemnând, în multe cazuri, salvarea vieții bolnavilor”, a precizat Dănuț Prună, voluntar coordonator al Paraclisului Catedralei Naționale.
La investigațiile medicale oferite gratuit s-au prezentat multe persoane în vârstă, cu afecțiuni cardiace, gastroenterologice, oncologice, dar și cu afecțiuni din sfera patologiei diabetice. Mulți dintre aceștia erau neasigurați medical și nu mai ajunseseră la un medic specialist de foarte mult timp. Aparatura imagistică ultramodernă folosită, precum ecograful abdominal și de sân, ecocardiograful alături de aparatul EKG, i-a ajutat pe medici să descopere mult mai ușor problemele de sănătate cu care se confruntă localnicii prezenți la investigații.
Consultațiile medicale oferite au cuprins specializări precum medicină internă, cardiologie, diabet și boli de nutriție, gastroenterologie, pediatrie, oftalmologie, oncologie, chirurgie generală, ORL, endocrinologie, stomatologie, psihiatrie, reumatologie, dermatologie și urologie.
„În anul 2022 am reușit organizarea unui număr de 15 acțiuni, în cadrul cărora 1716 de persoane au beneficiat de consultații și consiliere medicală prin acest program umanitar și social al Patriarhiei Române. Important de remarcat este faptul că aceasta campanie a ajuns anul acesta pentru prima dată în județele Teleorman și Botoșani”, a mai declarat Dănuț Prună.